ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ρωμανός: Η ΝΔ παραμένει η μοναδική δύναμη που μπορεί να δώσει λύσεις στις παθογένειες της χώρας

Βαγγέλης Στολάκης05 Αυγούστου 2024

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό των Γενικών Γραμματέων αλλά και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και των προβλημάτων της καθημερινότητας όπως και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αναφέρεται μιλώντας στην «ΜτΚ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

Ο κ. Ρωμανός αναφέρεται επίσης στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τις διεκδικήσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Κύριε Ρωμανέ, τι σηματοδοτούν οι πρόσφατες αλλαγές των Γενικών Γραμματέων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση;

Βασικό πλεονέκτημα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι έχει το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική της. Να αξιολογεί το έργο της, πού πηγαίνει καλά, πού χρειάζονται αλλαγές, πού πρέπει να «τρέξει» πιο γρήγορα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, έγινε και ο πρόσφατος ανασχηματισμός και οι αλλαγές στους Γενικούς Γραμματείς, χωρίς αυτό να αναιρεί τη σημαντική συνεισφορά των προκατόχων τους στην επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού έργου. Όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επανεκκίνησης της κυβέρνησης που άρχισε να ξεδιπλώνεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και θα αποτυπωθεί και στην επικείμενη ΔΕΘ.

Ποιο είναι το μήνυμα που έλαβε η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές και πως σχεδιάζει να πορευτεί μέχρι το 2027, οπότε θα στηθούν οι εθνικές κάλπες όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης; Σε ποιους τομείς θα δοθεί έμφαση;

Το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις και το έργο της. Όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μπορεί να μην πετύχαμε τον στόχο που είχαμε θέσει. Όμως η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη του τόπου, παραμένει η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει λύσεις στις χρόνιες παθογένειες της χώρας. Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές στα οποία πρέπει να επιταχύνουμε τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Και θα το κάνουμε. Με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην καταπολέμηση των «κακώς κειμένων» του κράτους.

Η ΝΔ απώλεσε στις ευρωεκλογές ποσοστά σε σχέση με το 2019 αλλά και με τις εθνικές εκλογές του 2023. Είναι λογικό να υπάρχει κυβερνητική φθορά. Ωστόσο, με ποιον τρόπο σχεδιάζει η ΝΔ να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους που είτε απείχαν είτε επέλεξαν άλλο κόμμα ίσως και δεξιότερα της ΝΔ;

Όπως το 2023 κριθήκαμε επί τη βάση του προεκλογικού προγράμματος του 2019, έτσι θα κριθούμε και στο τέλος της τετραετίας με βάση όσα υποσχεθήκαμε το 2023. Τι είπαμε το 2023 και τι θα έχουμε κάνει το 2027. Αυτό το πρόγραμμα υλοποιούμε. Επί τη βάση αυτού του προγράμματος παλεύουμε με τα προβλήματα των πολιτών και επί τη βάση αυτών των δεσμεύσεων για αύξηση εισοδημάτων για όλους, για καλύτερη δημόσια υγεία για όλους, για μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο σύγχρονη, πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε κάθε δείκτη, σε κάθε πεδίο της καθημερινότητας, θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι η ακρίβεια. Η αντιπολίτευση σχεδόν στο σύνολό της σας ασκεί σκληρή κριτική για τις ενέργειές σας; Άδικη; Να περιμένουμε ενόψει ΔΕΘ νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών;

Η ακρίβεια είναι όντως το μεγαλύτερο εισαγόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ένα νοικοκυριό. Το γνωρίζουμε, έχουμε σκύψει από την πρώτη στιγμή πάνω από το πρόβλημα σε κάθε έκφραση του και το αντιμετωπίζουμε καθημερινά αυξάνοντας διαρκώς τα εργαλεία που ρίχνουμε σε αυτή την μάχη. Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα και για τη στήριξη των πολιτών, αλλά και για την ανάσχεση της ακρίβειας.

 Θυμίζω το καλάθι του νοικοκυριού, για παράδειγμα, μια πρακτική πολύ επιτυχημένη. Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, η υποχρέωση των προμηθευτών να ανακοινώνουν τυχόν ανατιμήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η φορολόγηση υπερεσόδων σε ενέργεια και διυλιστήρια, οι εντατικοί έλεγχοι και τα πρόστιμα για παραβάσεις στην αγορά. 

Τα δεδομένα δείχνουν ότι σιγά σιγά τα μέτρα αποδίδουν, ρίχνοντας τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα στην ενέργεια κινηθήκαμε έγκαιρα και προληπτικά προκειμένου να μην ξεφύγει η τιμή της λιανικής, ενώ έχουμε ήδη στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με πάνω από 40 δις στη μάχη για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης. Ενώ, πρωταγωνιστούμε και σε κινήσεις που αφορούν στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, με την επιστολή του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζήτησε να ληφθούν μέτρα για το φαινόμενο κατά το οποίο πολυεθνικές εταιρείες πουλάνε σε διαφορετικές τιμές τα προϊόντα τους, ανάλογα τη χώρα και τη θετική ανταπόκριση που είχε. 

Δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά και μαγικές λύσεις. Η μάχη με την ακρίβεια είναι καθημερινή και σκληρή. Και τη δίνουμε με σοβαρότητα, με συνέπεια και με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και των δυσκολιών. Όμως, όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει πιο μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια από την αύξηση των μισθών. Αυτή είναι η κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση παράλληλα με όλα τα άλλα στοχευμένα μέτρα. 

Τι έχουμε πετύχει σε 5 χρόνια; Πάνω από 50 φόροι έχουν μειωθεί. Οι τριετίες ξεπάγωσαν. Ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ το 2019 έχει φτάσει σήμερα στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και πολλά επιδόματα, όπως ενδεικτικά το επίδομα ανεργίας και μητρότητας. Φυσικά, χρειαζόμαστε ακόμα βήματα για να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα βήματα αυτά όμως γίνονται σταθερά και μεθοδικά. Μέχρι να φτάσουμε στον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ έως το 2027.

Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά η Ελλάδα επιδιώκει ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τη θέση του Επιτρόπου. Που στοχεύει η κυβέρνηση;

Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει τη σημασία της συμμετοχής της χώρας μας σε κρίσιμα ευρωπαϊκά θέματα. Σε σχέση με το 2019, η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Η χώρα μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, τόσο οικονομικά, όσο και στρατηγικά, καθιστώντας την έναν σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο. Και αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τον ρόλο διαπραγματευτή που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ, για την ανάδειξη των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ. Πού στοχεύει λοιπόν η κυβέρνηση; Στο να επιτύχει ένα χαρτοφυλάκιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει ουσιαστικά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις προκάλεσε νέα θύελλα αντιδράσεων με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για συγκάλυψη. Πως σχολιάζετε την εξέλιξη;

Έχουμε μια πρωτόγνωρη επίθεση κατά της Δικαιοσύνης και κατά της ίδιας της Εισαγγελέως από την αντιπολίτευση. Μια επίθεση αδιανόητη για ένα πόρισμα που δεν το έχουν διαβάσει, όπως δεν το έχουμε διαβάσει κι εμείς. Δεν προκαλεί βέβαια ιδιαίτερη εντύπωση να λειτουργούν έτσι άνθρωποι που είχαν στήσει παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης, όπως καταγγέλλουν τα ίδια τα στελέχη τους, και κόμματα που έχουν στις τάξεις τους αμετάκλητα καταδικασμένους πρώην υπουργούς για την χειραγώγηση της δικαιοσύνης που επιχειρήθηκε όσο κυβερνούσαν. Αυτή η διαχρονική τους δυσανεξία στη διάκριση των εξουσιών και η τάση κατάφωρης παραβίασής της, καθώς και η α λα καρτ θεώρηση της Δικαιοσύνης ανάλογα με το αν ή όχι ταιριάζει με το πολιτικό τους αφήγημα, είναι θλιβερή και θεσμικά επικίνδυνη.

*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 4/8/24

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.