ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νίπτει τας χείρας του ο δήμος Θεσσαλονίκης για τον "Αγ. Στυλιανό"

Δημήτρης Λαζόπουλος22 Απριλίου 2019

Χωρίς καμία πρόσληψη από το 1999 πορεύεται το βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός του δήμου Θεσσαλονίκης, παρά τις συνταξιοδοτήσεις και μετακινήσεις προσωπικού που έχουν μεσολαβήσει, όπως ανέφερε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου η Άννα Ζμπάινου, εκπρόσωπος των επτά πρώην συμβασιούχων εργαζόμενων στο βρεφοκομείο,
Σήμερα στο ίδρυμα εργάζονται 15 μόνιμοι υπάλληλοι "για όλες τις βάρδιες" όπως είπε η κα Ζμπάινου και προειδοποίησε ότι "Οι τρεις θα αποχωρήσουν" λόγω συνταξιοδότησης, μετακίνησης σε άλλο βρεφοκομείο και η τρίτη βρεφοκόμος λόγω ασθένειας.
Η ίδια ζήτησε από το Σώμα "Να δώσετε εντολή" να αρθεί η απόφαση άσκησης έφεσης που έχει λάβει το Δ.Σ. του ιδρύματος κατά της δικαστικής απόφασης η οποία δικαίωσε τις πρώην συμβασιούχους και ζητεί από τον δήμο να τις επαναπροσλάβει. Μάλιστα η κα Ζμπάινου ζήτησε να υλοποιηθεί η εφαρμογή της απόφασης του 2018 του δήμου Θεσσαλονίκης για μονιμοποίηση των πρώην συμβασιούχων του δημοτικού βρεφοκομείου.
"Μιλάμε για παιδιά και δεν μπορούμε να μιλάμε με αριθμούς", διατράνωσε η κα. Ζμπάινου. 
Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Αγ. Στυλιανού και δημοτικός σύμβουλος, Αλέξανδρος Άγιος, υποστήριξε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε επειδή το Δ.Σ. του Αγ. Στυλιανού εφάρμοσε το 6ωρο, όπως ορίζει ο νόμος για τους βρεφοκόμους. Μάλιστα παρέπεμψε στο μεγαλύτερο βρεφοκομείο της χώρας, το Μητέρα, όπου εκεί ισχύει 8ωρη εργασία. Σύμφωνα με την οπτική του κου Άγιου, "αποδείξαμε ότι είμαστε με τους εργάτες όταν εφαρμόσαμε το 6ωρο αντί για το 8ωρο", και ακολούθως τόνισε πως η αναλογία βρεφών-βρεφοκόμων "είναι ίδια από το 2007". 
Βέβαια, "επειδή το αγάπησα το ίδρυμα, υπάρχει μία αλήθεια: ο κόσμος γέρασε και αυτό προκαλεί διπλό πρόβλημα", παραδέχθηκε ο κ. Άγιος υπογραμμίζοντας ότι ανατρέπεται το πρότυπο της μάνας για τα φιλοξενούμενα παιδιά, καθώς οι γυναίκες βρεφοκόμοι είναι άνω των 50 ετών. 
Εντούτοις, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως "Δεν είναι σωστό ότι λείπουν βρεφοκόμοι", όπως ισχυρίζονται τόσο οι πρώην συμβασιούχοι, όσο και οι μόνιμοι εργαζόμενοι.
Ταυτόχρονα "Δεν είμαι νομικός, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τέτοια σχέση ενός δημοτικού συμβουλίου και ενός ιδρύματος", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος και κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει την καθαίρεσή του, εφόσον πιστεύει ότι δεν έχει εκτελέσει σωστά τα καθήκοντά του.

Ο Γ. Μπουτάρης 
Οι επτά πρώην συμβασιούχες "Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά αυτή τη στιγμή οι ανάγκες καλύπτονται από τις μετακινήσεις που έχουν γίνει από άλλους παιδικούς σταθμούς ενόψει δικαστικής απόφασης", σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης, "Υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα. Οποιαδήποτε πρόσληψη από άτομα που έχουν προσληφθεί από οχτάμηνα απαγορεύεται να προχωρά σε μονιμοποίηση", παραπέμποντας στον λεγόμενο νόμο 3Κ.
Η πρόταση του κου Μπουτάρη, η οποία και πέρασε, ήταν να "Αναβάλλουμε την υπόθεση διότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Κάνουμε μία επιστολή στο Δ.Σ. του ιδρύματος αποφασίστε τι θα κάνετε με πλήρη ευθύνη. Ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου είναι να δώσει οδηγία, όχι εντολή".


Ο Σ. Δημητριάδης 

Ο Σωκράτης Δημητριάδης από τη μείζονα αντιπολίτευση και την παράταξη Εντάξει επικαλέστηκε το άρθρο 109 του Καλλικράτη για τις ευθύνες του δήμου σε σχέση με το νομικό πρόσωπο όπως είναι το ίδρυμα. "Το 2006 ζητήσατε εννέα βρεφοκόμους. Δεν πήρατε κανέναν", κατήγγειλε ο κ. Δημητριάδης και διερωτήθηκε γιατί άλλα δημοτικά βρεφοκομεία που λαμβάνουν επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ λειτουργούν υποδειγματικά.

Παράλληλα, "Έχουμε μεγάλες ευθύνες για το τι συμβαίνει στον Αγ. Στυλιανό. Αν ήταν στο χέρι μου θα ζητούσα να παραιτηθείτε", είπε ο κ. Δημητριάδης απευθυνόμενος στον κ. Άγιο.
"Από το 2008 μέχρι και σήμερα έχετε τα λιγότερα παιδιά που είχατε ποτέ", τόνισε ο κ. Δημητριάδης και στηλίτευσε μάλιστα την προ ημερών απάντηση της διοίκησης του βρεφοκομείου προς τον ίδιο, με βάση την οποία η διοίκηση του ιδρύματος έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα ανηλίκων να μην στέλνει άλλα παιδιά στον Αγ. Στυλιανό λόγω έλλειψης κρεβατιών, γεγονός το οποίο οδηγεί παιδιά να παραμένουν σε προβληματικά περιβάλλοντα.

Η Ρ. Καλφακάκου

"Εξαιρετική" χαρακτήρισε την κατάσταση που "είδαμε στον Αγ. Στυλιανό" η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Γλυκερία Καλφακάκου, συγχαίροντας τους εργαζόμενους. "Το Δ.Σ. του Αγ. Στυλιανού είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση για ό,τι απόφαση πάρει, γιατί δεν είναι αιρετοί", είπε η κα. Καλφακάκου.

"Είναι φανερό ότι χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι. Πρέπει να στηρίξουμε τη μη υποβολή έφεσης. Χωρίς να κατηγορούμε το διοικητικό συμβούλιο" του ιδρύματος κατέτεινε η κα. Καλφακάκου.

"Όταν χρειάζονται οχτώ άτομα ανά βάρδια, το ίδρυμα με τις δυνατότητες που έχει, λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, υπερβάλλοντας εαυτόν οι εργαζόμενοι", ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πέτρος Λεκάκης.
Υπέρ της επίλυσης του ζητήματος τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, εκτιμώντας ότι οι επτά πρώην συμβασιούχες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Η κα Γναρδέλλη
Εξάλλου, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος, Μελπομένη Γναρδέλλη, έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Σώματος, Σίμο Μπενσασσών, στο πλαίσιο πρόσκλησης που της απηύθυνε ο τελευταίος για να παραστεί σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με την κα. Γναρδέλλη, το ίδρυμα αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου διότι έτσι γνωμοδότησε ο δικηγόρος και τα όργανα του ιδρύματος.
Ωστόσο, στη συνέχεια η κα. Γναρδέλλη υποστηρίζει ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και της εύρυθμης λειτουργίας του βρεφοκομείου, παρότι σε προγενέστερο έγγραφο της διοίκησης του ιδρύματος αναγνωρίζεται η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού.

Δείτε το έγγραφο του Ιδρύματος "Αγ. Στυλιανού" προς τον Σ. Δημητριάδη εδώ

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.