ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Νομικοί ζητούν από νεαρό που "έσπασε" την καραντίνα να πληρώσει την αεροδιακομιδή του

Βαγγέλης Στολάκης04 Απριλίου 2020

Να πληρώσει ο ίδιος την… “λυπητερή” για την απερισκεψία τους ζητούν με αίτησή τους που κατατέθηκε στην Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τρεις νομικοί, αναφερόμενοι στην περίπτωση ενός 25χρονου, ο οποίος επέστρεψε από την Αγγλία στην Αθήνα και παρότι θα έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα την «έσπασε» και ταξίδεψε με πλοίο στην Ικαρία.

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο νεαρός ήταν ήδη άρρωστος και στο νοσοκομείο Ικαρίας όπου μεταφέρθηκε διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Επέστρεψε στην Αθήνα με ειδική πτήση της πολεμικής αεροπορίας με τον ίδιο να τοποθετείται μέσα σε ειδική κάψουλα του ΕΚΑΒ.

Οι τρεις νομικοί κάνουν λόγο για αντικοινωνική συμπεριφορά και αναφέρουν πως με την πράξη του αυτή ο νεαρός πέραν του ότι έθεσε σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, χρέωσε το δημόσιο χρήματα για την αεροδιακομιδή του. Με την κατάθεση της αίτησης, ζητούν να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάκτησης της προκληθείσας δαπάνης καθώς και να δοθεί ένα μήνυμα εμπέδωσης της ατομικής ευθύνης που βαρύνει τον καθένα μας.

Μιλώντας στο makthes.gr ο κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, ένας εκ των τριών νομικών υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως το «ερέθισμα» για αυτή την ενέργεια του ιδίου και άλλων δυο συναδέλφων του ήταν τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και η μη διάψευσή τους. «Οι οικονομικές συνέπειας από μια συμπεριφορά αντικοινωνική δεν πρέπει να επιρρίπτεται στο κοινωνικό σύνολο. Αυτός είναι ο συλλογισμός μας. Είναι μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση σε συνάρτηση με την ατομική ευθύνη σε μια δύσκολη περίοδο, όπου υπάρχει και στενότητα πόρων και από άποψη υγειονομικού υλικού και από άποψη μέσων που κινητοποιούνται για περίθαλψη ασθενών. Η ενέργειά μας είναι συμβολική. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τις ενέργειές μας» σχολιάζει ο κ. Σπυριδωνίδης.

“Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του ελεγκτικού συνεδρίου συγκαταλέγεται η παροχή καθοδήγησης στους υπαλλήλους που εμπλέκονται στη διαχείριση δημοσίου χρήματος για την προστασία και την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και θεωρήσαμε ως θεσμικά ενδεδειγμένο να απευθυνθούμε στην Γενική Επιτροπεία και στη συνέχεια να παράσχει τις κατάλληλες οδηγίες, δηλαδή στην πολεμική αεροπορία στην προκειμένη περίπτωση, ώστε να διασφαλιστεί η ανάκτηση του κόστους που προκάλεσε αυτή η αερομεταφορά” λέει στο makthes.gr ο δικηγόρος.

Όπως τονίζει ο κ. Σπυριδωνίδης πρέπει να υπάρχει μια ευαισθητοποίηση σε τέτοιου είδους ζητήματα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.