Ξεκινά σήμερα η διήμερη ενημέρωση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς, για το νομοσχέδιο σχετικά με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, το οποίο έχει προκαλέσει ορισμένες αρνητικές αντιδράσεις.
Στόχος του διαλόγου, μέχρι το ορόσημο της Ολομέλειας της Βουλής, είναι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που εκφράζονται από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δεξαμενή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που θα υπερψηφίσουν τη μεταρρύθμιση.
Το κύριο βάρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να στηρίξουν το νομοθέτημα θα αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, συνεπικουρούμενος από τη γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, και τους αντιπροέδρους του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.
Ωστόσο, όπως ομολογείται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, η αποστολή των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος δύσκολα θα στεφθεί με επιτυχία, διότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν υπουργοί και βουλευτές που ήδη έχουν τοποθετηθεί αρνητικά να αλλάξουν άποψη: οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από την περιφέρεια και απευθύνονται σε ένα – κατά τεκμήριο – πιο συντηρητικό ακροατήριο/εκλογικό σώμα, το οποίο μοιάζει να διαφωνεί με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή, εν πάση περιπτώσει, την αντιμετωπίζει με επιφύλαξη, οπότε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει και το ενδεχόμενο του πολιτικού κόστους.
Οι βουλευτές που θα παραβρεθούν στο «μασάζ»
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, χωρισμένα σε δύο ομάδες, θα ενημερωθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Στο σημερινό πρώτο γκρουπ των βουλευτών της ΝΔ με επώνυμο από το Α έως το Κ, περιλαμβάνονται τουλάχιστον 10 οι οποίοι επιμένουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για λόγους συνείδησης.
Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι: Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Γκιουλέκας, Άννα Καραμανλή και Θεόδωρος Καράογλου. Από τη σημερινή ομάδα που έχει προσκληθεί στην Πειραιώς επιφυλάξεις διατηρούν οι: Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρήστος Κέλλας, Θανάσης Δαβάκης, Μάνος Κόνσολας, Θανάσης Καββαδάς, Τάσος Δημοσχάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Βλάσσης και Κώστας Κατσαφάδος. Ενώ εξαιρετικά επιφυλακτικός παραμένει και ο Υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρά τις πιθανές επιπτώσεις για τα μέλη της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, αποφασισμένος να καταψηφίσει το νομοσχέδιο παραμένει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ακόμα και αν αυτό σηματοδότησει την έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα. «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι! Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Βήμα της Κυριακής. Προς ώρας πάντως ακόμα τίποτα δεν είναι δεδομένο ως προς το τι θα πράξει ο Πρωθυπουργός με Υπουργούς και Υφυπουργούς που θα καταψηφίσουν.
Το δικό της ειδικό βάρος έχει και η στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που επηρεάζει μία μερίδα βουλευτών οι οποίοι είναι τακτικοί συνομιλητές του. Ο ίδιος όχι μόνο έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του νομοσχεδίου, αλλά σχολίασε και δηκτικά την επιλογή της αποχής που υπέδειξε ως «αξιοπρεπή στάση» για τους γαλάζιους βουλευτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;», ανέφερε χαρακτηριστικά, αν και ορισμένες πηγές υπενθυμίζουν ότι στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους 27 βουλευτές που απείχαν.