ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Στα φαβορί η Έρση Σωτηροπούλου

Ελένη Θεοδωρίδου02 Οκτωβρίου 2024

Φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 είναι η Ελληνίδα συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου σύμφωνα με τα προγνωστικά.

Η συγγραφέας ανέβασε τον πίνακα με τα προγνωστικά σε μια ανάρτηση στο προσωπικό προφίλ της στο Facebook όπου φαίνονται οι πίνακες που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των εταιρειών στοιχήματος με τις προβλέψεις και τις αποδόσεις που δίνουν για το ποιος είναι πιθανότερο να κερδίσει το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Σύμφωνα με τον πίνακα, τις περισσότερες πιθανότητες έχει η κινέζα συγγραφέας Can Xue με απόδοση 11.00. Στη συνέχεια της λίστας με απόδοση 15.00 βρίσκεται ο Hiruki Murikami, και με απόδοση 17.00 η Σωτηροπούλου δίπλα στους Gerald Murnane, Cesar Aira, Margaret Attwood και Thomas Pynchon.

Και στο World Literature Forum τα στοιχήματα θέλουν την υποψηφιότητά της φαβορί.

Το τελευταίο βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου «Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις Πατάκη.

Οι μόνοι Έλληνες που έχουν λάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στο παρελθόν είναι ο Οδυσσέας Ελύτης (1979) και ο Γιώργος Σεφέρης (1963). Αν η Έρση Σωτηροπούλου λάβει το Νόμπελ, η απονομή του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη, θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας που θα λάβει την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση.

Το βιογραφικό της

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1953. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία. Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έγινε με την ποιητική συλλογή «Μήλος+Θάνατος+...+...» (1980). Το βιβλίο της Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2000 και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω.Επίσης, το 2011 το μυθιστόρημά της Εύα τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ η συλλογή διηγημάτων της Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2012. Το 2017 κέρδισε το Βραβείο «Μεσόγειος» (Prix Mediterranee) για το βιβλίο της Τι μένει από τη νύχτα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.