Η ομάδα της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Τμήματος Αιματολογίας του νοσοκομείου Παπανικολάου, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος μιας μελέτης σχετικά με την αντιμετώπιση βαριάς CΟVID-19.
Η μελέτη έχει τίτλο «Ανάπτυξη ειδικών κατά του κορωνοϊού Τα-λεμφοκυττάρων, ως ένα «ζωντανό φάρμακο» κατά της COVID 19 λοίμωξης ασθενών υψηλού κινδύνου». Η ερευνητική ομάδα βασίζεται σε σχετική τεχνογνωσία και παρόμοια εμπειρία για την αντιμετώπιση ιικών λοιμώξεων σε μεταμοσχευμένους ασθενείς με επιτυχία 90%.
Η πρώτη φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ομάδα μπορεί να προχωρήσει με βάσιμη αισιοδοξία στο κλινικό μέρος της, εάν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται.
«Παρακαλώ θερμά να βοηθήσετε με οποιοδήποτε ποσό για την χρηματοδότησή της. Αυτή την περίοδο δεν έχει προκηρυχθεί κάποιο πρόγραμμα για την υποβολή ερευνητικών μελετών, η μάχη εναντίον του SARS-CoV-2 βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση με πολλούς βαριά νοσούντες και πολλούς να χάνουν καθημερινά τη μάχη από τον κορωνοϊό. Ο χρόνος είναι περισσότερο από πολύτιμος, γι’ αυτό απευθυνόμαστε με ελπίδα σε σας» αναφέρει μέσα από ανακοίνωση του ο επικεφαλής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Τμήματος Αιματολογίας του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 230.000 ευρώ. Το κόστος, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα καλύψει την αγορά των GMP-grade πεπτιδίων του SARS-COV-2, κυτοκινών, θρεπτικών υλικών, αντισωμάτων κυτταρομετρίας ροής, βιοαντιδραστήρων, αναλωσίμων, λοιπών αντιδραστηρίων και τα κόστη του ελέγχου HLA ιστοσυμβατότητας, ασφαλιστηρίου συμβολαίου και του monitoring της μελέτης. Μάλιστα το νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου άνοιξε ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς για τη μελέτη: ΙΒΑΝ GR42 0171 2150 0062 1514 9098 001.
Ποια είναι η καινοτόμα θεραπευτική προσέγγιση
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων, παρέχοντας προστασία έναντι χιλιάδων ιών τους οποίους αναγνωρίζουν ειδικά μέσω του υποδοχέα τους. Η χορήγηση αντι-ιικών Τ-λεμφοκυττάρων που είτε απομονώνονται, είτε πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο από δότες που έχουν προηγουμένως εκτεθεί σε συγκεκριμένο ιό, έχει εισάγει μία νέα εποχή στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων ως μια «φυσική» μορφή θεραπείας με εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα (>90%), στο κέντρο μας και σε άλλα κέντρα ανά τον κόσμο.
«Στο πλαίσιο της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, δείξαμε πρόσφατα ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους ασθενείς υψηλού κινδύνου παρακολουθώντας τα επίπεδα των CoV-2-ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων στο αίμα νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 και να παράγουμε στο εργαστήριο λειτουργικά CoV-2-ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα από αναρρώσαντες δότες» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Συγκεκριμένα, προτείνουμε τη δημιουργία τράπεζας CoV-2-ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων από 20 αναρρώσαντες δότες και τη χορήγησή τους ως Τ-κυτταρική ανοσοθεραπεία σε 70-90 χαρακτηρισμένους ως υψηλού κινδύνου COVID-19 ασθενείς.Προσδοκούμε στην ανάπτυξη μίας καινοτόμου θεραπευτικής προσέγγισης στη μάχη κατά του ιού της πανδημίας, όπου τα «φάρμακα» είναι ζωντανά κύτταρα, τα οποία έχουν «εκπαιδευτεί» στο εργαστήριο ώστε να αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2. Μετά τη χορήγησή τους, ως «ζωντανά φάρμακα» πλέον, μπορούν να πολλαπλασιαστούν εντός του σώματος μόλις αναγνωρίσουν τον ιό και ως ένας ισχυρός στρατός να εξαλείψουν με φυσικό τρόπο τα μολυσμένα από SARS-CoV-2 κύτταρα του ασθενούς» καταλήγει