Ο «Άγιος Παύλος» είναι ένα από τα πρώτα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, που δημιουργήθηκε το 1987 στην πρώην σχολή Κωνσταντινίδη στον Φοίνικα. Από το 2013, αποτελεί το μόνο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο που εξυπηρετεί το ανατολικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, μετά την κατάργηση του Νοσοκομείου «Παναγία».
Σήμερα, το νοσοκομείο των 210 κλινών, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής ευθύνης του, η οποία περιλαμβάνει δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού που παρουσιάζουν ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Από τον Απρίλιο, το μέχρι πρότινος πεπαλαιωμένο κτίριο του νοσοκομείου με τους ξεθωριασμένους τοίχους και τα μουχλιασμένα πατώματα ανακαινίζεται, δίνοντας τη θέση του σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Η αποκατάσταση των φθορών που ταλαιπωρούσαν για χρόνια το νοσοκομείο ωστόσο μοιάζει σαν σταγόνα στον ωκεανό αν αναλογιστεί κανείς την έλλειψη κλινών και θαλάμων που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.
Μεταμορφώνονται οι κλινικές
«Η ανακαίνιση του νοσοκομείου που ξεκίνησε από την άνοιξη του 2024, υλοποιείται με χρηματοδότηση 3,5 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2025» επισημαίνει στη «ΜτΚ ο διοικητής του ΓΝ Άγιος Παύλος Οδυσσέας Κάτσακας.
«Ο χώρος που μέχρι πριν λίγο καιρό φιλοξενούσε τα μαγειρεία του ιδρύματος ανακαινίστηκε πλήρως και πλέον στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου ενώ ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση στους χώρους των ΤΕΠ». Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες στο τμήμα της χειρουργικής και της ουρολογικής κλινικής ενώ το επόμενο διάστημα θα πάρουν σειρά η ορθοπεδική και η καρδιολογική κλινική. «Προβλέπεται να εγκατασταθεί κεντρικός κλιματισμός σε όλο το νοσοκομείο, ενώ θα υπάρχει θερμομόνωση και ηλιακά πάνελ για ζεστό νερό καθώς και σύστημα σύγχρονης πυρασφάλειας.
Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο διοικητής του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, Οδυσσέας Κάτσακας, «με το έργο αυτό, το νοσοκομείο από ενεργειακή κατηγορία Ε’ που είναι σήμερα θα αναβαθμιστεί σε κατηγορία Β’».
Ανακαίνιση με... απώλειες
Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών, οι κλίνες του νοσοκομείου αναμένεται να συρρικνωθούν τουλάχιστον κατά 30. Από 210, τα κρεβάτια του νοσοκομείου θα μειωθούν σε 180 και αυτό συμβαίνει διότι ο κάθε θάλαμος θα διαθέτει πλέον το δικό του wc κάτι που μέχρι και σήμερα δεν θεωρούνταν δεδομένο σε όλες τις κλινικές.
Παρόλη την υψηλή κάλυψη σε υγειονομικό προσωπικό, το νοσοκομείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των περιστατικών δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι χώροι. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ συστεγάζονται με αποτέλεσμα οχτώ φορές τον μήνα κατά τις οποίες το νοσοκομείο εφημερεύει, οι ασθενείς να μην μπορούν να επισκεφθούν τα τακτικά ιατρεία.
Τεράστιες κτιριακές ανάγκες
Λόγω της οικιστικής ανάπτυξης που έχει συντελεστεί σε τουλάχιστον τρεις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι κτιριακές ανάγκες αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια καθώς το νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει ακόμα και περιστατικά που φτάνουν από την Χαλκιδική αλλά και το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021, ο δήμος Θέρμης κατέγραψε ποσοστιαία αύξηση 3,8% και πληθυσμό 55.238 το 2021 έναντι 53.201 το 2011. Αύξηση, κατά 720 άτομα, κατέγραψε ο πληθυσμός του δήμου Καλαμαριάς, φθάνοντας τις 92.238 κατοίκους το 2021, έναντι 91.518 το 2011. Ενώ κατά 3% αυξήθηκε ο πληθυσμός του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, με 72.223 κατοίκους το 2021, έναντι 70.110 το 2011.
Ζωτικής σημασίας η επέκταση
«Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο που θα μπορεί να εφημερεύει χωρίς να δημιουργείται μεγάλη αναμονή στα ΤΕΠ» τονίζει ο Οδυσσέας Κάτσακας επισημαίνοντας ότι πριν δύο χρόνια αποφασίστηκε να γίνει η μελέτη για την επέκταση του νοσοκομείου. «Ήδη έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη για τη νέα πτέρυγα που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων. Στα σχέδια προβλέπεται η δημιουργία 202 νέων κλινών με wc, οχτώ αιθουσών χειρουργείου, δώδεκα κλινών ΜΕΘ, και υπόγειου παρκινγκ 150 θέσεων».
Στο ήδη υπάρχον κτίριο θα παραμείνει μόνο ο παθολογικός τομέας ενώ στην νέα πτέρυγα θα εγκατασταθεί ο χειρουργικός τομέας που θα περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες. «Με αυτό τον τρόπο η ανατολική Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα νοσοκομείο 400 κλινών που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες». Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου αυτή την στιγμή αναμένεται η έγκριση της προμελέτης έτσι ώστε να βρεθεί η χρηματοδότηση του έργου που ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ.
«Να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό Νοσοκομείο»
«Η κατασκευή νέας πτέρυγας είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου ο ‘Άγιος Παύλος’ να καταστεί ο 5ος πυλώνας εφημέρευσης της πόλης» ήταν αυτό που τόνισε η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου στο πλαίσιο συνάντησης με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη πριν τη ΔΕΘ. Αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να συντονίσει μία κίνηση μαζί με τους υπόλοιπους δημάρχους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, η κ. Αράπογλου τονίζει ότι ο «‘Άγιος Παύλος πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο νοσοκομείο που θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας». Μάλιστα τον Σεπτέμβριο υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ δήμου Καλαμαριάς και νοσοκομείου με σκοπό την υλοποίηση κοινών δράσεων.
Μιλώντας στη «ΜτΚ» η δήμαρχος Καλαμαριάς ανέφερε ότι «η κατασκευή νέας πτέρυγας για την οποία έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, είναι απαραίτητη για ένα λειτουργικό νοσοκομείο, το οποίο δικαιούται και οφείλει να αποτελέσει τον 5ο πυλώνα εφημέρευσης της Θεσσαλονίκης. Ο ‘Άγιος Παύλος’ είναι το νοσοκομείο της πόλης μας, της Καλαμαριάς και αυτό δεν προκύπτει απλώς και μόνο λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Από το 2013 όταν το Β’ ΙΚΑ Παναγία έκλεισε τις πόρτες του, ο ‘Άγιος Παύλος’ κλήθηκε να σηκώσει ένα δυσβάσταχτο φορτίο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και τις υποδομές» αναφέρει.
«Στα 11 χρόνια που ακολούθησαν, προσωπικό και διοίκηση υπερβάλλοντας εαυτούς δίνουν καθημερινά έναν σπουδαίο αγώνα, άνισο πολλές φορές και καταφέρνουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και στο πλευρό των πολιτών της Καλαμαριάς και ολόκληρης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Μίας περιοχής έκτασης 300.000 στρεμμάτων, που γνωρίζει μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη, επομένως και αύξηση των υγειονομικών αναγκών. Η ανακαίνιση της Παθολογικής Κλινικής, τις εργασίες της οποίας παρακολουθήσαμε, είναι ένα πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού του νοσοκομείου».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.10.2024