ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Νοτοπούλου για Ζέρβα: "Διακυβεύεται μια χαμένη τετραετία για την πόλη"

Βαγγέλης Στολάκης19 Οκτωβρίου 2020

Τα βέλη της προς την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και προσωπικά προς τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ», Κατερίνα Νοτοπούλου. Η κ. Νοτοπούλου, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διοίκησης Ζέρβα, έκανε λόγο για υπονόμευση των υπηρεσιών του δήμου από την ίδια την διοίκηση και υποβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Υποστήριξε μεταξύ άλλων πως στόχος της διοίκησης είναι η αποκαθήλωση του έργου Μπουτάρη και πως «εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και κομματικά συμφέροντα της ΝΔ».

Η κ. Νοτοπούλου κατηγόρησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και είπε πως «ήθελε να αποδείξει πως είναι πιστός στην κυβέρνηση». Έκανε λόγο για πλήρη απογοήτευση για την πόλη και απραξία, ενώ τον κατηγόρησε για «επιχείρηση επιστροφής στο σκοταδισμό». «Άλλοτε έκανε προσπάθεια να ακυρώσει το έργο της διοίκησης Μπουτάρη και άλλοτε να το οικειοποιηθεί».

Η κ. Νοτοπούλου κατηγόρησε τον δήμαρχο για «σειρά εξυπηρετήσεων». «Δεν έχει σχέδιο, όραμα ή στρατηγική» είπε. «Διακυβεύεται μια χαμένη τετραετία για την πόλη. Το καμπανάκι του κινδύνου το έχουμε κρούσει πολλές φορές. Δεν θα αφήσουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη στην πόλη» σχολίασε η κ. Νοτοπούλου.

Μιλώντας για την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου αλλά και τις εντάσεις που παρατηρούνται σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση έκανε λόγο για δημοκρατική ημι-λειτουργία του δήμου Θεσσαλονίκης. Το δημοτικό συμβούλιο έχει μετατραπεί σε διακοσμητικό σώμα. Έχει υπονομευτεί σε επικίνδυνο πλέον βαθμό». «Δεν θα συμπράξουμε σε καμία προσπάθεια υποβάθμισης του δημοτικού συμβουλίου» τόνισε η κ. Νοτοπούλου μιλώντας για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά του πρόεδρου». «Επικρατούν οι ακροδεξιές φωνές. Τους δίνεται χώρος. Κλείνουν μικρόφωνα. Με πρόφαση τον κορονοϊού δεν γίνονται δημοτικά συμβούλια δια ζώσης». «Το δημοτικό συμβούλιο μετατράπηκε σε γραφείο τύπου της κυβέρνησης» τόνισε η κ. Νοτοπούλου. Είπε ότι η διοίκηση Ζέρβα έκανε πάνω από 700 μετακινήσεις εργαζομένων και πως επανήλθαν ορισμένοι από το «παλιό παπαγεωργοπουλικό καθεστώς»

Η κ. Νοτοπούλου κατηγόρησε την διοίκηση του δήμου για σωρεία απευθείας αναθέσεων, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενίσχυση συγκεκριμένων ΜΜΕ της πόλης, χωρίς κριτήρια. «Από την λιστα Πέτσα περάσαμε στην λίστα Ζέρβα» σχολίασε.

«Ένα χρόνο μετά τίποτα στην Θεσσαλονίκη δεν έχει αλλάξει. Δεν έχει βάλει ούτε μια μολυβιά στα έργα που είχε εξαγγείλει ο κ. Ζέρβας. Αντιθέτως, βλέπουμε καθυστερήσεις και σε αυτά που είχαν προαναγγελθεί» είπε η επικεφαλής της παράταξης.

Για τα έργα και ειδικότερα την πλατεία Ελευθερίας η κ. Νοτοπούλου είπε: «Γεμίζει πάλι η πόλη τρύπες. Από τις τρύπες του Κούβελα, έχουμε τις τρύπες Ζέρβα. Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας έχει μελέτη, χρονοδιάγραμμα, χρηματοδότηση» είπε, ενώ για το Μουσείο Ολοκαυτώματος σχολίασε πως υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Για το παραλιακό μέτωπο σημείωσε πως πρόκειται για την «προσωποποίηση της εγκατάλειψης», ενώ για τους νέους ποδηλατοδρόμους σε Κ. Καραμανλή και παραλιακή λεωφόρο Νίκης τόνισε πως υπάρχουν προβλήματα και αναρωτήθηκε εάν πρόκειται για αντιγραφή του «Μεγάλου Περιπάτου του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα».

Χρησιμοποιώντας την λέξη «ευταξία» που προεκλογικά ο κ. Ζέρβας χρησιμοποίησε ως σύνθημα του είπε πως «στον τομέα της καθαριότητας δεν έχει γίνει κάτι. Οι υπόγειοι κάδοι ακόμα έρχονται, οι κάδοι μυρίζουν, οι γειτονιές είναι μέσα στα σκουπίδια» τόνισε η κ. Νοτοπούλου, συμπληρώνοντας πως η ανακύκλωση στην Θεσσαλονίκη ανέρχεται μόλις στο 12%.

Για τα λεωφορεία που αγόρασε ο δήμος από τον αδελφοποιημένο δήμο της Λειψίας στην Γερμανία σημείωσε πως «φέρνει δώρακι 50 μεταχειρισμένα σαπάκια με τα χρήματα των δημοτών».

Η κ. Νοτοπούλου μιλώντας για το έργο του Μετρό και τον σταθμό της οδού Βενιζέλου, για τον οποίο ο κ. Ζέρβας συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική περί απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων τον χαρακτήρισε «πρωτομάστορα χασάπη στην Βενιζέλου. Τα ίδια παράσημα κουβαλάει με τον Κούβελα και με τον Παπαγεωργόπουλο».


Η κ. Νοτοπούλου είπε πως το τρίπτυχο γύρω από το οποίο κινείται η διοίκηση είναι «επιστροφή στο παρελθόν, έλλειψη οράματος, τακτικισμοί».

«Φοβάται την Δημοκρατία ο κ. Ζέρβας» δήλωσε με νόημα, ενώ μιλώντας για τα θετικά της διοίκησης Ζέρβα σχολίασε ειρωνικά πως έφερε «έξυπνο» θάλαμο στην είσοδο του δημαρχείου και «μας ψέκασε χωρίς άδεια του ΕΟΦ».

«Η Θεσσαλονίκη είχε κάνει το τόλμημα, οι συντηρητικές δυνάμεις επιλέγουν να καθηλώσουν την πόλη ξανά. Να μην αφήσουμε σε καμία γειτονιά να πάει καμία μέρα χαμένη» σχολίασε η κ. Νοτοπούλου.

Τον λόγο πήραν και οι τρεις εκλεγμένες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί». Η πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου σημείωσε πως «η νέα διοίκηση παρέλαβε έναν δήμο με υγιή οικονομικά. Τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν μόνο 12,5%. Η κρίση του κορονοϊού ήταν ευκαιρία για την νέα διοίκηση» Κατηγόρησε μάλιστα την διοίκηση για απευθείας αναθέσεις που ανέρχονται σε 1.800.000 ευρώ. «Μια διοίκηση δεν είναι μόνο για τα εύκολα. Είναι σοβαρή όταν έχει καλά αντανακλαστικά.» σχολίασε και τόνισε πως μείωσε τον προϋπολογισμό των φετινών «Δημητρίων». Η Γλυκερία Καλφακάκου εστίασε στον σταθμό και τα αρχαία της Βενιζέλου, ενώ η Μαρία Αρβανιτίδου τόνισε πως από τις προτάσεις της ως συμμετέχουσα στην διοίκηση Ζέρβα μέχρι πρότινος «υιοθέτησε» μόλις μια.

Η κ. Νοτοπούλου σε ερώτηση του makthes.gr αρνήθηκε να βάλει βαθμό στο έργο τονίζοντας πως «βάζει κάτω από τη βάση στο γεγονός ότι επιλέγει να μην ακούει προτάσεις και πολιτικές».

Σε άλλη ερώτηση του makthes.gr για το εάν έχει μετανιώσει για την δήλωση της μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής πως «θα ψηφίσει το λιγότερο κακό για την πόλη» σχολίασε: «Με ταλαιπωρεί πολλά βράδια η σκέψη του τι έπρεπε να γίνει σε εκείνες τις εκλογές. Δεν δώσαμε ποτέ στήριξη στον κ. Ζέρβα. Είπαμε ότι δεν είναι όλοι το ίδιο. Αφήσαμε τους πολίτες και τους ψηφοφόρους που επέλεξαν εμάς στον πρώτο γύρο να αποφασίσουν. Όσοι είχαν κάποιες ψευδαισθήσεις ή προσδοκίες από τον κ. Ζέρβα, δυστυχώς διαψεύστηκαν οικτρά από την πρώτη βδομάδα της διοίκησής του. Προσωπικά δεν είχα καμία ψευδαίσθηση ούτε ως προς το ήθος, ούτε ως προς την πρακτική και δυστυχώς η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει» είπε.

Σε ερώτηση εάν θα είναι η ίδια υπόψηφια δήμαρχος του 2023 τόνισε πως ο χώρος από τον οποίο προέρχεται έχει συλλογικές διαδικασίες και πως η ίδια τιμά και σέβεται τις διαδικασίας και σχολίασε: «Θα κάνουμε ότι πρέπει ώστε την επόμενη φορά ο δήμος Θεσσαλονίκης να είναι σε προοδευτικά χέρια».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.