ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Νύχτα κόλαση στον Λίβανο: Επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό κοντά σε νοσοκομείο και πλήγμα σε «υπόγεια κρύπτη» (βίντεο)

MakThes Team22 Οκτωβρίου 2024

Η συνοικία Ουζάι, στα νότια προάστια της Βηρυτού, μπήκε απόψε στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού ο οποίος νωρίτερα κάλεσε τους κατοίκους πολλών περιοχών να τις εγκαταλείψουν, μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI.

Είναι η πρώτη φορά που πλήττεται κάποιος στόχος στη συνοικία αυτή αφού ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν καπνό να υψώνεται από δύο σημεία. Ανταποκριτές του πρακτορείου είπαν επίσης ότι άκουσαν δύο ισχυρές εκρήξεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ένα πλήγμα σημειώθηκε κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού, που βρίσκεται βορειότερα, στη συνοικία Τζνα. Μια νοσοκομειακή πηγή είπε ότι ο στόχος φαίνεται ότι ήταν το πάρκινγκ του νοσοκομείου.


Το Ισραήλ κάλεσε τους Λιβανέζους να εκκενώσουν πριν το χτύπημα

Λίγο νωρίτερα μία ισχυρή έκρηξη ακούστηκε κοντά στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και AFP.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Λιβανέζους να εκκενώσουν ορισμένες ζώνες στην περιοχή αυτήν.

Ισραηλινός στρατός: Πλήξαμε υπόγεια κρύπτη της Χεζμπολάχ με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε απόψε ότι έπληξε μια υπόγεια κρύπτη της Χεζμπολάχ που περιείχε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του στον Λίβανο εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της σιιτικής οργάνωσης.

«Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε μια σειρά πληγμάτων ακριβείας εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Χεζμπολάχ», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. «Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μας ήταν ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο που περιείχε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σε χρυσό και σε νομίσματα. Τα χρήματα χρησίμευαν στη χρηματοδότηση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν ακριβώς αυτή η κρύπτη.

Ο στρατός προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και νέα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ «τις επόμενες ώρες». «Θα συνεχίσουμε (…) να πλήττουμε στόχους της Χεζμπολάχ παντού στον Λίβανο, όπως στη Βηρυτό και τη Νταχιέ», είπε ο Χαγκάρι, αναφερόμενος στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, που θεωρούνται προπύργιο της οργάνωσης.

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Καταδικάζει την επίθεση στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Αλ Καρντ αλ Χάσαν

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασε σήμερα τις «σημαντικές ζημιές» που προκλήθηκαν σε πολιτικές υποδομές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Κυριακής εναντίον ενός χρηματοπιστωτικού θεσμού που συνδέεται με τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

«Καταδικάζουμε τους μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε διάφορες αστικές και κατοικημένες ζώνες (…) που στόχευαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εγκαταστάσεις που συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Αλ Καρντ αλ Χάσαν» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, στρατηγός Χερζί Χαλέβι ανέφερε σήμερα ότι την Κυριακή χτυπήθηκαν περίπου 30 στόχοι που συνδέονται με τον οργανισμό αυτόν, σε όλον τον Λίβανο. Συνολικά, μέσα σε 24 ώρες, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν «300 στόχους της Χεζμπολάχ». Ο στρατηγός υποστήριξε ότι ο οργανισμός Αλ Καρντ αλ Χάσαν «λαμβάνει πόρους από το Ιράν, χορηγεί δάνεια και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία» της σιιτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, από τις επιθέσεις προκλήθηκαν «σημαντικές ζημιές σε πολιτικές εγκαταστάσεις», όπως σε σπίτια ιδιωτών, σε υποδομές και σε εμπορικά καταστήματα. Προκλήθηκε επίσης «απερίγραπτος πανικός και ένα νέο κύμα εκτοπισμού μεταξύ των κατοίκων των ζωνών αυτών».

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστό. Οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές δεν είναι στόχος», τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία, κάνοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Ο Αλ Καρντ αλ Χάσαν είναι ένας χρηματοπιστωτικός θεσμός στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Χορηγεί κυρίως μικροπιστώσεις, σε μια χώρα όπου το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει. Αποτελεί μέρος ενός δικτύου οργανισμών, σχολείων και νοσοκομείων που συνέβαλαν στη δημοτικότητα της Χεζμπολάχ στα προπύργιά της, στα νότια προάστια της Βηρυτού και στον νότιο και ανατολικό Λίβανο.

Ταραχές στη Βηρυτό μεταξύ εκτοπισμένων και αστυνομίας

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία του Λιβάνου επιχείρησε σήμερα να εκκενώσει δια της βίας στη Βηρυτό ένα υπό κατάληψη κτίριο στο οποίο είχαν καταφύγει οικογένειες που διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να προκληθούν ταραχές με τους εκτοπισμένους αυτούς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το κτίριο που βρίσκεται πάνω στην πολυσύχναστη οδική αρτηρία της Χάμρα, στο κέντρο της πόλης, ήταν εγκαταλελειμμένο πριν καταληφθεί από αρκετές οικογένειες, ορισμένες μεταξύ αυτών προέρχονταν από τα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ που αποτελεί στόχο τις τελευταίες εβδομάδες των σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών.

Έπειτα από μια καταγγελία των ιδιοκτητών του κτιρίου, απόφαση δικαστηρίου διέταξε την εκκένωσή του.

Ταραχές ξέσπασαν μπροστά από το κτίριο μεταξύ της αστυνομίας και του στρατού από τη μια πλευρά και των εκτοπισμένων από την άλλη, με τους τελευταίους να βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και να εκτοξεύουν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με εικόνες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας "έκαναν έφοδο ξαφνικά στο κτίριο, σαν να ήταν το Ισραήλ που επιτίθεται στους εχθρούς του, όχι σαν να είναι Λιβανέζοι και στις δύο αυτές μεριές", κατήγγειλε η Αμάλ που έφυγε μαζί με τους γονείς της από τα νότια προάστια εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

"Θέλησαν να μας βγάλουν έξω με τη βία. Όταν μια πόρτα ήταν κλειστή, αυτοί την έσπαγαν", πρόσθεσε.

Οι δυνάμεις ασφαλείας "μπήκαν μέσα, άρχισαν να φωνάζουν, οι γυναίκες ούρλιαζαν", διηγήθηκε η Λάρα, μια 18χρονη που βρισκόταν επίσης μέσα στο υπό κατάληψη κτίριο με την οικογένειά της. "Δεν είχαμε να πάμε πουθενά".

Μετά τις ταραχές, η εισαγγελία αποφάσισε να δώσει μια επιπλέον προθεσμία 48 ωρών στις οικογένειες για να εκκενώσουν τον χώρο, σύμφωνα με τις αρχές.

Η κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που άρχισε πριν από σχεδόν έναν μήνα, εκτόπισε ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε μια χώρα που αριθμεί σχεδόν έξι εκατομμύρια κατοίκους.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα, και συνωστίστηκαν μέσα στα σχολεία, στα σπίτια συγγενών τους ή μέσα σε διαμερίσματα. Εκτοπισμένοι μπήκαν σε κενά κτίρια παραβιάζοντας τις εισόδους τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάμ αλ-Μαουλάουι υποσχέθηκε σήμερα να λάβει "έκτακτα μέτρα" για να θέσει τέλος σε "κάθε παραβίαση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στη Βηρυτό".

Χεζμπολάχ: Χτυπήσαμε βάση στο Τελ Αβίβ

Παράλληλα, η σιιτική, λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ υποστήριξε απόψε ότι εκτόξευσε «ρουκέτες» σε μια βάση των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ στα προάστια του Τελ Αβίβ.

Οι μαχητές της οργάνωσης εκτόξευσαν τις ρουκέτες «στη βάση Γκλιλότ της Μονάδας 8200 της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών» και αφιέρωσαν τα πλήγματα αυτά στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, τον Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε από το Ισραήλ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.