ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο αμετανόητος πρώην υπουργός και τα αναπάντητα ερωτήματα

Μιχάλης Αλεξανδρίδης26 Δεκεμβρίου 2021

Θα σας πω σήμερα μια ιστορία, για να μάθετε πώς σκέφτεται και πώς λειτουργεί ένας άνθρωπος που κάποια στιγμή είχε αναλάβει να διαχειριστεί τα έσοδα του κράτους ως αναπληρωτής υπουργός του πολύ Γιάννη ή Γιάνη Βαρουφάκη.


Ήταν κάπου το 2016 όταν στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» του εκδοτικού συγκροτήματος της «Μακεδονίας» που είχα την τιμή και την ευθύνη να υπηρετώ ως διευθυντής, καταχωρήσαμε ένα δημοσίευμα στο οποίο αποκαλυπτόταν ότι ένα στέλεχος της κυβέρνησης Τσίπρα είχε φροντίσει να βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό προκειμένου να τα διασφαλίσει, μιας και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν εξαιρετικά επισφαλές εκείνη την περίοδο με τα δημοψηφίσματα και τα κάπιταλ κοντρόλ και υπό τον κίνδυνο της εξόδου από την ζώνη του ευρώ. (Δεν αναφέραμε όνομα επειδή το στέλεχος της τράπεζας που μας πληροφόρησε την ιστορία, φοβήθηκε και δεν μας παρέδωσε τα αποδεικτικά στοιχεία, ενώ -όπως αποδείχτηκε- επίτηδες, για δικό του ξεκάρφωμα, μας έδωσε λάθος χώρα προορισμού των χρημάτων).


Παρότι το δημοσίευμα δεν ανέφερε το όνομα του κυβερνητικού στελέχους, ο Μάρδας αναγνώρισε σε αυτό τον εαυτό του. Απολογούμενος, τότε, στα ΜΜΕ, προέβη σε διάφορους ισχυρισμούς προκειμένου να δικαιολογήσει την πρωτοφανή και συμβολικά ανεπίτρεπτη πράξη του. Κατ’ αρχάς προσπάθησε να θολώσει τα πράγματα λέγοντας ότι δεν θυμόταν ακριβώς πόσα χρήματα είχε βγάλει, ούτε σε ποια χρονική στιγμή τα είχε φυγαδεύσει σε τράπεζα του εξωτερικού. Είχε, επίσης, χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα, ότι μετέφερε τα χρήματά του στο εξωτερικό προκειμένου να καλύψει τα έξοδα για τις μεταπτυχιακές σπουδές της κόρης του.


Ο Μάρδας επικέντρωσε τότε τη ρητορική του στο να διαψεύσει ότι τα χρήματά του τα φυγάδευσε σε τράπεζα του Λουξεμβούργου, όπως έλεγε το δημοσίευμα, αποφεύγοντας, όμως, να αποκαλύψει σε ποια τράπεζα τα είχε στείλει. Λες και το σημαντικότερο στοιχείο, ήταν η εθνικότητα της τράπεζας στην οποία φρόντισε να εξασφαλίσει τα χρήματά του και όχι αυτή καθ’ αυτή η πράξη του.

Επιπλέον, όπως απεδείχθη, ο ισχυρισμός του ότι τα χρήματα που είχε βγάλει στο εξωτερικό, προορίζονταν για τις μεταπτυχιακές σπουδές της κόρης του, ήταν ανυπόστατος καθώς η κόρη του δεν είχε καν ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές της στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παραμένει δε άγνωστο εάν η κόρη του πραγματοποίησε εντέλει, αυτές τις σπουδές της, έστω και αρκετά αργότερα.


Ο Μάρδας όχι μόνον δεν ένιωσε εκτεθειμένος που «φυγάδεψε τα λεφτά του» την περίοδο που η κυβέρνηση στην οποία μετείχε έπαιζε κορώνα- γράμματα το νόμισμα της χώρας, αλλά συμπεριέλαβε «πειραγμένη» την ιστορία στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «2015: Το ημερολόγιο του τρόμου» (εκδόσεις Καστανιώτη), επιχειρώντας να ισχυριστεί πως τον πολέμησε ο κακός Τύπος… Ανέφερε μάλιστα τα ονόματα των… ενόχων (του υπογράφοντος ως διευθυντή και του συντάκτη Νίκου Ηλιάδη). Επίσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, παραπλανητικά υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι απέφυγε να κάνει αγωγή στις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη» και «Μακεδονία» επειδή ήταν υπό οικονομική κατάρρευση, εμφανίζοντας έτσι, εαυτόν, μεγαλόψυχο. Η αλήθεια, όμως είναι, ότι οι δικηγόροι του τού εξήγησαν ότι τυχόν αγωγή του για το δημοσίευμα της «Θεσσαλονίκης» δεν θα είχε καμία τύχη. Απεναντίας ενείχε πολλούς κινδύνους για εκείνον καθώς, στην ακροαματική διαδικασία θα αποδεικνυόταν ότι «και χρήματα είχε βγάλει στο εξωτερικό» και η δικαιολογία περί δήθεν σπουδών της κόρης του ήταν «φτηνή» και επιπλέον, θα αναγκαζόταν να αποκαλύψει όλη την αλήθεια και να απαντήσει σε δύο συγκεκριμένα ερωτήματα:


Πρώτον, πότε ακριβώς φυγάδευσε τα χρήματά του; Τα έβγαλε όντως, την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, φοβούμενος τι επρόκειτο να συμβεί μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεύτερον, πόσα χρήματα έστειλε εκτός συνόρων και σε ποια ακριβώς χώρα;


Στα ερωτήματα αυτά ο Μάρδας αποφεύγει φυσικά να απαντήσει και στο βιβλίο του. Ενδεχομένως και να μην χρειάζεται πλέον καθώς οι ψηφοφόροι του έχουν βγάλει ήδη εδώ και καιρό τα συμπεράσματά τους για την αφεντιά του…

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24-26/12/2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.