Μπορεί ο μίνι ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ανέτρεψε καμία από τις μέχρι στιγμής ισορροπίες που υπάρχουν στη ΝΔ Θεσσαλονίκης, όμως όλα δείχνουν ότι είχε τελικά έντονο άρωμα Θεσσαλονίκης. Και πιο συγκεκριμένα από Άη Δημήτρη.
Τι εννοούμε; Καταρχήν οι κυβερνητικές αλλαγές δεν άλλαξαν τα στελέχη της Θεσσαλονίκης που μετέχουν στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές του 2023. Τρεις υφυπουργοί ήταν τον Ιούνιο στην κυβέρνηση από τη Θεσσαλονίκη (Έλενα Ράπτη, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Νίκος Ταχιάος), τρεις είναι και τώρα.
Επίσης όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός δεν αμφιταλαντεύθηκε για να αλλάξει κάποιους από τους τοπικούς συσχετισμούς με τις στοχευμένες κινήσεις στις οποίες προχώρησε την Τετάρτη. Κι αυτό γιατί στα 4 υπουργεία όπου είχαμε αλλαγές δεν υπήρξε κάποιος Θεσσαλονικιός βουλευτής που θα μπορούσε να διεκδικήσει με φόντο μία κυβερνητική θέση.
Ούτε στο Προστασίας του Πολίτη (οι αλλαγές αφορούσαν τον υπουργό και τον υφυπουργό) ούτε στο Υγείας (υπουργός) ούτε στο Εργασίας (υπουργός), αλλά ούτε και στο Παιδείας όπου άνοιξε μία θέση υφυπουργού με την αναβάθμιση της Δόμνας Μιχαηλίδου υπήρξαν ικανοί μνηστήρες από τη Θεσσαλονίκη. Έτσι οι 3 Θεσσαλονικείς κυβερνητικοί παρέμειναν στη θέση τους, χωρίς προσθαφαιρέσεις από την πόλη.
Όμως η Θεσσαλονίκη έπαιξε ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στις συγκεκριμένες αλλαγές, που είχαν ένα και μόνο στόχο. Να βελτιώσουν άμεσα την απόδοση της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας, με την ολική αντικατάσταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη.
Όλες οι άλλες αλλαγές δεν ήταν παρά καραμπόλες που προήλθαν από την αλλαγή στην ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε για 5η φορά στην κοινοβουλευτική του θητεία το τιμόνι στην Κατεχάκη μετακινούμενος από το υπουργείο Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μετακινήθηκε από το Εργασίας για τη θέση του κ. Χρυσοχοΐδη και επανέκαμψε στο Υγείας, από όπου είχε περάσει επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και η Δόμνα Μιχαηλίδου επέστρεψε στο Εργασίας, όπου είχε διατελέσει στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη υφυπουργός αναβαθμισμένη και στη θέση του κ. Γεωργιάδη.
Ο Άη Δημήτρης
Όλα δείχνουν ότι ο κύβος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στις συγκεκριμένες αλλαγές στην κυβέρνησή του ερρίφθη την περασμένη Παρασκευή με την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στην κηδεία του άτυχου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη που λίγες ώρες πριν είχε χάσει τη μάχη με τη ζωή κτυπημένος από την οπαδική βία.
Όποιος ήταν παρών στην νεκρώσιμη ακολουθία που εψάλη στον Άγιο Δημήτριο δεν θα δυσκολεύονταν να αντιληφθεί δύο πράγματα. Πρώτον το βαρύ κλίμα που υπήρχε σε όλη τη διάρκεια της κηδείας. Ήταν εκεί πολύς κόσμος και ένα ακροατήριο που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο και κρίσιμο για την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και το οποίο αποτελούνταν από εργαζόμενους στην ΕΛΑΣ και τα ΜΑΤ, αστυνομικούς, οικογένειες αστυνομικών, αλλά και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η παγωμάρα και το βουβό κλίμα για μία τέτοια δολοφονία ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλα, αλλά και ο προβληματισμός για το που πάει η όλη κατάσταση με την οπαδική βία και γενικότερα με τη δημόσια ασφάλεια. Αυτό το κλίμα το εισέπραξε απόλυτα ο πρωθυπουργός που και αυτός σε όλη τη διάρκεια της εξόδιας ακολουθίας έδειχνε πολύ βαρύς και δύσθυμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ίδιος περπάτησε για λίγο μαζί με τους άνδρες των ΜΑΤ και τους αστυνομικούς συνοδεύοντας το φέρετρο μέχρι τη νεκροφόρα στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου και αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή.
Το δεύτερο στοιχείο από το τρίωρο του πρωθυπουργού στον Άγιο Δημήτριο ήταν το ψυχρό κλίμα που υπήρχε ανάμεσα σε αυτόν και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τόσο με τον τότε υπουργό Γιάννη Οικονόμου, με τον οποίο ο πρωθυπουργός αντάλλαξε πολύ λίγες κουβέντες όσο και με πρώην πλέον υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο. Έτσι εκτιμάται ότι οι σκέψεις που υπήρχαν ήδη στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη για αλλαγές στο συγκεκριμένο υπουργείο στη Θεσσαλονίκη οριστικοποιήθηκαν.
Ενισχυτικό σε όλα αυτά είναι και το γεγονός ότι μετά την παρουσία του στον Άη Δημήτρη ο πρωθυπουργός άλλαξε και το σχέδιο που είχε να πραγματοποιήσει ολιγοήμερες διακοπές στα Ζαγοροχώρια για τις ημέρες ανάμεσα στη Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Ενώ όλα ήταν αποφασισμένα τελικά ο πρωθυπουργός παρέμεινε στην Αθήνα, όπου δεν είχε κάποιες υποχρεώσεις για να προετοιμάσει τις κυβερνητικές αλλαγές. Την Τρίτη επισκέφτηκε την έκθεση για τη μάχη της Χαιρώνειας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την Τετάρτη στον πρωινό καφέ ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδίου «μίνι ανασχηματισμός», με επίκεντρο το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη. Έτσι ολοκληρώθηκε ο πρώτος μίνι ανασχηματισμός της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το σκεπτικό
Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές το σκεπτικό πίσω από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ότι «ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να υπάρξει ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς».
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών επικεφαλής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπαίνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλαδή ένας βουλευτής «που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος».
Για το υπουργείο Υγείας, έναν τομέα στον οποίο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, και τον οποίο αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για έναν υπουργό «με μεταρρυθμιστική εμπειρία, ο οποίος θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες».
Τέλος για το υπουργείο Εργασίας, όπου αναλαμβάνει η Δόμνα Μηχαηλίδου, κυβερνητικές πηγές μιλούν για ένα στέλεχος «που έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο», ενώ υφυπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη, «στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα».
Όπως σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές με τις αλλαγές αυτές ακόμη μία γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών, ενώ μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα τρία στελέχη της νεότερης γενιάς.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06/07.01.2024