ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «αναβαπτισμένος» Ανδρουλάκης, τα μηνύματα της κάλπης και η επόμενη ημέρα

Βαγγέλης Στολάκης20 Οκτωβρίου 2024

Λίγα λεπτά μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και την ομιλία του επανεκλεγέντος στη θέση του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Χαριλάου Τρικούπη την προηγούμενη Κυριακή, στους προσωπικούς λογαριασμούς του κ. Ανδρουλάκη στα social media αναρτήθηκε μία φωτογραφία του μέσα στο πλήθος που κρατούσε «πράσινες» σημαίες και ένα λακωνικό ευχαριστήριο μήνυμα. «Από καρδιάς, σας ευχαριστώ» έγραφε ο κ. Ανδρουλάκης. Μόνο που αυτή τη φορά το σύνθημα «ΜΑΖΙ» που συνοδεύει τον κ. Ανδρουλάκη από το 2017 οπότε και διεκδίκησε για πρώτη φορά την ηγεσία τότε του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και τον ακολούθησε και στη μάχη του 2021 όταν κέρδισε τον αντίπαλό του Γιώργο Παπανδρέου έγινε «Όλοι ΜΑΖΙ». Στις δύο αυτές λέξεις, όπως σχολιάζουν και οι στενοί συνεργάτες του επανεκλεγέντος προέδρου της Χαριλάου Τρικούπη, συμπυκνώνεται και η πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη για την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Όλοι μαζί, παλιά και νεότερα στελέχη, έμπειροι πολιτικοί αλλά και πρόσωπα που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους πολιτικά βήματα να αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην επίτευξη του βασικού στόχου της ηγεσίας του κόμματος: στις επόμενες εθνικές εκλογές να κερδίσει την Νέα Δημοκρατία και να κυβερνήσει την χώρα δίνοντας στους πολίτες μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πρώτη στιγμή μετά την αδιαμφισβήτητη νίκη του επί του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό περίπου 60% έναντι του 40% που συγκέντρωσε ο βασικός του αντίπαλος ήταν ενωτικός. Αναφέρθηκε και στους πέντε συνυποψηφίους του σε αυτή την εκλογική μάχη ονομαστικά, ευχαριστώντας τους για την ποιότητα, την ωριμότητά τους και το περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας. «Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη. Από αύριο, λοιπόν, ενωμένοι θα πάμε το Κίνημά μας ακόμα ψηλότερα. Εκεί που αξίζει στην ιστορία και την προσφορά του» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης. Και συμπλήρωσε: «Οι μεγάλες αλλαγές, οι μεγάλες νίκες θα γίνουν όταν είμαστε ενωμένοι, δυναμικοί απέναντι στη συντήρηση. Μαζί μπορούμε, μαζί θα κερδίσουμε».

Τα μηνύματα της κάλπης

Γνωρίζοντας πολύ καλά ο κ. Ανδρουλάκης πως το πολιτικό momentum για το ΠΑΣΟΚ είναι τώρα, αφού η κυβέρνηση επιδεικνύει φθορά και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα βήμα πριν τη διάλυση, και έχοντας ως «προίκα» τους 303.000 ψηφοφόρους: μέλη και φίλους του κόμματος, που προσήλθαν στις κάλπες για να επιλέξουν αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες εκείνες αλλαγές στην λειτουργία και τις προτάσεις του κόμματος ώστε να πετύχει την φυγή προς τα μπρος, να δείξει πως έλαβε το μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών, να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες μέσα από τη σύνθεση και την πρόσθεση δυνάμεων.

Διαφορετικά γνωρίζει πως ο κίνδυνος της εκ νέου αμφισβήτησής του ελλοχεύει, έχοντας πλέον απέναντί του τρεις «δυνατούς» εσωκομματικούς αντιπάλους. Τους Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου, οι οποίοι λίγο πολύ καταγράφουν ίδια δυναμική.

Ο κ. Ανδρουλάκης με το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών δεν έλαβε συγχωροχάρτι για όσα του «καταλόγιζαν» εκείνοι που τον αμφισβήτησαν. Δικαιώθηκε εν μέρει για τις πολιτικές του επιλογές, για τα βήματα προόδου που έκανε το ΠΑΣΟΚ από το 2021 μέχρι σήμερα, για τις νίκες που κατάφερε το κόμμα, άλλες μεγαλύτερες και άλλες μικρότερες, για το σαφές στίγμα του που θέλει το ΠΑΣΟΚ βασικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζει ωστόσο πως δεν υπάρχει άπλετος χρόνος για να εκπληρώσει τον στόχο του να θέσει το πενηντάχρονο κόμμα του ξανά σε κυβερνητική τροχιά. Εξάλλου και οι στενοί του συνεργάτες κωδικοποιούν την πολιτική αυτή αναβάπτιση Ανδρουλάκη σε τέσσερις λέξεις: δυναμισμός, ενότητα, ανανέωση και πολιτική αυτονομία.

Το «όλον» ΠΑΣΟΚ και οι... τάσεις

Βασική προϋπόθεση για να «χτιστεί» η κυβερνητική προοπτική του ΠΑΣΟΚ είναι να αξιοποιηθεί το μέγιστο δυνατό του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, άνθρωποι που απουσίαζαν και επέστρεψαν όπως η Άννα Διαμαντοπούλου φέροντας μαζί της πρώην ψηφοφόρους ή ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος οριακά βρέθηκε εκτός δεύτερου γύρου, κάτι που δείχνει πως διαθέτει δυναμική και είναι ένα πρόσωπο που συσπειρώνει και διευρύνει.

«Να αξιοποιηθεί το όλον ΠΑΣΟΚ» λένε με νόημα έμπειρα κομματικά στελέχη συμπληρώνοντας πως μετά από αυτές τις εκλογές άλλαξε η ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, με το κάθε κομμάτι του παζλ να έχει τον δικό του εσωκομματικό εκφραστή αφού η κάθε τάση εκφράζεται από συγκεκριμένο πρόσωπο.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ εκφράζεται διαφορετικά στα αστικά κέντρα όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και αλλιώς στην υπόλοιπη επικράτεια, επομένως θα πρέπει να υπάρξει ειδικό σχέδιο δράσης και πρόγραμμα για τις μεγάλες πόλεις, όπου το ΠΑΣΟΚ τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις πρόσφατες ευρωεκλογές κατέγραψε χαμηλά ποσοστά.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του και τις επόμενες κινήσεις του δείχνοντας εάν πήρε το μήνυμα της κάλπης. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ανδρουλάκης είχε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και έκανε επαφές τετ α τετ με πολλά στελέχη καταγράφοντας τις απόψεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάρει τις αποφάσεις του οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη. Οι αλλαγές που θα γίνουν αφορούν τόσο πρόσωπα και ρόλους στην εκπροσώπηση του κόμματος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Έρχεται «σκιώδης κυβέρνηση»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταλήξει στον σχηματισμό μίας «σκιώδους κυβέρνησης». Θα ανακοινώσει λοιπόν ένα σχήμα αποτελούμενο από πρόσωπα τα οποία θα «χρεωθούν» ένα χαρτοφυλάκιο και συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος. Ο «σκιώδης υπουργός» θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο στο συγκεκριμένο τομέα, θα ασκεί αντιπολίτευση και θα κάνει γνωστές τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πρόθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα μέσα από τεκμηριωμένο λόγο και προτάσεις και ταυτόχρονα να δημιουργήσει το «πράσινο» κυβερνητικό αφήγημα και να «χτίσει» την προοπτική κυβερνησιμότητας του ΠΑΣΟΚ και εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, με μία δυνατή ομάδα. Στην «σκιώδη κυβέρνηση» Ανδρουλάκη δεν θα συμμετέχουν μόνο βουλευτές αλλά και εξωκοινοβουλευτικά έμπειρα και νεότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν σε αυτό το σχήμα και οι συνυποψήφιοι του κ. Ανδρουλάκη στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος. Για τη θέση την οποία σήμερα κατέχει η βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη επικρατέστεροι μέχρι είναι η Μιλένα Αποστολάκη και ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα παραμείνουν δύο ή θα αυξηθούν σε τρεις. Τη θέση ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου φαίνεται πως διατηρεί ο βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος, ενώ προς αξιοποίηση μετά και την παραίτηση του Μιχάλη Κατρίνη προκειμένου να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, οδεύουν οι Παναγιώτης Δουδωνής και Παύλος Χρηστίδης.

Φρέσκος «πρωινός καφές» και «πολιτικό κέντρο»

Αλλαγές σχεδιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης και στο κόμμα. Αυτές θα γίνουν σε δύο επίπεδα: πριν και μετά το συνέδριο. Σε πρώτη φάση ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να ενισχύσει την ομάδα του «πρωινού καφέ», την ομάδα δηλαδή των στενών συνεργατών του και πολιτικών στελεχών που θα συμμετέχουν στις καθημερινές συσκέψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής.

Ο «πρωινός καφές» θα είναι «φρέσκος, ανανεωμένος και δυνατός» έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη. Στην ομάδα κρούσης και επικοινωνίας θα ενταχθεί ο Βαγγέλης Τσόγκας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που ήταν και αυτή τη φορά, όπως και το 2021 υπεύθυνος της καμπάνιας του Νίκου Ανδρουλάκη. Η δημοσιογράφος Στεφανία Μουρελάτου θα παραμείνει στη θέση της διευθύντριας επικοινωνίας του κόμματος με ενισχυμένο ρόλο, ενώ ο Θανάσης Γλαβίνας θα παραμείνει στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, χωρίς να αποκλείεται ο τομέας Επικοινωνίας να στελεχωθεί από αναπληρωτές εκπροσώπους Τύπου.

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης θα κάνει γνωστά και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το «πολιτικό κέντρο» της Χαριλάου Τρικούπη. Το «πράσινο» πολίτμπιρο που θα είναι ολιγομελές (θα το στελεχώνουν δέκα άτομα) θα καθορίζει την στρατηγική στόχευση του κόμματος. Θα είναι ευέλικτο και θα συνεδριάζει τακτικά.

Εξάλλου, ένα από τα επιχειρήματα όσων αμφισβήτησαν τον κ. Ανδρουλάκη ήταν ότι δεν συνεδρίαζαν τα όργανα. Στο πολιτικό αυτό κέντρο σύμφωνα με πληροφορίες θα προταθεί να συμμετέχουν οι Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Δούκας. Ακούγεται επίσης ότι θα αξιοποιηθούν στελέχη της νέας γενιάς όπως είναι η Όλγα Μαρκογιαννάκη, ο Λευτέρης Καρχιμάκης, ο Κώστας Τσουκαλάς κ.ά.

Στο μεταξύ, θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας τόσο για την αναθεώρηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και της προετοιμασίας του συνεδρίου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2025 και μεταξύ άλλων θα αποφασίσει και για τις αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος αλλά και τα όργανα. Εκεί, θα εκλεγούν τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια ο νέος γραμματέας (ο Ανδρέας Σπυρόπουλος που θεωρείται από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη θα αξιοποιηθεί σε άλλο πόστο μετά το συνέδριο) ενώ θα προκύψει και το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος το οποίο δεν αποκλείεται να απαρτίζεται μελλοντικά από λιγότερα άτομα.

Επικράτησε σε 12 Περιφέρειες

Στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, την περασμένη Κυριακή, συμμετείχαν 213.781 μέλη και φίλοι του κόμματος, που είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος συγκεντρώνοντας ποσοστό 59,9% έναντι του 40,1% που έλαβε ο Χάρης Δούκας. Ο κ. Ανδρουλάκης επικράτησε σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής με 60,39%, την Περιφέρεια Κρήτης με 82%, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 66, 96%, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 58,24%, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με 56,41%, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 57,7%, την Περιφέρεια Θεσσαλίας με 55,47%, την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 54,03%, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 55,05%, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 55,18%, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 55,25% και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 52,97%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου πρώτος ήρθε ο Χάρης Δούκας με ποσοστό 50,26%.

Στον νομό Θεσσαλονίκης ο Νίκος Ανδρουλάκης τερμάτισε πρώτος στους 13 από τους 14 δήμους του νομού, με εξαίρεση τον δήμο Νεάπολης-Συκεών όπου πρώτος οριακά τερμάτισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.10.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.