ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ανδρουλάκης ανακάτεψε την «πράσινη» τράπουλα και κοιτά πλέον τις κάλπες

Βαγγέλης Στολάκης12 Ιουνίου 2022

Μετά το ανακάτεμα της «πράσινης» τράπουλας και την ανάδειξη νέων ηλικιακά στελεχών σε όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την ανανέωση να είναι μεγάλη τόσο σε συντονιστικές και νομαρχιακές επιτροπές όσο και στην Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού ενεργοποίησε τον κομματικό μηχανισμό, επιδιώκει να προετοιμάσει το έδαφος για την πρώτη σημαντική μάχη που θα κρίνει την από εδώ και στο εξής πορεία του κόμματος, μάχη που δεν είναι άλλη από τις εθνικές εκλογές. Το κόμμα άλλωστε έχει τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα εδώ και καιρό, με την αρμόδια Επιτροπή Ψηφοδελτίων να έχει ολοκληρώσει ήδη τις πρώτες λίστες των ονομάτων, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις περιοδείες του και τις εμφανίσεις του σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επισημάνει πολλές φορές πως επιθυμεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ξανά πρωταγωνιστή των εξελίξεων και για το λόγο αυτό κλείνει το μάτι στις πρώτες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική, γνωρίζοντας πως εάν στηθούν και δεύτερες κάλπες το κόμμα του ενδεχομένως να αναγκαστεί σε συνεργασία με τον πρώτο και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ίσως βγει... λαβωμένο στα ποσοστά του. Για το λόγο αυτό, το βλέμμα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι στραμμένο στις εκλογές της πρώτης Κυριακής, ενώ ουκ ολίγες φορές ο κ. Ανδρουλάκης στις δημόσιες παρεμβάσεις του ζητά να σχηματιστεί τότε κυβέρνηση και η χώρα να μην συρθεί σε νέες κάλπες.

Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνεχίζει το «σφυροκόπημα» στο Μέγαρο Μαξίμου και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ακρίβειας, κατηγορώντας την πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Με αφορμή την ανακοίνωση πληθωρισμού 11,3% για τον μήνα Μάιο σε ανακοίνωσή του το κόμμα ανέφερε: «Μόνιμα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, είναι οι καταναλωτές και ειδικά οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι, που θα έχουν μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης, καθώς οι αυξήσεις στα τρόφιμα και την ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερες έως και πολλαπλάσιες του μεσοσταθμικού 11,3%. Χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι η κυβέρνηση θα ανατρέψει το στρεβλό και σε σαθρά θεμέλια «αναπτυξιακό» της μοντέλο, στο οποίο έχει εγκλωβίσει τη χώρα και που γεννά συνεχώς περισσότερες ανισότητες και αδικίες, την καλούμε για μία ακόμα φορά να πάρει αποτελεσματικά μέτρα κατά της ακρίβειας για την προστασία των πιο αδύναμων» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι Θεσσαλονικείς του Πολιτικού Συμβουλίου

Την προηγούμενη Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά το Συνέδριο και τις εκλογές ανάδειξης των μελών της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος με την νέα της σύνθεση. Μετά τη συνεδρίαση στήθηκαν εκ νέου κάλπες για την ανάδειξη του νέου πολιτικού συμβουλίου μετά από σχετική πρόταση του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως δεν κατατέθηκε κάποια άλλη πρόταση. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που διαδέχεται τον Μανώλη Χριστοδουλάκη αναδείχτηκε, όπως άλλωστε είχα γράψει η «ΜτΚ», ο στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος άλλωστε τερμάτισε πρώτος στην τελική λίστα με τη σταυροδοσία των εκλογών της Κεντρικής Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά το Πολιτικό Συμβούλιο, πρώτος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο τερμάτισε ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος ήρθε τρίτος στην κεντρική επιτροπή, μετά τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ξεκαλάκης είναι πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο νέο κομματικό όργανο, η Θεσσαλονίκη εκπροσωπείται από τέσσερα στελέχη. Πρώτος ήρθε ο πρώην αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών και δικηγόρος, Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης όταν γίνουν εκλογές. Με μία μόλις ψήφο διαφορά από τον κ. Σαουλίδη ακολουθεί ο πρώην ευρωβουλευτής και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, στο πρόσωπο του οποίου, όπως αναφέρουν τα κομματικά στελέχη συμβολίζεται η «διεύρυνση» που επιθυμεί να κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος ο κ. Χρυσόγονος άλλωστε γνωρίζεται με τον κ. Ανδρουλάκη από τα χρόνια της θητείας του στην Ευρωβουλή στην οποία εκλέχθηκε συμμετέχοντας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο ωστόσο στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε. Τρίτη εκπρόσωπος από τη Θεσσαλονίκη στο νέο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος είναι η γιατρός και επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Πέννυ Δαλαμπούρα, η οποία αρχικά σύμφωνα με πληροφορίες προοριζόταν για άλλη θέση και η συμμετοχή της στο πολιτικό συμβούλιο «κλείδωσε» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Η κ. Δαλαμπούρα αναμένεται να είναι επίσης υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Τέταρτος από Θεσσαλονίκη είναι ο εν ενεργεία βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος μάλιστα την περασμένη Δευτέρα συμμετείχε σε εκδήλωση από κοινού με τον κ. Ανδρουλάκη, με τον τελευταίο να παρεμβαίνει μέσω skype από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν. Σύμφωνα πάντως με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη η πρόταση Ανδρουλάκη για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν «πρόταση ενωτική και περιλαμβάνει στελέχη από όλες τις εσωτερικές τάσεις και τα πιθανά στρατόπεδα των υποψηφίων αρχηγών του Δεκεμβρίου» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παίρνουν «σάρκα και οστά»

Στο μεταξύ, μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου για την συγκρότηση των νέων νομαρχιακών και συντονιστικών επιτροπών σε όλη τη χώρα, όπως αυτές προέκυψαν από τις εσωκομματικές εκλογές της 8ης Μαΐου μένει και τυπικά να συγκροτηθούν τα όργανα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» η συγκρότηση του οργάνου της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ εκτός απροόπτου γραμματέας θα αναδειχτεί ο Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης που τερμάτισε πρώτος στη σχετική εκλογική διαδικασία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην θέση του αναπληρωτή γραμματέα. Μετά την συγκρότηση του οργάνου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι δράσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής όπως και οι παρεμβάσεις σε επίπεδο Θεσσαλονίκης. Η πρώτη δράση θα αφορά την ακρίβεια και την προβολή των προτάσεων του κόμματος για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης. Σε ό,τι αφορά τη Β’ «πράσινη» οργάνωση, για τη θέση του γραμματέα έχει κλειδώσει ο Κωνσταντίνος Κοκκολάκης ο οποίος ήρθε πρώτος στις κάλπες που στήθηκαν στις 8 Μαΐου, ενώ η συγκρότηση του οργάνου θα γίνει πιθανότητα από βδομάδα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12.06.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.