Με ενισχυμένο το προφίλ του εξέρχεται από τη μάχη του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δεν ήταν μόνο η ισχυρή ψήφος κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση με τις θετικές ψήφους να φτάνουν τις 159, που είναι ρεκόρ για την τελευταία 5ετία.
Αλλά και το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ικανοποίησαν την ΚΟ της ΝΔ.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους 155 βουλευτές της ΝΔ, από τον Λευτέρη Αυγενάκη, που όλα δείχνουν ότι επιστρέφει άμεσα στο κόμμα, καθώς και από τους ανεξάρτητους βουλευτές- προερχόμενους από τους «Σπαρτιάτες», Μιχάλη Γαυγιωτάκη, Χάρη Κατσιβαρδά και Γιώργο Ασπιώτη.
Από την διαδικασία απείχε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς. Ο τελευταίος επέλεξε την αποχή στην επί της αρχής ψηφοφορία, στήριξε ωστόσο πολλές από τις επιμέρους δαπάνες υπουργείων.
Πέραν αυτού, ως ευρύτερη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής ερμηνεύεται και το γεγονός ότι το σύνολο των επιμέρους προϋπολογισμών των υπουργείων έλαβαν στήριξη πέραν των 155 βουλευτών της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας πήραν 167 υπέρ, του Παιδείας 166 και των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας 160.
Στα ενδιαφέροντα της ψηφοφορίας ήταν το ότι οι αμυντικές δαπάνες συγκέντρωσαν την ευρύτατη στήριξη 258 βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνικής Λύσης, Νίκης Σπαρτιατών και αρκετών ανεξάρτητων, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στον επίσημο κατάλογο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να πηγαίνει κόντρα στην «γραμμή» του κόμματός του και να καταψηφίζει, αν και πηγές από το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι εκ παραδρομής καταχωρήθηκε αρνητική ψήφος και πως ο ίδιος υπερψήφισε.
Την ίδια στιγμή ο ονομαστικός κατάλογος με τις ψήφους των βουλευτών φαίνεται πως προκαλεί πονοκεφάλους και στην ηγεσία της Νίκης, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση των Νίκου Βρεττού και Νίκου Παπαδόπουλου καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, παραβιάζοντας τη «γραμμή» του κόμματος.
Από την άλλη μεριά, οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως μια σειρά φιλολαϊκών μέτρων που υπηρετούν και τις πολιτικές στοχεύσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ.
Ξεκινώντας από τις παρεμβάσεις για τις Τράπεζες και τις χρεώσεις τους και φτάνοντας σε πιο ευαίσθητα για τη ΝΔ θέματα, όπως η εξαίρεση στους χαμηλοσυνταξιούχους στην περίμετρο του ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και το επίδομα της επικινδυνότητας που θα πάρουν από το 2026 οι ένστολοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία Μητσοτάκη χειροκροτήθηκε σε πολλά σημεία από τους βουλευτές, με πιο έντονο το χειροκρότημα στα σημεία όπου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κατάργηση όλων των τραπεζικών χρεώσεων αλλά και στην έλευση του επιδόματος επικινδυνότητας για τους ένστολους. Είναι δε κρίσιμο ότι οι επιπρόσθετες εξαγγελίες ήρθαν ως συνέχεια μετά από ερωτήσεις και παρεμβάσεις βουλευτών της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών, 8 βουλευτές της ΝΔ, προεξάρχοντος του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη, είχαν θέσει το ζήτημα των χαμηλοσυνταξιούχων. Μάλιστα, προ ολίγων ημερών ο κ. Χρυσομάλλης επανήλθε μόνος του με σχετική ερώτηση.
Όσο για τα ζητήματα των ενστόλων, ουκ ολίγοι βουλευτές είχαν θέσει στο Μέγαρο Μαξίμου το ζήτημα. Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός ήθελε να υπενθυμίσει ότι οι παρεμβάσεις των βουλευτών αξιοποιούνται, ο ρόλος τους είναι να επισημαίνουν κακώς κείμενα και εφόσον υπάρχει περιθώριο, τότε αυτές ικανοποιούνται. Παράλληλα, μετά από μια περίοδο εσωκομματικής αναταραχής, είναι κρίσιμο και για το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει αποκατάσταση της εσωκομματικής ομόνοιας.
Τα επόμενα μεγάλα πρότζεκτ είναι η εξειδίκευση των νέων μέτρων που ξεκινά από σήμερα, αλλά και η επιλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στην ημερίδα της εφημερίδας «Το Βήμα»- οι σχετικές ανακοινώσεις θα έρθουν στα τέλη Ιανουαρίου.