«Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος», έλεγε κάποτε ο Φρίντριχ Νίτσε. Τα λόγια του Γερμανού φιλοσόφου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι, παρά τον κυνισμό των κειμένων του, ακόμη και εκείνος αναγνώριζε την κοινωνιολογικά υψηλή σημασία της μουσικής στην καθημερινότητα του βίου: είναι η πιο διαδεδομένη τέχνη και έχει συνδεθεί με όλες τις ευχάριστες ή και δυσάρεστες στιγμές των ανθρώπων.
Σε εορταστικές περιόδους δε η μουσική έχει πρωτεύοντα ρόλο στις ζωές μας, αφού διανθίζει και ενισχύει ακόμη περισσότερο την ευφρόσυνη διάθεσή μας. Επιπλέον, ανάλογα πάντα με το είδος της, μπορεί να προκαλέσει αναστοχασμό, να τονώσει το ηθικό μας, να λειτουργήσει ανακουφιστικά και θεραπευτικά.
Σε αυτό το μήκος κύματος ο διεθνούς φήμης σολίστ βιολιού, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Χρίστος Γαλιλαίας, ως ένας από τους καταλληλότερους εκπροσώπους της τέχνης αυτής, προτείνει μέσω του makthes.gr μελωδίες της κλασικής μουσικής που θα μπορούσαμε να ακούσουμε σε όλη τη διάρκεια της περιόδου που διανύουμε.
«Γαλάζιος Δούναβης», «Καρυοθραύστης» και λατρευτική μουσική
«Στο ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής υπάρχουν αρκετά κομμάτια που είναι συνυφασμένα με την εορταστική αυτή περίοδο», λέει ο Χρίστος Γαλιλαίας.
Ο ίδιος προτάσσει τον Γιόχαν Στράους, που η σύνδεσή του με αυτή την εποχή καθιερώθηκε περισσότερο από τότε που άρχισε να αναμεταδίδεται η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, διαδίδοντας ακόμη περισσότερο τη μουσική του. Πολλά βαλς, αμέτρητες πόλκες, αλλά και ο αγαπημένος σε όλους «Γαλάζιος Δούναβης» και η πασίγνωστη μελωδία του Radetzky March είναι μερικά από τα κομμάτια του κορυφαίου συνθέτη που αναφέρει ενδεικτικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ και παίζονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.
Άλλος ένας δημιουργός που έχει συνδυαστεί στο μυαλό όλων με αυτή την περίοδο είναι ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι λόγω του «Καρυοθραύστη», όπως τονίζει ο σολίστ. «Είναι από τις πιο γνωστές και αναγνωρίσιμες μελωδίες που πλέον είναι δημοφιλής σε μεγάλο μερίδιο του κόσμου. Σχεδόν πάντα τις γιορτινές ημέρες υπάρχει μια παραγωγή του έργου αυτού», επισημαίνει ο Χρίστος Γαλιλαίας.
Σε όλα αυτά προσθέτει ότι στις κεντροευρωπαϊκές χώρες και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης συναντάμε τις μέρες αυτές κλασική λατρευτική μουσική. «Αν κάποιος ταξιδέψει στη Γερμανία ή την Αυστρία για παράδειγμα θα διαπιστώσει ότι η μουσική του Μπαχ παίζεται και μέσα στις εκκλησίες και δημιουργεί μια ιδιαίτερη, πολύ ζεστή και πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μπαχ έβγαζε το ψωμί του ως οργανίστας στην εκκλησία, οπότε η μουσική του συνδέεται πολύ με όλο αυτό», καταλήγει ο κ. Γαλιλαίας.
Εμείς ευχόμαστε όποια από τις παραπάνω μελωδίες επιλέξετε να ακούσετε τις ημέρες αυτές, να σας χαρίσει την ψυχική γαλήνη και ηρεμία που έχουμε τόσο ανάγκη όλοι μας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Καλά Χριστούγεννα!