ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο δήμος Αποκορώνου εντάσσεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

MakThes Team27 Ιουνίου 2024

Να περιληφθεί ο δήμος Αποκορώνου, καθ' όλη του την έκταση, στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αποκορώνου μετά από σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.

Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, κάνει λόγο για απόφαση ορόσημο όπως τη χαρακτηρίζει, που: "Ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη περιβαλλοντική προστασία στις ιδιαιτερότητες της φύσης του Αποκόρωνα και παγκόσμια ανάδειξη του Δήμου σε περιοχή με ιδιαίτερη γεωλογική και περιβαλλοντολογική αξία". Σύμφωνα με την εισήγηση, τα Γεωπάρκα είναι περιοχές όπου, εκτός από ένα σύνολο χαρακτηριστικών γεωτόπων, μπορούν να συγκεντρώνουν και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία,όπως αρχαιολογικές,οικολογικές,ιστορικές και πολιτιστικές αξίες και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη ενεργοποιώντας τον τουρισμό με την μορφή του οικοτουρισμού ή γεωτουρισμού. Στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί και ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO 8 παγκόσμια γεωπάρκα: της Λέσβου, του Ψηλορείτη, του Βίκου- Αώου, του Χελμού-Βουραϊκού, της Σητείας,των Γρεβενών-Κοζάνης, της Κεφαλονιάς - Ιθάκης και της Λαυρεωτικής.

Ο κ. Κουκιανάκης υποστηρίζει και επιχειρηματολογεί, πως "Ο Δήμος Αποκορώνου πέραν των φυσικών του ωραιοτήτων, κατέχει πρωτεύουσα γεωλογική αξία στην Κρήτη και στην Ελλάδα αφού φιλοξενεί τα βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα στην χώρα και από τα πλέον σημαντικά παγκοσμίως (Γουργούθακας,Λιοντάρι) και μια σειρά από σπήλαια και βάραθρα και χώνους στον ορεινό του όγκο με τεράστια γεωλογική και αισθητική αξία,τα οποία λειτουργούν ως υποδοχείς νερού και χιονιού και τροφοδοτούν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Είναι επισκέψιμα από σπηλαιολόγους από όλο τον κόσμο και αρκετά από αυτά είναι αντικείμενο περαιτέρω εξερεύνησης. Φιλοξενεί την λίμνη Κουρνά,την νοτιότερη λίμνη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και την μοναδική φυσική λίμνη σε νησί στην Μεσόγειο θάλασσα. Είναι ύψιστης γεωλογικής σημασίας αφού πρόκειται για ένα τεκτονικό ρήγμα που κατακλύζεται με νερό από την πηγή «Αμάτι» λόγω των νεογενών αποθέσεων που εξασφαλίζουν την στεγανότητά της ένεκα και της φύσης των πετρωμάτων της. Φιλοξενεί το πρόσφατα ανακαλυφθέν «Σπήλαιο των Ελεφάντων» το οποίο είναι το πιο ιδιαίτερο σπήλαιο στην Κρήτη,ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο με πλήθος παλαιοντολογικών ευρημάτων,με εύρεση οστών ελεφάντων και ελαφιών.Πρόκειται για την μοναδική θέση στην Κρήτη όπου έχουν βρεθεί οστά ελέφαντα κάτω από την θάλασσα,πράγμα που δείχνει ότι κάποτε στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε στεριά".

Επίσης όπως γνωστοποιεί, υπάρχουν και άλλες θέσεις με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον όπως Βλυχάδα Γεωργιούπολης, τα πλακοειδή πετρώματα της Αποκορωνιώτικης Μαδάρας, οι πηγές και εν γένει ο υδροφόρος ορίζοντας του Δυτικού Αποκορώνου. Καθώς επίσης σημαντικούς υδροβιότοπους (Αλμυρός, λίμνη Κουρνά, Περαστικός, Κοιλιάρης κ.α.), Δάση "Ουρπακιά", "Κυπαρισόδασος", "Αζίλακας", Προστατευόμενες περιοχές Natura, Κ.Π.Ε. Βάμου (προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τη γεωλογική κληρονομιά και την προστασία της) κ.α.), οι οποίες σε συνδυασμό με χώρους αρχαιολογικού, ιστορικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος (καθορισμένες φυσιολατρικές διαδρομές) καθιστούν ολόκληρο τον Δήμο Αποκορώνου υποψήφια περιοχή για ένταξη στον κατάλογο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων. "Η αναγνώριση της περιοχής ως Γεωπάρκο, θα αναδείξει και θα προστατεύσει τη μοναδική γεωλογική και φυσική κληρονομιά, θα συμβάλει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και θα αναπτύξει τον γεωτουρισμό, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη" επισημαίνει ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χανίων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.