Με δύο μουσικοθεατρικές παραγωγές υπό τον τίτλο «η φλόγα γίνηκε φωτιά» ο δήμος Αριστοτέλη αναδεικνύει τη σημασία της Επανάστασης στη Χαλκιδική θέλοντας παράλληλα να αποδώσει φόρο τιμής στους αγωνιστές που έκαναν πραγματικότητα το όνειρο του Υψηλάντη.
Οι δύο παραστάσεις θα παιχτούν στα μέρη που διαδραματίζονται τα γεγονότα του έργου με κάποιες μικρές παραλλαγές μεταξύ τους.
Από πλευράς του ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλλιάνος κάνει λόγο για δυο υπερπαραγωγές με υψηλές προδιαγραφές, υπό την επιμέλεια του καταξιωμένου σκηνοθέτη Στέλιου Καλαϊτζή και με πλήθος ταλαντούχων συντελεστών.
«Το ιστορικό αυτό γεγονός είναι κάπως υποτιμημένο στα σχολικά βιβλία μας και η επανάσταση στη Χαλκιδική συντέλεσε στην καθυστέρηση των τουρκικών στρατευμάτων, τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται στην Πελοποννήσου την ώρα που πάλευαν στη Χαλκιδική.
Η αφορμή για τη δική μας παρέμβαση είναι η επανάσταση στη Χαλκιδική και θα εξελιχθεί σε δυο διαφορετικές τοποθεσίες: αφενός στα σύγχρονα Στάγειρα, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και αφετέρου στο μαύρο αλώνι στην Ιερισσό.
Η πρώτη παράσταση αφορά την εξέγερση των Μαδεμοχωριτών και η δεύτερη τη θυσία των 400 Ιερισσιωτών στο μαύρο αλώνι» εξηγεί ο δήμαρχος.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Καλαϊτζής τόνισε μεταξύ άλλων πως και οι δυο παραστάσεις συνδέονται σκηνογραφικά με το φυσικό μέρος ενώ σκοπός του είναι να θυμηθούμε τους πραγματικούς ήρωες αυτής της ιστορίας και να τους δείξουμε το σεβασμό που τους αξίζει:
«Θέλαμε πάρα πολύ να μείνουμε και να ενώσουμε το φυσικό μέρος με την παράσταση και όλη μας η προσέγγιση έχει να κάνει με μια σκηνογραφική σύνδεση με τον ίδιο τον τόπο ναι τον χώρο. Δεν θέλαμε να α λιώσουμε το τοπίο που θα βρισκόμαστε. Θέλοντας να έχουμε πιο στενή επαφή με τον κόσμο προσπαθήσαμε να συνδέσουμε την αφήγηση με μια δραματοποίηση των γεγονότων, με ποιήματα, δημοτικά τραγούδια και βιβλιογραφία ακόμα και από ανθρώπους που έγραψαν σύγχρονα ποιήματα.
Είναι κάτι που πιστεύαμε πολύ από την αρχή. Δεν ξέραμε την ιστορία κι είναι σημαντικό για εμάς να την περάσουμε στον κόσμο ανακαλύπτοντας. Το χρέος μας είναι να σεβαστούμε τον τόπο, τους ανθρώπους για τους οποίους θα μιλήσουμε και να τους θυμηθούμε εγκάρδια και αυτό θα περάσει και στον κόσμο και θα γίνει ένα με εμάς».