Ένα ετοιμόρροπο κτίσμα που στέγαζε στο παρελθόν τον ιερό ναό Αγίου Παύλου (ο οποίος μεταστεγάστηκε σε νέο σύγχρονο μεγαλοπρεπή ναό, 200 μέτρα από τον παλιό) αλλά πλέον αποτελεί καθημερινή απειλή για την ασφάλεια και την υγεία περιοίκων, περαστικών αλλά και των οχημάτων που περνούν καθημερινά από το σημείο, επιμένει να διατηρεί το Κεντρικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής της Ιεράς Συνόδου παραβιάζοντας αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατά παντός υπευθύνου ζητώντας τη διερεύνηση και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο για την παρεμπόδιση της κατεδάφισης του επικίνδυνου κτίσματος όπως έχουν επανειλημμένα γνωμοδοτήσει τρεις αρμόδιοι υπηρεσιακοί φορείς και τελεσιδίκως αποφάνθηκε το ΣτΕ.
Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία πολίτη στις 6/12/2019 περί ετοιμορροπίας του παλιού ναού (επί της Ελένης Ζωγράφου 7) η Διεύθυνση Δόμησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών το έκρινε επικινδύνως ετοιμόρροπο, χαρακτηρισμό τον οποίο αποδέχθηκε με επίσημό έγγραφό της η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (η οποία μάλιστα ζήτησε από το δήμο να αναλάβει τα έξοδα της κατεδάφισής του) αλλά και η Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης η οποία πραγματοποίησε δευτεροβάθμιο έλεγχο. Επιπλέον, η συγκεκριμένη τριμελής επιτροπή (της Αποκεντρωμένης) έκανε λόγο και για «εστία μόλυνσης εντός και περιμετρικά» των κτισμάτων που συναποτελούν τον παλιό ναό.
Παρόλα αυτά, και ενώ οι λατρευτικές ανάγκες των πιστών εξυπηρετούνται πλήρως από τον νέο μεγαλύτερο ναό επί της Λεωφόρου Όχι 16 και ενώ το παλιό κτίσμα είναι επικίνδυνο για τους διερχόμενους και αποτελεί και πιθανή αιτία πρόκλησης ατυχημάτων αφού εμποδίζει την ορατότητα και διέλευση και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της οδού, ο Ιερός Ναός κατέθεσε στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου αίτημα θεραπείας της απόφασης κατεδάφισης ζητώντας να περιφραχθεί και να υποστυλωθεί προσωρινά το παλιό κτίσμα. Μάλιστα τον Μάιο του 2020 το ΝΠΔΔ Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Παύλου κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της Έκθεσης Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών του δήμου Νεάπολης-Συκεών και ο αν. πρόεδρος του ΣτΕ τότε, ανέστειλε προσωρινά την εκτέλεσή της.
Όμως με την υπ’ αριθμ.690/2023 αμετάκληση απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ επικυρώθηκε η νομιμότητα της υπ’ αριθμ.6/2020 έκθεσης αυτοψίας επικινδύνων ετοιμόρροπων κατασκευών.
Ωστόσο το Κεντρικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής (ΚΣΕΑ)της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με την απόφαση που εξέδωσε στις 18/07/23 γνωμοδοτεί αρνητικά αναφορικά με την κατεδάφιση του παλιού ναού παραβιάζοντας αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ.
Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στις 25 Αυγούστου άσκησε προσφυγή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για να ακυρωθεί η απόφαση του ΚΣΕΑ. Επειδή όμως η διατήρηση της ετοιμόρροπης κατασκευής στο σημείο αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία και επειδή το ΚΣΕΑ με την απόφασή του παραβιάζει αμετάκλητη ουσιαστική κρίση του ΣτΕ ο δήμαρχος εκπροσωπώντας το δήμο Νεάπολης-Συκεών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
«Περιμένουμε από τη δικαιοσύνη να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που μας απασχολεί εδώ και μία τριετία», τονίζει σε δήλωσή του μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς ο Σίμος Δανιηλίδης. «Δυστυχώς είμαστε έρμαια της εμμονικής συμπεριφοράς κάποιων όχι σε βάρος του δήμου αλλά σε βάρος των κατοίκων της περιοχής, των διερχόμενων καθώς και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται την Άνω Πόλη. Πρόκειται για επικίνδυνο κτίριο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και η σημερινή μας κίνηση έχει στόχο να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα των δημοτών μας και του συνόλου των πολιτών και παράλληλα την υγεία τους γιατί εκτός των άλλων τα παλιά κτίσματα που συναποτελούν τον ετοιμόρροπο ναό είναι και εστία μόλυνσης μετά από τόσα χρόνια. Δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση μας αν θέλουμε να είμαστε μία υπεύθυνη δημοτική αρχή».