ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων

MakThes Team17 Μαΐου 2023

Την γενοκτονία των Ποντίων τίμησε ο Δήμος Παύλου Μελά τη Δευτέρα 15 Μαΐου με απόδοση τιμών στο Άγαλμα του Πόντιου Αγωνιστή και εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη.

Τα όσα έγιναν στην εκδήλωση περιγράφει ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης με ανάρτησή του στο facebook.

Αναλυτικά το κείμενο του Δημάρχου 

Με βαθιά συγκίνηση συγκεντρωθήκαμε τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στο Άγαλμα του Ποντίου Αγωνιστή και στο Κέντρο Πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης” στη Σταυρούπολη, στον Δήμο Παύλου Μελά, για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, στις 353.000 αθώες ψυχές, που την περίοδο 1916-1923 γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του τουρκικού επεκτατισμού, στους προγόνους μας που δολοφονήθηκαν, ξεριζώθηκαν και εκτοπίστηκαν με πρωτόγνωρη βιαιότητα και φρικαλεότητα από τις προαιώνιες εστίες και τα άγια χώματα του Πόντου.

Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί σημαντικότατο τμήμα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και είναι μία μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα μαζί με την Αρμενική και την Εβραϊκή.

Οι Ποντιακοί σύλλογοι, τα ενεργά μέλη Ποντιακής καταγωγής αλλά και η ελληνική κοινωνία ευρύτερα, φρόντισαν να υπάρχει ισχυρή μνήμη, ώστε να μην ξεχαστεί το έγκλημα και πάντοτε με νηφαλιότητα και με την υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας, συνεχίζουν τον αγώνα να χυθεί άπλετο φως σε κάθε σπιθαμή της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Σήμερα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που η πολιτική ηγεσία της γείτονος εξακολουθεί να εκβιάζει και να έχει αναθεωρητικές βλέψεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εμείς τιμούμε την επέτειο για την μνήμη των μαρτύρων του Ποντιακού Eλληνισμού, χωρίς κανένα ίχνος φανατισμού και πάντα στο πλαίσιο της ειρήνης και του σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες, απαιτούμε την περεταίρω ανάδειξη και διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την παράδοση της Τουρκίας στην ιστορική κρίση.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι περήφανος που κατάγομαι και ανήκω στην Ποντιακή κοινότητα, αυτούς που επούλωσαν τις πληγές τους, ζώντας στη γη της μητέρας πατρίδας αλλά και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην Τουρκία και σε άλλες χώρες του απόδημου ελληνισμού, στην Ευρώπη, την Αυστραλία, την Αμερική, και αλλού, όπου κατάφεραν να κρατήσουν τις ρίζες τους, την ταυτότητα, τις αρχές, τις αξίες των προγόνων τους και τη μνήμη των «χαμένων πατρίδων» και διέπρεψαν σε όλους τους κλάδους της κοινωνικής, επαγγελματικής, πνευματικής και επιστημονικής ζωής.

Θέλω να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη μου στα ποντιακά σωματεία μας: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», «Ένωση Ποντίων Πολίχνης» που συμπορευόμαστε από το 2015 και συνδιοργανώνουμε υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αποδίδοντας τιμή στη θυσία των προγόνων μας και συμβάλλοντας στη διάδοση του ποντιακού πολιτισμού στις νεότερες γενιές.

Στη φετινή μας εκδήλωση έχουμε τη χαρά και την τιμή να διευρύνεται ο κύκλος των διοργανωτών με τη συμμετοχή του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης», τους οποίους καλωσορίζω και εύχομαι καλή επιτυχία στο πολιτιστικό τους έργο.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους παλαιότερους που αποτύπωσαν με το πλούσιο έργο τους την Ποντιακή ιστορία αλλά και τη νεότερη γενιά επιστημόνων που με άρτια γνώση και σεμνότητα, πλήθος αξιόπιστων ομιλιών, δράσεων και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, μεταλαμπαδεύουν κυρίως στους νεότερους και ενισχύουν την προσπάθεια για παγκόσμια διάδοση της ποντιακής κληρονομιάς.

Να ευχαριστήσω, τον χθεσινό ομιλητή, τον κύριο Δημήτριο Κούρτη που είναι διδάκτωρ διεθνούς δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μας παρουσίασε τη νομική προσέγγιση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, τον Γιώργο Πουλαντσακλή, το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», τη Νηπιαγωγό Αναστασία Σεριάδου και τα παιδιά μας από το 8o Νηπιαγωγείο Ευόσμου.

Κλείνοντας, να σας υπενθυμίσω ότι στο υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, έχει δρομολογηθεί, με την υποστήριξη φυσικά της Πολιτείας, η δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στα κτήρια Β4 και Δ, τα οποία θα αποκατασταθούν στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Παύλου Μελά, της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης και χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε έναν τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς. Δίπλα σε αυτά τα κτίρια, με ευλάβεια και κάθε επισημότητα, πραγματοποιήσαμε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Νίκου Καπετανίδη, τον Σεπτέμβριο του 2021, ακριβώς 100 χρόνια από την ημέρα που το σύμβολο ηρωισμού και αυταπάρνησης, απαγχονίστηκε από τους Κεμαλικούς στο Δικαστήριο Ανεξαρτησίας της Αμάσειας.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Τιμούμε τα χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού και καλούμαστε να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες εθνικές συμφορές και εγκλήματα στο μέλλον.

Ενώνουμε τις φωνές μας και με το χέρι στην καρδιά μας, φωνάζουμε:

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.