«Ευεργετική» για τον ίδιο, χαρακτήρισε την «πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά να με θέσει εκτός το 2019» όπως είπε, ο πρώην προεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Και εξήγησε: «μου επέτρεψε να λέω πράγματα πιο ελεύθερα και σε πιο ευρύ ακροατήριο. Έχω δημιουργήσει τη σφαίρα της μεταπολιτικης δηλαδή σέβεσαι τους θεσμούς, τα κόμματα, την ψήφο του ελληνικού λαου, αλλά και αξιολογείς παράλληλα. Έχεις περισσότερες ευκαιρίες να λειτουργήσεις ευεργετικά» δήλωσε.
Ο κ. Βενιζέλος με αφορμή το βιβλίο του «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022» παραχώρησε ζωντανά… συνέντευξη στους δημοσιογράφους Κώστα Γιαννακίδη και Δήμητρα Κρουστάλλη με θέα το απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού Κόλπου στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονικης Μ2.
Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος χαίρεται που βρέθηκε στον συγκεκριμένο χώρο με τον οποίο έχει συνδεθεί την περίοδο του ήταν υπουργός Πολιτισμού.
«Είναι μια επιτομή της Θεσσαλονικης που αγαπάμε. Ελπίζω να έχουμε μια επιτροπή της Θεσσαλονικης του μέλλοντος» σχολίασε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις των δυο δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την Ευρώπη, την κοινωνία, τα κόμματα αλλά και όλα όσα έζησε την περίοδο του 2009, την περίοδο που η Ελλάδα ήταν εντός και… εκτός ΕΕ αλλά και όλα όσα έγιναν την εποχή των μνημονίων.
«Ο Σόιμπλε είπε πρόσφατα οι Γερμανοί να βάλουν δυο πουλόβερ αν κρυώνουν. Έτσι μιλούσε και για την Ελλάδα. Σε ένα γιαπωνέζικο εστιατόριο που γνωριστήκαμε μου είπε αν θελουμε να μείνουμε στο ευρώ και του ειπα ότι αυτή είναι η απόφαση της χώρας μου» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. «Εκεί θέσαμε τις βάσεις» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
«Είχε τεθεί εκεί το θέμα χαλαρά. Ακολουθούν όσα ακολουθούν και πριν φτάσουμε στο δεύτερο πρόγραμμα για να πάρουμε τα λεφτά και μου είπε στο υπόγειο, καλύτερα να φύγουμε από το ευρώ και υποσχέθηκε να μας βοηθήσουν… ανθρωπιστικά. Του είπα δεν μπορείς να καταλάβεις τι κουτί Πανδώρας ανοίγεις. Κλειστό αμέσως» του είπα.
«Ήταν συζήτηση πολύ σημαντική και σοβαρή και επαναλήφθηκε στην Ουάσινγκτον. Και μετά την διαβεβαίωση τη δίκη μου ότι αυτή είναι η θέση της Ελλάδας μου είπε ότι θα συναντήσω τον Ντράγκι» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος. «Η ταχύτητα με την οποία συνεννοηθηκα με τον Ντράγκι ήταν ταχύτατη. Ίσως να μην έχω ξανά συνεννοηθεί με άλλον τόσο γρήγορα» ανέφερε.
Ξεφύγαμε από τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας; «Τίποτα δεν χρειάζεται να γίνει με ακραίο και μπρουτάλ τρόπο» είπε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί να λάβει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Ο πληθωρισμός τρώει το εισόδημα, του φτωχούς, του μεσαίου» τόνισε.
Για τις τουρκικές προκλήσεις είπε ότι «Η Τουρκία οξύνει τον λόγο της απέναντι στην Ελλάδα απευθυνόμενη στις ΗΠΑ». «Λέει γιατί με ξεχνάς, γιατί θες να παρακάμψεις τα στενά»;
«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε αποσπασματικά τα γεγονότα μέσα από την ειδησεογραφία χωρίς να τα εντάσσουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος που έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών. «Να επανέλθουμε στις διερευνητικές επαφές» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σε άλλη απάντηση ανέφερε «Η Ευρώπη μικραίνει πληθυσμιακά και γηράσκει δημογραφικά».
Για την κοινωνία και εάν αυτή ωρίμασε είπε: «Χωρίς να θέλω να καλοπιασω την κοινωνία, που είναι κάτι ασαφές, η κοινωνία δεν ωρίμασε: φοβήθηκε έγινε πιο ρεαλιστική. Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας κάνει επιλογές ρεαλιστικές» είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «Υπάρχει ένας διάχυτος λαϊκισμός».
«Η κοινωνία δεν αντιδρά όταν εφαρμόζεται μια οικονομική πολιτική που δεν αρέσει. Δεν αντιδρά όταν υπάρχει έκπτωση των θεσμών» τόνισε. «Είναι μια κοινωνία πιο ρεαλιστική που αντιλαμβάνεται τους συσχετισμούς. Δεν μπορείς να αξιώσεις από μια κοινωνία να επικοινωνεί με την ιστορία» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα και παρά τις εκδοχές πολέμου κυριαρχούν δυο σύνδρομα: στην εξωτερική πολιτική το σύνδρομο της Ζυρίχης- Λονδίνου και στα θέματα θεσμών και κομματικών διαδικασιών το σύνδρομο του 1965. Αυτό επηρεάζει πολύ το μοντέλο εξουσίας. Δείχνουν ποσό πολύ είναι παρούσα η δεκαετία του 60 στη δεκαετία του 2020».
Για την Θεσσαλονίκη ειδικότερα είπε «πρέπει να καταλάβει ότι δεν φταίνε οι Αθηναίοι και οι Συνομωσίες ή οι… ξένοι και πρέπει να πάρει τη μοίρα και το μέλλον της στα χέρια της» ανέφερε.
Το βιβλίο
Οι «Εκδοχές πολέμου 2009-2022» έχουν ως κορμό την πλήρη και συστηματική αφήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την περίοδο της οικονομικής κρίσης, για τη δεκαετία των μνημονίων 2009-2019. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στις ερωτήσεις του Γιώργου Κουβαρά παρουσιάζει τα γεγονότα, τα παρασκήνια, τα πρόσωπα και την ερμηνεία του για τις καταστάσεις που βίωσε η χώρα μέσα στα διεθνή και ευρωπαϊκά συμφραζόμενα της εποχής. Όλα αυτά συσχετίζονται με την αλληλουχία των κρίσεων, με τη μετάβαση από την οικονομική κρίση στην πανδημία και από την πανδημία στη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως γράφει στον πρόλογο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «Η δεκαετία 2009-2019, η λεγόμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, δεν τελείωσε. Έχει την ιδιορρυθμία να εισχωρεί στην περίοδο που ακολουθεί, η οποία δεν σηματοδότησε ποτέ την επάνοδο στην κανονικότητα, καθώς η κρίση με τις πολλαπλές μορφές της έχει καταστεί πλέον συστατικό της κανονικότητας. Μιας κανονικότητας μετανεωτερικής και αρχαϊκής ταυτοχρόνως. Μιας νέας πραγματικότητας που κοιτάζει ως Ιανός προς το μέλλον αλλά και προς το παρελθόν. «Η μετάβαση αυτή από κρίση σε κρίση, η αλληλουχία και η διασύνδεση των κρίσεων, η διαρκής επικαιρότητα της οικονομικής κρίσης ή μάλλον των διαρθρωτικών ζητημάτων που συνδέονται με την οικονομική κρίση, ήταν ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο αποδέχθηκα την επίμονη και καλά τεκμηριωμένη πρόταση του Γιώργου Κουβαρά να οργανώσουμε αυτή τη μακρά και συνολική συζήτηση. Αυτά που λέω απαντώντας στις ερωτήσεις του συγκροτούν τη μαρτυρία μου για την κρίσιμη περίοδο 2009 -2019».
Και συνεχίζει: «Το βιβλίο προσπαθεί να τοποθετήσει δύσκολες πολιτικές επιλογές που έγιναν υπό ασφυκτική πίεση και υπό συνθήκες υπαρξιακής εθνικής κρίσης στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφραζόμενά τους και στον ορίζοντα του μακρού ιστορικού χρόνου που ήδη τον χρωματίζει η πανδημία και ο πόλεμος, η Λερναία Ύδρα της Ιστορίας. Είχα χαρακτηρίσει την οικονομική κρίση τον "πόλεμο της γενιάς μας”. Αμέσως μετά, η πανδημία εμφανίστηκε και εξελίσσεται ως υγειονομικός και επιστημονικός "πόλεμος” με ασύμμετρο αντίπαλο τον κορωνοϊό. Μετά από δύο πολέμους με τη μεταφορική έννοια του όρου εμφανίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την πιο αρχαϊκή και βάναυση μορφή του. Ένας πόλεμος κατά κυριολεξία, με διαστάσεις που ακόμη δεν έχουν καταστεί εμφανείς στο σύνολό τους».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές, δήμαρχοι, πρώην υπουργοί, πρώην δήμαρχοι. Μεταξύ αυτών ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο προεδρος της ΠΕΔΚ-Μ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καιτεζιδης, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο προεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονικης Πέτρος Λεκάκης, ο πρώην υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Σπύρος Βούγιας, ο Σάκης Μουμτζής, ο Γιάννης Κουκίαδης, ο προεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονικης, Δημήτρης Φινοκαλιωτης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο πρώην ευρωβουλευτης Κώστας Χρυσόγονος, η Γιάννα Παναγοπούλου, η Πένυ Δαλαμπούρα, ο Γιώργος Πινακίδης, η σύζυγος του Λίλα Μπακατσέλου, ο Σπύρος Πεγκας, ο Κυριάκος Μερελής, ο Γιάννης Μαγκριώτης, ο Χρήστος Παπαστεργίου, ο Χρόνης Μακρίδης, Σταύρος Ανδρεάδης, Ρούλης Εδιάρογλου, Κυριάκος Ποζρικίδης, Στέλιος Αγγελούδης, Τάσος Τζήκας, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης κτλ.