Ο επιτετραμμένος της ΕΕ στη Συρία δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι δίκαιο να κατηγορείται το μπλοκ ότι δεν προσφέρει αρκετή βοήθεια στους Σύριους μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.
«Είναι εντελώς άδικο να κατηγορούμαστε ότι δεν προσφέρουμε βοήθεια, όταν στην πραγματικότητα κάνουμε ακριβώς αυτό εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία και κάνουμε τόσα περισσότερα στη διάρκεια της κρίσης με τον σεισμό», τόνισε ο Νταν Στονέσκου σε γραπτή του δήλωση προς το Reuters.
Ο Στονέσκου δήλωσε ότι η ΕΕ και οι χώρες μέλη έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να προσφέρουν βοήθεια και να στηρίξουν τις αποστολές έρευνας και διάσωσης τόσο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όσο και στις ανταρτοκρατούμενες.
Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό της Δευτέρας στη Συρία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί λόγω του 12ετούς πολέμου και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.
Εξαιτίας του πολέμου η χώρα έχει χωριστεί σε διάφορες περιοχές ελέγχου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παροχή βοήθειας μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών.
Η συριακή κυβέρνηση, εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, ζήτησε τη συνδρομή του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της καταστροφής και έχει τονίσει ότι οποιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει να παρασχεθεί σε συντονισμό με τη Δαμασκό.
Φορτίο 30 τόνων με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιταλία προσγειώθηκε χθες Σάββατο στη Βηρυτό και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Δαμασκό. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη Συρία.
Ο Στονέσκου δήλωσε ότι η ΕΕ ενθαρρύνει τις χώρες μέλη να προσφέρουν βοήθεια και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις «δεν εμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Τόνισε εξάλλου ότι η ΕΕ προβλέπει πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση από τις κυρώσεις «για ανθρωπιστικούς λόγους και είμαι διατεθειμένος να διευκρινίσω περαιτέρω τις δυνατότητες αυτές».
«Όσο συνεχίζεται η συζήτηση για τις κυρώσεις τόσο περισσότερο ειλικρινείς παράγοντες που θέλουν να βοηθήσουν αποτρέπονται και φοβούνται να εμπλακούν στις διεθνείς ανθρωπιστικές προσπάθειες», κατήγγειλε.
Η ΕΕ αναζητεί «επαρκείς εγγυήσεις» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια που προσφέρεται θα φτάσει στον ευάλωτο πληθυσμό, σημείωσε ο Στονέσκου, ενώ πρόσθεσε ότι η συριακή κυβέρνηση έχει «παρελθόν στην υπεξαίρεση βοήθειας».
«Ζητάμε από τις αρχές στη Δαμασκό να μην πολιτικοποιήσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να συνομιλήσουν καλή τη πίστει με όλους τους ανθρωπιστικούς εταίρους και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για να βοηθήσουν τους πολίτες», κατέληξε.