Σε διπλό ταμπλό θα κινηθεί για τη φθινοπωρινή εκκίνηση της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.
Το πρώτο κρας τεστ παρουσίασης του μεταρρυθμιστικού του σχεδίου του, με ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της μείωσης των φόρων και των αλλαγών που θα άρουν τα εμπόδια στις επενδύσεις, και με τελικό στόχο την ισχυρή ανάπτυξη που θα φέρει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, ήταν μάλλον επιτυχημένο με το ταξίδι που πραγματοποίησε στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν.
Έναν πολιτικό με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζεται από παλιότερα, όταν ο κ. Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομικών και ο κ. Μητσοτάκης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ατζέντα των συναντήσεων τέθηκαν θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Μια Ευρώπη, η οποία, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και μια Ευρώπη της αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που δεν εναποθέτει απλώς αυτό το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα, αλλά επιμερίζεται την ευθύνη, επιδεικνύοντας ουσιαστική και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
«Μια Ευρώπη που συνεργάζεται και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Στη συνάντηση στο Παρίσι συζητήθηκαν ακόμη θέματα που έχουν να κάνουν με κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
Φυσικά, τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την άποψη ότι η νέα κυβέρνηση επιχειρεί και έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς η Ελλάδα θα πετύχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, ενώ κάλεσε δημόσια σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα τις γαλλικές επιχειρήσεις και τη γαλλική επιχειρηματικότητα να είναι συμμέτοχες και να επενδύσουν στη χώρα μας στις πολλές, νέες ευκαιρίες, οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας.
Μάλιστα, στη συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της επανάκτησης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στην όλη συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Το σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, μια αξιοπιστία σχετικά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται.
Κατά τη γνώμη μου, η βασική προτεραιότητα αφορά την ανάπτυξη. Μπορούμε να το πράξουμε, να μειώσουμε τους φόρους επί των επιχειρήσεων. Μπορούμε να αρχίσουμε το 2020, μειώνοντας τους φόρους από 28% έως 24%, να καταπολεμήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ για την ανεργία και τις κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα τόνισε ότι η καλύτερη πολιτική για την εξάλειψή τους είναι η πολιτική που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. «Χάσαμε 400.000 Έλληνες, που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου της κρίσης. Και θα επιστρέψουν μόνο αν έχουμε ανάπτυξη», τόνισε με έμφαση.
Με Μέρκελ
Την Τετάρτη η ευρωπαϊκή διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζεται με επίσκεψή στο δεύτερο κομμάτι του γαλλογερμανικού άξονα που είναι στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ αμέσως μετά προγραμματίζεται επίσκεψη στην Ολλανδία (2 και 3 Σεπτεμβρίου), όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε, έναν εν δυνάμει σύμμαχο του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο οποίος προέρχεται από την ομάδα των Φιλελευθέρων και όχι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Το σχέδιο για το Μάτι
Στο εσωτερικό η επιχείρηση για επανάκτηση της αξιοπιστίας του κράτους συνεχίστηκε με την επίσκεψη που έκανε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στο Μάτι και την αυτοψία του στο περίφημο οικόπεδο. Εκεί σε λιγότερο από ένα μήνα ολοκληρώθηκε η διαδικασία καθαρισμού περίπου 85.000 κυβικών μέτρων καύσιμης ύλης μετά την καταστροφική τραγωδία πέρσι τον Ιούλιο.
Με την παρουσία του εκεί (τη δεύτερη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα) ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, για να επιστρέψει η ζωή της περιοχής στους καθημερινούς ρυθμούς της. Ακόμη, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις εταιρείες που στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης επωμίστηκαν τον καθαρισμό του οικοπέδου, εξοικονομώντας για το ελληνικό δημόσιο το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα ουσιαστικό αποτύπωμα και όχι μια απλή άσκηση επικοινωνιακής πρακτικής.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο για την αποκατάσταση στο Μάτι, το οποίο συντονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης και ο οποίος ξενάγησε τον πρωθυπουργό κατά την προχθεσινή του περιοδεία στο Μάτι.
Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την απομάκρυνση του αμιάντου απ’ όλη την περιοχή, κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και υλοτομήσεις, καθώς και την υπογραφή συμβάσεων με δήμους. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε προς τους κατοίκους της περιοχής να συναντηθούν εκ νέου, έτσι ώστε να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την περιοχή, που -όπως είπε- επιθυμεί να γίνει ένας «πρότυπος οικισμός».
Σημειώνοντας με νόημα: «Θέλουμε να ερχόμαστε όταν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά. Οπότε αυτό ήταν ένα μικρό τμήμα της δουλειάς που έπρεπε να γίνει, και η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Θα συνεχίσει ο καθαρισμός. Και βέβαια, κάποια στιγμή θέλω να ξανάρθω σε αυτό το οικόπεδο και ελπίζω να το δω φυτεμένο με αμπέλια».
Και στο βάθος ΔΕΘ
Το εσωτερικό μέτωπο συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα με το πρότζεκτ ΔΕΘ και Θεσσαλονίκη.
Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανέβει την ερχόμενη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει και τη βασική συνάντηση-σύσκεψη με τους εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ενόψει των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, που θα γίνουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας του να γίνει και η επίσημη εγκατάσταση της Μαρίας Αντωνίου στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Πάντως, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Έκθεση είναι πιθανόν να υπάρξει και δεύτερη συνάντησή του με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της χώρας, αυτήν τη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Αυγούστου 2019