Τον Νοέμβριο του 2020, ένας 53χονος που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Τον Δεκέμβριο, λίγο πριν αλλάξει η χρονιά, η οικογένεια του προχωρά σε καταγγελία σε βάρος 66χρονου που τους παρότρυνε να σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή και τους πωλούσε πανάκριβες ενέσεις και φάρμακα που σύμφωνα με τις αναλύσεις σε εργαστήριο του ΑΠΘ, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από συνδυασμός αμινοξέων.
Έτσι, άρχισε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης να ξετυλίγει το κουβάρι της νέας υπόθεσης με τον «ψευτογιατρό» που παρουσιαζόταν ως νευρολόγος ή φυσίατρος, υποσχόμενος πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θεαματική βελτίωση της υγείας ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο συνήθως στάδιο, αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις. Συνεργός του φέρεται ένας 72χρονος γενικός γιατρός από τη Γερμανία, που είχε βγάλει ΑΦΜ στη χώρα και πρόσφερε υπηρεσίες και αυτός σε ασθενείς στο εργαστήριο του 66χρονου.
Η καταγγελία που έγινε από τους οικείους του 53χρονου, άρχισε την έρευνα και οδήγησε τις αρχές σε ακόμη 14 θύματα, εκ των οποίων απεβίωσαν άλλοι τέσσερις. Υψηλά στελέχη της ΕΛΑΣ μιλούν για μία δύσκολη και πολύκροτη υπόθεση, καθώς από το 2020 μέχρι πρότινος προσπαθούσαν να συλλέξουν στοιχεία για να δέσουν την υπόθεση, σε συνεργασία με διεθνείς αρχές.
«Εκμεταλλεύτηκε τον πόνο μας»
Tα θύματα του 66χρονου ήταν άνθρωποι με αθεράπευτες ασθένειες που ήλπιζαν στο θαύμα που τους πρόσφερε. Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει εξακριβώσει πέντε θανάτους θυμάτων, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Σαφώς, δεν τους σκότωναν οι ενέσεις ή τα δήθεν πρωτοποριακά φάρμακα που τους χορηγούσε, αλλά τους επιβάρυνε και τους οδηγούσε γρηγορότερα προς το θάνατο όταν τους σύστηνε να σταματήσουν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους είχαν χορηγήσει θεράποντες ιατροί, προκειμένου να αποδώσει η δική του θεραπεία.
«Μέσω γνωστού μάθαμε για τον συγκεκριμένο άνθρωπο και άρχισε τις θεραπείες ο Π., με την ελπίδα ότι θα γίνει καλά» λέει οικείος του 53χρονου στη «ΜτΚ», ο οποίος είχε εκφράζει την αντίθεσή του για τη θεραπεία του ψευτογιατρού. «Εγώ είχα πάει μαζί του στη Γερμανία για να του χορηγήσουν τα δήθεν θαυματουργικά φάρμακα. Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά και εξέφρασα την αντίθεσή μου. Μάλιστα, όταν ο συγκεκριμένος που παρίστανε τον γιατρό ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να δει τον άνθρωπο μας, ήρθαμε σε έντονη λογομαχία για τη θεραπεία που του πρότεινε» συμπληρώνει.
Ο αδελφός του 53χρονου, που κατήγγειλε τον 66χρονο, σήμερα ζητά δικαίωση για τη μνήμη του αδελφού του. «Εκμεταλλεύτηκε τον πόνο μας και την ανάγκη του αδελφού μου. Δεν υπήρχε θεραπεία για την συγκεκριμένη νόσο και έτσι τον πιστέψαμε και είπαμε να προσπαθήσουμε. Δεν υπάρχουν λόγια για να σας πω πώς αισθάνεται κάποιος που χάνει τον άνθρωπό του από έναν απατεώνα» λέει ο αδελφός του θύματος στη «ΜτΚ».
Η οικογένεια του 53χρονου είχε δώσει στον ψευτογιατρό το ποσό των 65 χιλ. ευρώ, σε δύο δόσεις των 30 και 35 χιλ. ευρώ. «Όταν πέθανε ο Π., ακολουθούσε ακόμα τη θεραπεία του ψευτογιατρού» τονίζει οικείος του θανόντα. Ο 53χρονος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα για χρόνια λόγω της ασθένειάς του, ενώ όπως αναφέρουν οικείοι του δεν ήταν σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Πώς τους έπειθε
Διάφορα τεχνάσματα φαίνεται να χρησιμοποιούσε ο 66χρονος για να πείσει τα θύματά του, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Μπορεί οι ασθενείς να μαθαίνανε γι’ αυτόν από στόμα σε στόμα, αλλά όταν έφταναν στο γραφείο του άρχισε να τους λέει μεγάλα λόγια για τη θεραπεία και τα αποτελέσματά της.
Συγκεκριμένα, υποστήριζε ότι με τη θεραπεία του έδωσαν λύση στο πρόβλημα υγείας τους πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές παγκόσμιας εμβέλειας. Τους έπειθε ότι είχε πελατολόγιο με γνωστά πρόσωπα ανά τον κόσμο που τον ακλουθούν πιστά και τους παρότρυνε να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Ο 66χρονος ήταν φυσιοθεραπευτής αλλά χρησιμοποιούσε ιατρικούς τίτλους και ειδικότητες που δεν κατείχε, όπως του φυσίατρου ή νευρολόγου. Μάλιστα, ως απόδειξη εμφάνιζε ένα έγγραφο ότι συμμετείχε σε σεμινάριο για φυσίατρους στην Αμερική. Σε κάποιους εμφανιζόταν και με την πραγματική του ιδιότητα και υποστήριζε ότι απλά γνώριζε θαυματουργές θεραπείες. Από την άλλη ο Γερμανός συνεργός του, που είναι γενικός ιατρός παρουσιάζονταν ως γενετιστής ή νευρολόγος.
Μάλιστα, το τελευταίο χαρτί που έπαιζαν για να πείσουν τα θύματα, ήταν ότι τους πολεμάνε τα μεγάλα «κεφάλια» επειδή η θεραπεία τους είναι τόσο αποδοτική που ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.
Το πελατολόγιό τους εκτιμάται γύρω στα 300 άτομα σε πόλεις όλης της Ελλάδας και τα ποσά που ζητούσαν διακυμαίνονταν ανάλογα με την οικονομική άνεση του κάθε ασθενή. Τα φιαλίδια με τα πεπτίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ το καθένα, ενώ αντίστοιχα οι ενέσεις με τα βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ένα θύμα από την Νέα Ερυθραία στην Αθήνα, έφτασαν να ζητήσουν ακόμα και 230 χιλ. ευρώ για μια ένεση.
Η θεραπεία
Οι δύο άντρες, κατηγορούνται ότι έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία, προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένη εξέταση, με τα έξοδα όλα να τα καλύπτουν εξ ολοκλήρου οι ασθενείς. Αμέσως μετά, τους εξέταζε ο γερμανός γιατρός, που τους παρουσίαζε το όφελος από την προτεινόμενη θεραπεία και αφού λάμβαναν την έγκριση για την έναρξη της, τους χορηγούσαν υποδόρια ένεση.
Όταν οι ασθενείς επέστρεφαν στην Ελλάδα, αναλάμβανε να πραγματοποιεί τις ενέσεις ο 66χρονος ή οικείοι τους, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του. Μετά από ανάλυση που έγινε σε φιαλίδια που κατασχέθηκαν από εργαστήρια και τις οικίες των δραστών, διαπιστώθηκε ότι το υγρό ήταν συνδυασμός αμινοξέων. Δεν ήταν ικανό να προκαλέσει ούτε κακό, αλλά ούτε καλό ως υγρό στον οργανισμό.
Τα πρώτα λόγια του 66χρονου
Ο 66χρονος κλήθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης να καταθέσει προανακριτικά για την υπόθεση. Ο ίδιος αρνήθηκε τις βαριές κατηγορίες και όταν ρωτήθηκε για τα φιαλίδια και τις ενέσεις που βρέθηκαν σε εργαστήρια και σε σπίτια του ίδιου και του συνεργού του είπε: «Δεν είχα πρόθεση να κάνω κακό σε κανέναν. Απευθύνθηκαν σε μένα και ήθελα να τους βοηθήσω».
Από την άλλη, ο 72χρονος Γερμανός που κλήθηκε προανακριτικά από τις γερμανικές αρχές, αρνήθηκε να συνεργαστεί και να δώσει κατάθεση. Ο 72χρονος είχε αυτό το δικαίωμα, καθώς μέχρι πρότινος θεωρούταν απλά ύποπτος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.01.2023