ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου προς το παρόν… κοιμάται

Φανή Σοβιτσλή04 Μαΐου 2020

Την… όρεξη στα κουνούπια του χειμώνα φαίνεται ότι άνοιξε ο ανοιξιάτικος καιρός, καθώς έντονη είναι η όχληση στους πολίτες τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στα αστικά κέντρα. Οι επιστήμονες καταγράφουν επιθετικότητα των κουνουπιών, λόγω του ανοιξιάτικου καιρού, ωστόσο επισημαίνουν ότι πρόκειται για κουνούπια του χειμώνα και πως πολύ σύντομα με την άνοδο του υδράργυρου θα… αποδημήσουν.

Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζουν πως εν μέσω της πανδημίας του κρονοϊού δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία και για τον ιό του Δυτικού Νείλου, λέγοντας πως τουλάχιστον για το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου η επικινδυνότητα να υπάρξουν κρούσματα, είναι από πολύ χαμηλή έως ανύπαρκτη.

Κοινώς οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα είδη των κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, αναπαράγονται εντός του Ιουνίου, και για το λόγο αυτό ο σχετικός προγραμματισμός δράσεων προβλέπει την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων με ψεκασμούς, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όπως τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ», ο εκπρόσωπος της εταιρείας Οικοανάπτυξη Α.Ε., που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην ΠΚΜ, Δρ. Σπύρος Μουρελάτος, η όχληση δεν θα είναι πολύ έντονη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ωστόσο θα είναι αρκετά αισθητή κατά τόπους, δηλαδή σε οικισμούς πέριξ υγροτόπων τόσο στην ανατολική Θεσσαλονίκη και δυτικά στο Δέλτα Αξιού, όσο και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι, παρά την επίθεση των κουνουπιών δεν υπάρχει ο κίνδυνος των προηγούμενων ετών λόγω του ιού του Νείλου, αφού με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά αποτελέσματα, τα κουνούπια που κινούνται είναι μεν ενοχλητικά, αλλά δεν είναι επικίνδυνα. «Άρα σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, ούτε υπάρχει καμία σχέση με τον ιό του κορονοϊού» υπογράμμισε ο κ. Μουρελάτος.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η όχληση από τα κουνούπια θα είναι χαμηλή έως τις 15 Μαΐου, επειδή καταγράφονται μικροί πληθυσμοί προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών.

Είναι χειμερινό είδος και με τη ζέστη εξαντλούνται

Όσον αφορά τους υφιστάμενους πληθυσμούς των κουνουπιών αυτή την περίοδο, ο Δρ. Βιολογίας και εκπρόσωπος της Οικοανάπτυξης, τόνισε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένοι και σε αυτό, όπως είπε, συνέβαλαν οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. «Η όχληση θα είναι έντονη κατά τόπους και αυτό είναι λογικό αν πρόκειται για πράσινες εκτάσεις και περιοχές με νερά, αλλά το σημαντικό είναι ότι τα κουνούπια αυτά είναι χειμερινό είδος και θα αντέξουν μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, μετά όταν η θερμοκρασία θα ανεβεί θα εξαφανιστούν, γιατί η πολύ ζέστη τα εξαντλεί και πεθαίνουν» σημείωσε ο κ. Μουρελάτος.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στο είδος των κουνουπιών του καλοκαιριού, που εμφανίζεται από τον Ιούνιο και είναι πιο επιθετικό, λόγω και των βροχών που αναμένονται μέσα στο Μάιο, ωστόσο είπε, πως για το λόγο αυτό οι ψεκασμοί θα είναι εντατικότεροι εκείνη την περίοδο σε ολόκληρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 40 και πλέον συνεργεία που θα επιχειρούν από έδαφος και αέρα.

Σύστημα πρόγνωσης κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στο μεταξύ, όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο κ. Μουρελάτος ανέφερε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί πολύ σύντομα, στην Κεντρική Μακεδονία, το σύστημα πρόγνωσης κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου που βασίζεται στη συλλογή στοιχείων πεδίου και σε μία μεγάλη βάση δεδομένων που αφορούν σημεία βλάστησης και νερού.

Το πρότυπο αυτό σύστημα πρόγνωσης είχε λειτουργήσει δοκιμαστικά πέρσι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι και τον Σεπτέμβριο και είναι το αποτέλεσμα της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας, τεσσάρων φορέων στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού έργου «Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ασθένειες μεταδιδόμενες με τα κουνούπια».

«Το σύστημα χρησιμοποιεί τα δεδομένα πεδίου (χώροι παρέμβασης) που συλλέγονται συστηματικά κάθε χρόνο, από δειγματοληψίες προνυμφών, σε 20.000 εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής προνυμφών, αλλά και ακμαίων κουνουπιών από ένα σταθερό δίκτυο 60 θέσεων σύλληψης ακμαίων ανά δυο εβδομάδες. Για την παρακολούθηση των επιπέδων κυκλοφορίας του ιού γίνονται τακτικές αναλύσεις της παρουσίας του στα δείγματα ακμαίων του ανωτέρου δικτύου, καθώς και σε δείγματα αίματος από νεαρά κοτόπουλα σε κοτέτσια 50 οικισμών της περιφέρειας» εξήγησε ο Δρ. Βιολογίας.

Επιδίωξη του συστήματος πρόγνωσης, πρόσθεσε, είναι η στοχευμένη παρέμβαση των συνεργείων καταπολέμησης κουνουπιών προκειμένου να καταστέλλονται εγκαίρως συγκεκριμένοι πληθυσμοί κουνουπιών, σε συγκεκριμένες περιοχές αυξημένου κινδύνου την κρίσιμη περίοδο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Μαΐου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.