ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κασσελάκης γκρεμίζει τον «παλιό» και χτίζει τον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ του!

Βαγγέλης Στολάκης14 Ιουλίου 2024

Κερδισμένος μεν, με πολλά ανοιχτά μέτωπα δε, είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το περασμένο Σάββατο. Μία συνεδρίαση η οποία κράτησε περισσότερο από δώδεκα ολόκληρες ώρες με τα μέλη της να δίνουν το «πράσινο φως» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις αλλαγές που εισηγήθηκε να γίνουν στο κόμμα στο καταστατικό συνέδριο στις 4-6 Οκτωβρίου 2024. 

Παρά τα κείμενα και τις τοποθετήσεις γεμάτες σκληρή κριτική εκείνων που ανήκουν στην εσωτερική αντιπολίτευση της Κουμουνδούρου, οι «προεδρικοί» που πλέον έχουν την πλειοψηφία στα συλλογικά όργανα του κόμματος, όπως φάνηκε δεν είχαν κανένα πρόβλημα να «περάσουν» την εισήγηση Κασσελάκη με την εσωτερική αντιπολίτευση να μοιάζει πλέον «αναιμική», με διάθεση ωστόσο ετοιμοπόλεμη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι προετοιμασμένος για το καυτό τρίμηνο που ακολουθεί μέχρι το συνέδριο, είναι αποφασισμένος ωστόσο να υλοποιήσει τις αλλαγές που επιθυμεί στο κόμμα, ώστε και το... rebranding του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πράξη με τη βούλα του καταστατικού συνεδρίου. 

Παράλληλα, είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη εστιάζοντας: στα οικονομικά του κόμματος που πρέπει να εξορθολογιστούν, την άσκηση σκληρής κριτικής και αντιπολίτευσης σε όλα τα πεδία απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, εντός και εκτός Βουλής, τις εντός ΣΥΡΙΖΑ φωνές που τον αμφισβητούν σχεδόν από την εκλογή του στην θέση του προέδρου και φυσικά, την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά στην οποία τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του επιδιώκουν να πρωταγωνιστήσουν. Για να τα καταφέρει ο κ. Κασσελάκης επιστρατεύει για άλλη μία φορά το επικοινωνιακό του χάρισμα, το οποίο είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Απευθύνεται ξανά στους πολίτες, και πάει την «αδιαμεσολάβητη σχέση» που έχει μαζί τους ένα βήμα παραπέρα.

«Συζητάμε οι δυο μας»

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, για τρεις ολόκληρες ώρες ο κ. Κασσελάκης συναντήθηκε στο γραφείο του προέδρου στην Κουμουνδούρου, την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πολίτες με τους οποίους συζήτησε για όλα τα θέματα. Την πρόσκληση έκανε ο ίδιος μέσω των social media. «Σε περιμένω να συζητήσουμε οι δυο μας» αναφερόταν στην σχετική πρόσκληση με τον κ. Κασσελάκη να υποστηρίζει: «Στο γραφείο μου στην Κουμουνδούρου θα συναντήσω πολίτες. Όχι όλους μαζί. Τον καθένα προσωπικά. Θέλω να συζητήσουμε τα προβλήματα και τις αγωνίες σου. Να μάθω τις απόψεις και τις προσδοκίες σου. Δε χρειάζεται να κάνεις κάτι πριν. Έρχεσαι κατευθείαν και με συναντάς, χωρίς προηγούμενο ραντεβού. Σε περιμένω».

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εξαιρετικά μεγάλη, ενώ την προηγούμενη των τετ α τετ συναντήσεων έσπασαν τα τηλέφωνα στην Κουμουνδούρου από πολίτες που ήθελαν να ενημερωθούν για τα ραντεβού. Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» συνεργάτες του κ. Κασσελάκη πρόκειται για την πρώτη μιας σειράς τέτοιων συναντήσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, «συναντήσεις ασυνήθιστες για έναν αρχηγό κόμματος, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει στην ουσιαστική και άμεση επικοινωνία του με τους πολίτες, σε πρώτο ενικό» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Το καυτό τρίμηνο

Οι επόμενοι τρεις μήνες για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την ομάδα του είναι οι μήνες της διεύρυνσης και της πειθούς. Επιδίωξη είναι το επικείμενο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου να αποτελέσει το «ορόσημο» για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» που ευαγγελίζεται από την ημέρα εκλογής του στην ηγεσία του κόμματος ο κ. Κασσελάκης.

Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» απαλλαγμένος από τα... βαρίδια του παρελθόντος, όπως λένε αναφερόμενοι σε πρώην συντρόφους τους αρκετοί εκ της Κουμουνδούρου, θα ανοίξει τις πόρτες του να υποδεχτεί τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του προοδευτικού χώρου, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να αποτελέσει τον αντίπαλο στη Νέα Δημοκρατία πόλο με προοδευτικό πρόσημο.

Ο δρόμος ωστόσο προς το συνέδριο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά με... αγκάθια, μιας και οι αλλαγές που έχει προτείνει για την οργανωτική δομή και τα συλλογικά όργανα αναμένεται να φέρουν νέες αντιδράσεις. Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης δίνει την μάχη με τον χρόνο μιας και επιδιώκει να αξιοποιήσει προς όφελός του επενδύοντας σε δράσεις εξωστρέφειας το διάστημα μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, που επίσης επιθυμεί πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς, τρίμηνο στο οποίο η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται ότι θα περιέλθει σε φάση εσωστρέφειας.

Η προειδοποίηση της... συλλογικότητας

Όπως παρατηρούν στη «ΜτΚ» οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Κασσελάκης βγήκε κερδισμένος από τη μάχη της Κεντρικής Επιτροπής. «Οι προτάσεις που κατέθεσε για αλλαγές στο κόμμα υπερψηφίστηκαν, η κριτική που του ασκήθηκε ήταν περιορισμένη και εκφράστηκε από συγκεκριμένα αναμενόμενα πρόσωπα, ο Αλέξης Τσίπρας δια των... εκφραστών του εντός Κεντρικής Επιτροπής αποδείχτηκε αποδυναμωμένος και χωρίς στρατηγική και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν απάντησε επί της ουσίας στα σημαντικά θέματα που άνοιξε ο ίδιος τόσο για τα μαύρα χρήματα, όσο και για το ταμείο που είναι μείον» αναφέρει πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζοντας μάλιστα στην φράση- προειδοποίηση του κ. Κασσελάκη «θα σας ταράξω στη συλλογικότητα». 

«Ο πρόεδρος ελέγχει την πλειοψηφία των συλλογικών οργάνων, και της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, επομένως μπορεί να κατευθύνει ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι μετά από αποφάσεις συλλογικών οργάνων δεν θα ανεχτεί... παραφωνίες κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ως... προαναγγελία διαγραφών» υποστηρίζει ο ίδιος πρώην βουλευτής.

Ο κ. Κασσελάκης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης με άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς, «χωρίς ρευστοποίηση» όπως είπε. Τόσο στην αρχική τοποθέτησή του όσο και στην δευτερολογία του κράτησε χαμηλότερους τόνους από προηγούμενες εμπρηστικές τοποθετήσεις του προσπαθώντας και εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός. 

Η Κεντρική Επιτροπή υιοθέτησε την εισήγηση του κ. Κασσελάκη απορρίπτοντας έτσι τις δύο τροπολογίες για εσωκομματικά δημοψηφίσματα για διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και συζήτηση προτάσεων για αλλαγή του καταστατικού στο καταστατικό συνέδριο, που κατέθεσαν 80 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Προτάσεις για εκ βάθρων αλλαγές στο κόμμα

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως, με τις αλλαγές που πρότεινε για τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος βάζει... βόμβα στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για να χτίσει τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ». «Το κόμμα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και ανανέωση» είπε.

Ο κ. Κασσελάκης πρότεινε κατάργηση των Ομάδων Μελών και ενεργοποίηση των δημοτικών επιτροπών μελών, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με: τη Διαβούλευση Θέσεων και Προγράμματος, τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και τις Προκριματικές Εκλογές. Επίσης πρότεινε κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών. Πάντως η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών «βράζουν».

Ο κ. Κασσελάκης πρότεινε επίσης αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές και 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει δυο φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο θα αποφασίζει Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan) και τον Ιούλιο θα κάνει εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις. 

Το όργανο θα εκλέγει επίσης τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος. Θα εκλέγει επίσης το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, τους Συντονιστές και Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων. Τη θέση της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Κασσελάκης πρότεινε να λάβει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη: τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της ΚΟ (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της ΚΟ. Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων. Τέλος, πρότεινε την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.07.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.