ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου και το νοσοκομείο-κόσμημα

Νίκος Οικονόμου25 Ιουλίου 2022

Ήταν Ιούνιος του 1989 όταν ο αποθανών την περασμένη Κυριακή Νίκος Παπαγεωργίου επισκεπτόταν για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει σε μια μεταγενέστερη συνέντευξή του γνώριζε τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όπως και ο μετέπειτα ιδρυτής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, καταγόταν από τη δυτική Μακεδονία. «Του έκανα γνωστή την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε οικονομικά αυτήν την προσπάθεια και ανέλαβε να βοηθήσει, ώστε να μας δεχθεί ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η συνάντηση έγινε, μας δέχθηκε στο Μαξίμου. Του γνωστοποιήσαμε την πρόθεσή μας, μας ευχαρίστησε για την χειρονομία μας, αλλά πρόσθεσε το εξής βασικό στην όλη εξέλιξη: Μας είπε επιγραμματικά: «Κύριοι, εάν θέλετε να το δείτε να τελειώνει και να το χαρείτε, κτίστε το μόνοι σας».

Η βοήθεια σήμαινε 30 εκατομμύρια δολάρια και από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι μέχρι να κτισθεί ένα νοσοκομείο-κόσμημα που πέρα από όλα τα άλλα και τα οποία αφορούν στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης. Γιατί όπως τονίζει σήμερα στη «ΜτΚ» ο Σωτήρης Κούβελας, ένας άλλος υπουργός στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, «το νοσοκομείο άλλαξε τον χαρακτήρα, το κλίμα αλλά και τη μορφή των δυτικών συνοικιών. Γιατί έφερε στην περιοχή εκατοντάδες υγειονομικούς και χιλιάδες ασθενείς από όλη της Μακεδονία, ενώ ωφέλησε πολλαπλώς την κοινωνία της περιοχής».

Παρά τον μεγάλο πόλεμο που δέχτηκε από πολλά ιδιωτικά συμφέροντα, έναν πόλεμο που κορυφώθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στάθηκε τελικά στα πόδια του. Ίσως και γιατί όλα αυτά τα χρόνια στηρίχτηκε σε έναν ισχυρό συνασπισμό, στον οποίο μετείχαν η οικογένεια Μητσοτάκη και η οικογένεια Παπαγεωργίου. Όπως τονίζει ο Σωτήρης Κούβελας η οικογένεια Μητσοτάκη λόγω του εκ γενετής προβλήματος υγείας που είχε η Μαρίκα Μητσοτάκη «έδειξε πάντοτε μεγάλη ευαισθησία σε θέματα υγείας».

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που θεμελίωσε το νοσοκομείο στις 12 Σεπτεμβρίου του το 1993, δεν έχανε ευκαιρία και όποτε ερχόταν στη Θεσσαλονίκη το επισκεπτόταν. Έτσι συνέβη και σε μια από τις τελευταίες του επισκέψεις που χρονολογείται στο 2005. Ήταν τότε που είχε εκφράσει την απόλυτη ικανοποίησή του αλλά και τη μεγάλη του χαρά για την κατάσταση που είχε διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, στο νοσοκομείο.

Σε εκείνη την επίσκεψη συνοδευόταν από τον τότε υπουργό Μακεδονίας- Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, τον τότε βουλευτή Κώστα Κιλτίδη και τον τότε πρόεδρο της Β΄ ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και σημερινό βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Τη σκυτάλη πήρε το 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης που στη δεύτερη επίσκεψη που έκανε ως πρόεδρος της ΝΔ στη ΔΕΘ περιόδευσε στο νοσοκομείο. Τότε είχε συναντηθεί με τον Νίκο Παπαγεωργίου, προς τον οποίο είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του για το «σημαντικό έργο το οποίο έχει αφήσει», τονίζοντας «πόσο σημαντικό είναι στην Ελλάδα της κρίσης να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να αντιλαμβάνονται ότι έχουν μια ευρύτερη υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο». Ήταν τότε που ο εκλιπών ευεργέτης είχε μιλήσει για την «απόλυτη σχέση» που συνδέει τις δύο οικογένειες, ενώ για το νοσοκομείο είχε πει πως δημιουργός του ήταν η οικογένεια Παπαγεωργίου, αλλά με πλάτες του Κώστα Μητσοτάκη». Ακολούθησε η επίσκεψη της Μαρέβας Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι στο νοσοκομείο τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν και μοίρασε δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονταν εκεί και η παρουσία του πρωθυπουργικού ζεύγους στην κηδεία του Νίκου Παπαγεωργίου την περασμένη Δευτέρα στη Σιάτιστα. Εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφώνησε τον επικήδειο λόγο, κάνοντας λόγο για ένα άνθρωπο που ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα προσηλωμένος στην ευεργεσία.


Και ενθυμούμενος τη φράση του πατέρα του από το 1989 («Κύριοι, εάν θέλετε να το δείτε να τελειώνει και να το χαρείτε, κτίστε το μόνοι σας») έδωσε τη δική του εξήγηση στο γιατί τελικά πέτυχε το εγχείρημα:

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός ήξερε τότε καλά τις ελληνικές παθογένειες όσο και τις πεπερασμένες δυνατότητες των δημοσίων ταμείων. Ο συνομιλητής του Νικόλαος Παπαγεωργίου κατάλαβε αμέσως γιατί δεν έπρεπε απλώς να μείνει στη γενναία του δωρεά. Ανέλαβε έτσι την ευθύνη να εμπλακεί προσωπικά στην υλοποίηση του ονείρου του. Θέτοντας, με τη σειρά του, το δεύτερο γερό «λιθάρι» στο οικοδόμημα. Με λίγες λέξεις επίσης και εκείνος: «το χρήμα για τη ζωή είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός».



«Έφυγε» ο συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή Λεωνίδας Τσολέκας

Όποιος τα χρόνια της προεδρίας στη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή επισκέπτονταν τα γραφεία της Διοικούσας της Θεσσαλονίκης στη Μητροπολίτου Ιωσήφ θα έπεφτε σχεδόν πάντοτε επάνω στον Λεωνίδα Τσολέκα, που «έφυγε» την Τετάρτη από τη ζωή ύστερα από σύντομη αλλά δύσκολη μάχη με την επάρατο νόσο.


Ο οικονομολόγος ήταν διευθυντής της γαλάζιας Διοικούσας για περίπου 10 χρόνια και ένας από τους πιο σταθερούς θαμώνες των γαλάζιων γραφείων. Διατηρώντας το δεύτερο γραφείο από τη δεξιά πλευρά, δίπλα στη γραμματεία και λίγο πριν το γραφείο του προέδρου.

Εκεί στεγάζονταν στην αρχή της καραμανλικής περιόδου ο Νίκος Βακάλης με τον οποίο ο Τσολέκας ξεκίνησε μαζί της κομματική του θητεία στη ΝΔ Θεσσαλονίκης όταν το καλοκαίρι του 1997 ο πρώην πρωθυπουργός εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ. Και στη συνέχεια ο Βάκης Φραντζής, με τον οποίο επίσης συνυπήρξαν μέχρι που ο Τσολέκας ορίστηκε στη διοίκηση της ΕΒΖ και παραιτήθηκε από το κομματικό αξίωμα..

Ο Λεωνίδας Τσολέκας ήταν από πολύ παλιά στελέχη που βρέθηκαν πολύ κοντά στον Κώστα Καραμανλή. Θεωρείται ένας από τους πρώτους γαλάζιους που εργάστηκε στο βουλευτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Εκεί γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγο του Κώστα Καραμανλή Νατάσα Παζαΐτη, εκεί συνεργάστηκε με την Έμη Μεδίτσκου αλλά και τους αείμνηστους Νίκο Παπαγεωργίου και Θεολόγη Κώντα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια σχέση στενή και πολύ προσωπική με τον Κώστα Καραμανλή να δίνει το παρών πριν από μερικά χρόνια στο γάμο του γιού του Λεωνίδα Τσολέκα, Γιώργου και ο αποθανών να αποτελεί τη στενή παρέα του πρώην πρωθυπουργού όταν αυτός ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τον Δημήτρη Δαρνάκα, τον Βάκη Φραντζή, τον Τέλη Θωμόπουλο και τον Γιάννη Τσιάρα αλλά και τον Σταύρο Λαζαρίδη που πέθανε πριν από 3 χρόνια.

Καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι στο τελευταίο αντίο προς τον Λεωνίδα Τσολέκα που δόθηκε από τους φίλους του την Παρασκευή 22/7 στα Κοιμητήρια της Θέρμης έδωσαν το παρών ουκ ολίγα παλιά στελέχη της ΝΔ, ενώ σε ξεχωριστή θέση ήταν ο Κώστας Καραμανλής.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24.07.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.