O πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καθηγητή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου «How Democracies Die» (2018) Daniel Ziblatt, ο π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Πανεπιστημίου Minda de Gunzburg, Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Elain Papoulias υπό τον συντονισμό του βουλευτή και καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Καιρίδη θα συμμετέχουν στην πρώτη από τις δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος με αφορμή την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6μμ με θέμα «200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα» θα αναπτυχθεί συζήτηση για τη θέση της Ελληνικής Επανάστασης στο παγκόσμιο ιστορικό και σύγχρονο γίγνεσθαι και τη σημασία της για τον κόσμο τότε και τώρα.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματικών Βορείου Ελλάδος η φετινή ιστορική επέτειος αποτελεί αφορμή για έναν ουσιαστικό αναστοχασμό των ιστορικών γεγονότων του 1821 και της σημασίας τους για την Ελλάδα και τον κόσμο. «Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε ένα παγκόσμιο γεγονός στην εποχή της, που αποτέλεσε συνέχεια της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης, μεταλαμπαδεύοντας τις ιδέες του Διαφωτισμού για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αυτοδιάθεση των λαών και την πρόοδο στην ευρωπαϊκή Ανατολή και τη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα αποτέλεσε και το ορόσημο για την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, που πρωτοπόρησε στην εμπέδωση αυτών των ιδεών και αξιών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».
O πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης μιλά στο makthes.gr για την προσέγγιση αυτής της εκδήλωσης, αλλά και ευρύτερα της ΠΕΕΒΕ για την επέτειο του 1821: «Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος θεωρεί ότι μια ιστορική επέτειος οφείλει, πέρα από τους εορτασμούς, να είναι η αφορμή για αυτογνωσία και θεώρηση των ιστορικών γεγονότων στην πραγματική τους κλίμακα. Η εκδήλωση, λοιπόν, αυτή έρχεται να φωτίσει τις πολλαπλές διαστάσεις της Επανάστασης και της σημασίας για το σήμερα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και σε συνάρτηση με το ιδεώδες της Δημοκρατίας και τον τρόπο που αυτή διαφυλάττεται στην πράξη διαχρονικά».
Στην εκδήλωση ο κορυφαίος Αμερικανός διανοητής, που θα είναι ο κεντρικός ομιλητής, αναλύοντας το όραμα της Δημοκρατίας από τις αρχές του 19ου έως τις προκλήσεις του 21ου αιώνα συναντά και συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των δυο εκπροσώπων, από τη μια της πολιτικής θεωρίας και από την άλλη της πολιτικής πράξης. Το πλαίσιο της σημασίας της επετείου θέτουν στην αρχή της εκδήλωσης ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, και η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη,
Daniel Ziblatt: Μια σημαντική φυσιογνωμία της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας
Ο κεντρικός ομιλιτής Daniel Ziblatt είναι μια πολύ σημαντική φυσιογνωμία της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας γι' αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Εταιρείας η συμμετοχή του στην εκδήλωση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως εξάλλου τονίζει ο Σταύρος Ανδρεάδης: "Είναι ιδιαίτερη τιμή να έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ομιλητές αυτού του βεληνεκούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και ειδικότερα τον Daniel Ziblatt, έναν σύγχρονο Αμερικανό διανοητή, Καθηγητή της Επιστήμης της Διακυβέρνησης και συγγραφέα του πολυσυζητημένου βιβλίου How Democracies Die
(2018), να μας αναλύει θέματα διαχρονικά και εξαιρετικά επίκαιρα ταυτόχρονα".
Ο Ziblatt διδάσκει στο τμήμα Επιστήμης της Διακυβέρνησης στο πανεπιστήμιο Harvard ως Eaton Professor. Από τον Οκτώβριο του 2020 διατελεί επίσης νέος διευθυντής του τμήματος Transformations of Democracy [Μεταμορφώσεις της Δημοκρατίας]. Έχει βραβευθεί με το βραβείο Berlin Prize 2019 από την Αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου και ήταν Επισκέπτης Καθηγητής Karl W. Deutsch στο Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών WZB. Το βιβλίο του «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες», που έγραψε με τον Stephen Levitsky, έγινε New York Times bestseller και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 15 γλώσσες (ελληνική μετάφραση: Ανδρέας Παππάς, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2018), ενώ το βιβλίο “Conservative Parties and the Birth of Democracy” [Συντηρητικά κόμματα και γέννηση της δημοκρατίας] (Cambridge University Press, 2017), μια αφήγηση περί του ιστορικού εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, κέρδισε τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Woodrow Wilson Prize για το καλύτερο βιβλίο διακυβέρνησης και διεθνών σχέσεων το 2018 και το βραβείο Barrington Moore Prize καλύτερου βιβλίου συγκριτικής ιστορικής κοινωνιολογίας. [Πηγή: https://www.wzb.eu/en/persons/daniel-ziblatt]
Πού μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας www.culturalsociety.gr και τη σελίδα στο facebook @PolitistikiEtaireia, με ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά και τα Ελληνικά.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.culturalsociety.gr/se-exelixi/200-chronia-eleytheris-elladas-1821-2021/
Δήλωση συμμετοχής (προαιρετικά): https://www.culturalsociety.gr/alles-draseis/eggrafi/
Τι ακολουθεί
Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει και η δεύτερη θεματική εκδήλωση, με αντικείμενο την πορεία δυο αιώνων του νέου ελληνικού κράτους, και συζήτηση γύρω από τις επιτυχίες, τις αποτυχίες του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος. «Στόχος μας ήταν κορυφαίοι ομιλητές να αναλύσουν τις πολλαπλές διαστάσεις της Επανάστασης μέσα από το πρίσμα της τότε εποχής, αλλά και της σημασίας για το σήμερα, σε επίπεδο τόσο εθνικό όσο και διεθνές», τονίζεται από την Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.
"Η εκδήλωση αντικείμενο την πορεία δυο αιώνων του νέου ελληνικού κράτους. Στη αυτή τη διαδικτυακή συζήτηση η εξαιρετική Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και χαρισματική αφηγήτρια της παγκόσμιας και ελληνικής ιστορίας, θα αναλύσει τα ιστορικά γεγονότα μέσα από το πρίσμα τομών και συνεχειών", επισημαίνει η διευθύντρια της ΠΕΕΒΕ Βίκη Παπαδημητρίου.
Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «1821. Τομές και συνέχειες» και έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 18:00.
Η ΠΕΕΒΕ
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος είναι μια αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό να αποτελέσει μια πλατφόρμα διαλόγου, ιδεών και δράσεων για την ανάδειξη της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, την προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού, και την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα της πόλης.