ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο κορονοϊός πέρασε την πόρτα της Ελλάδας

Βαγγέλης Στολάκης02 Μαρτίου 2020

Το ρολόι έδειχνε 1 το μεσημέρι την περασμένη Τετάρτη όταν σήμανε συναγερμός πως στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε γυναίκα 38 ετών που διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», που είναι νοσοκομείο αναφοράς. Επρόκειτο για το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε στη χώρα μας, ενώ στο άκουσμα της είδησης επικράτησε πανικός. Τα τηλεοπτικά συνεργεία την «έστησαν» έξω από την είσοδο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, με τους δημοσιογράφους να ρωτούν ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του νοσοκομείου.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επρόκειτο να επισκεφτεί την πόλη και να πραγματοποιήσει σύσκεψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και υπηρεσιακών παραγόντων υγείας. Όπως και έγινε. Από τη σύσκεψη, βέβαια, απουσίαζε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σχεδόν παράλληλα στο εσωτερικό του δημαρχιακού μεγάρου τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά. Οι πληροφορίες πως η εν λόγω γυναίκα, επιχειρηματίας μόδας που βρέθηκε πρόσφατα στο Μιλάνο και η οποία, όπως ακούστηκε, την περασμένη Δευτέρα ήταν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κινητοποίησε τους αρμόδιους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», για τις λεπτομέρειες ενημερώθηκε από τον υπουργό ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και για το λόγο αυτό απουσίαζε από την αίθουσα συσκέψεων της Βίλας Αλλατίνη εκεί όπου στεγάζεται το γραφείο του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Πολλοί συνεργάτες του κ. Ζέρβα ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από το γενικό γραμματέα του δήμου Μίμη Φωτόπουλο, ο οποίος τους κάλεσε να επιστρέψουν στο δημαρχείο. Το δημαρχείο χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως ζώνη υψηλού κινδύνου, ενώ ενημερώθηκαν όσοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι όπως η Ρία Καλφακάκου ανακοίνωσαν μέσω των social media πως αυτοπεριορίζονται οικειοθελώς, ενώ πολλοί από τους παριστάμενους επικοινώνησαν με ιατρούς και ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ψυχραιμία συνιστούν οι υπεύθυνοι

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, την ημέρα που έγινε γνωστή η είδηση για ύπαρξη κρούσματος θετικού στον κορονοϊό, ξεκαθάρισε πως το δημαρχείο δεν «βρίσκεται σε καραντίνα», όπως είχε ακουστεί. Σύμφωνα με άνθρωπο του περιβάλλοντος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, «αυτό θα ήταν λάθος γιατί θα επικρατούσε πανικός» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ». Από τις πρώτες ώρες ξεκίνησε απολύμανση των χώρων του δημαρχείου, η οποία συνεχίστηκε και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια της επόμενης ημέρας. Οι υπηρεσίες του δήμου εξακολούθησαν να λειτουργούν κανονικά και μόνο κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. «Ως δήμος είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα να συνδράμουμε στο έργο του αρμόδιου υπουργείου, όποτε, όπου και αν μας ζητηθεί. Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να είναι απολύτως υπεύθυνη και να γίνεται από τους αρμόδιους φορείς». Στο μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης τοποθέτησε ήδη ενημερωτικές αφίσες εντός του αστικού ιστού, σε στάσεις του ΟΑΣΘ, για ακόμα μεγαλύτερη ενημέρωση και ξεκίνησε ενημέρωση του υπαλληλικού προσωπικού από γιατρούς του δήμου. Στην ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται πως εκτός από απολύμανση του δημαρχείου και των δημοτικών κτιρίων, απολυμάνθηκαν και σχολικά κτίρια.

Ψυχραιμία, ηρεμία και σωστή ενημέρωση ζήτησε από την πλευρά του από τη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος απέφυγε μετά το πέρας της σύσκεψης να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, παραπέμποντάς τους στον αρμόδιο του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης που ενημερώνει για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Αν και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», να κλείσουν προληπτικά τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, μια τέτοια σκέψη εγκαταλείφθηκε νωρίς. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνδράμουμε το δύσκολο έργο του υπουργείου Yγείας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. «Δεν χρειάζεται πανικός. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτήν τη φάση είναι ψυχραιμία» συμπλήρωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Εντολή: Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες

Να μην πανικοβληθούν οι πολίτες, ζήτησε από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας. «Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των κορυφαίων επιστημόνων, που μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε έπειτα από κάθε περιστατικό. Το τελευταίο διάστημα ελέγχθηκαν πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τις υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία αναφοράς. Έχουμε πλέον ένα θετικό κρούσμα, το οποίο είναι σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης και τώρα κάνουμε την ιχνηλάτηση των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τη συγκεκριμένη γυναίκα και ακολουθείται πιστά το σχετικό πρωτόκολλο. Θα ήθελα να ζητήσω να υπάρξει ψυχραιμία, ηρεμία αλλά και σωστή ενημέρωση των πολιτών» σημείωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι «η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα φέρουν καλά αποτελέσματα. Να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς και όσους γνωρίζουν καλύτερα περί τίνος πρόκειται» και συνέστησε σε όσους έχουν συμπτώματα της νόσου να παραμείνουν στο σπίτι τους. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σχολίασε: «Αυτό που χρειάζεται είναι να ενημερωνόμαστε και να υπάρχει αυτοπειθαρχία. Ο καθένας που νιώθει αδιαθεσία ή κάτι που τον προβληματίζει να απευθύνεται στο γιατρό του και στις δομές της υγείας και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες. Είμαστε έτοιμοι, ενεργοποιήσαμε τα απαιτούμενα πρωτόκολλα, προληπτικά πάντα, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις και όσα προβλέπονται στα ειδικά σχέδια και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και θα πάνε όλα καλά» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Προς αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων με εντολή του υπουργείου Υγείας ιχνηλάτηση επαφών -με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία. Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιήθηκαν, ενημερώθηκαν, και τέθηκαν σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε, αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών.

Οδηγίες για την προστασία σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να κυριαρχήσει πανικός και απαιτείται ψυχραιμία. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής αχολής του πανεπιστημίου, Αθανάσιος Τσακρής, ένας ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό πολύ ήπια. Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, ο χρόνος επώασης είναι έως και 14 ημέρες, ενώ ο ιός εκτιμάται πως κάνει τον κύκλο του μέσα σε πέντε, επτά ή ακόμα και δέκα μέρες, ανάλογα με το ιστορικό του κάθε ασθενούς. «Χρειάζεται εγρήγορση και ψυχραιμία και σε καμία περίπτωση πανικός» λέει ο κ. Τσακρής. «Οι νοσούντες στην Ιταλία παραμένουν στο σπίτι τους, δεν βρίσκονται στα νοσοκομεία» τονίζει και εφιστά την προσοχή σε όσους έχουν συμπτώματα πως δεν πρέπει να επισκεφτούν κάποιο νοσοκομείο αλλά να ενημερώσουν τον ιατρό τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα τους δώσει εκείνος. «Στην Ιταλία μπορεί να ξέφυγε η κατάσταση γιατί έγιναν κάποια λάθη, αλλά το αντιμετωπίζουν» λέει. Όπως αναφέρει, τα συμπτώματα είναι ο πυρετός, το συνάχι και η φαρυγγιτίδα, ενώ επισημαίνει ότι όσο αυξάνονται οι δεκαετίες τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος κυρίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες θα πρέπει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Επίσης, θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον απόσταση ενός μέτρου ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Να αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους. Εάν κάποιος έχει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, να ενημερώσει το θεράποντα γιατρό του, όπως επίσης να τον ενημερώσει εάν πρόσφατα επισκέφτηκε κάποια περιοχή της Κίνας ή ήρθε σε επαφή με κάποιον που επισκέφτηκε την Κίνα.

Μιλώντας στη «ΜτΚ» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και παιδίατρος Νίκος Καρανταγλής σημειώνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να βήχουν σε χαρτομάντιλο, να προσέχουν για την καλή υγιεινή των χεριών τους, ενώ οι ευπαθείς ομάδες, όπως λέει, καλό θα ήταν να αποφεύγουν το συνωστισμό στους μη αεριζόμενους χώρους. Προσθέτει ο κ. Καρανταγλής πως όσοι θεωρούν ότι έχουν συμπτώματα του ιού, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους πριν να επισκεφτούν κάποιο νοσοκομείο, και να ξεκουράζονται.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας γνωστοποιεί πως εάν κάποιος έχει συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχει ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, πρέπει να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 210-5212054.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Σύμφωνα πάντως με τους αρμόδιους, η Θεσσαλονίκη είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Νοσοκομείο αναφοράς της πόλης είναι το «ΑΧΕΠΑ». Εκεί υπάρχουν δυο θάλαμοι αρνητικής πίεσης, όπου μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς που διαγνώστηκαν με κορονοϊό. Την ίδια ώρα, και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν θάλαμοι απομόνωσης όπου θα φιλοξενούνται πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου μέχρι να εξεταστούν τα δείγματά τους και να αποφανθούν οι ειδικοί για τον τρόπο αντιμετώπισης σε περίπτωση που διαγνωστούν θετικά. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν προχωρήσει σε προμήθεια μασκών, γαντιών, ειδικών γυαλιών και στολών για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους πολίτες. Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήσεις ετοιμότητας, ενώ οι εργαζόμενοι ενημερώνονται για τα μέτρα προφύλαξης και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσουν.

Όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Κούτρας, διοικητής στο «Γ. Γεννηματάς - Άγιος Δημήτριος», το νοσοκομείο του είναι σε «ετοιμότητα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε δεχτεί» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Έχουμε απομονωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο και υπάρχει επάρκεια υλικών» αναφέρει. Σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης νοσηλευτής ενημερώνεται από όσους θέλουν να εισέλθουν μέσα για τα συμπτώματα που τυχόν έχουν και τους ρωτούν εάν επισκέφτηκαν κάποια πληττόμενη χώρα ή εάν ήρθαν σε επαφή με κάποιον που μπορεί να επισκέφτηκε κάποια συγκεκριμένη περιοχή.

«Είμαστε στο κόκκινο» υποστηρίζει άλλος διοικητής νοσοκομείου. Η διοικήτρια του «Θεαγενείου» Ευαγγελία Κουρτέλη και σχολιάζει πως έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα σύμφωνα με τις εντολές και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 14 μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο αναφοράς. Οι δηλώσεις πάντως των αρμοδίων για πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περιορισμένες και σχεδόν όλοι παραπέμπουν όσους ρωτούν στον ΕΟΔΥ.

Άδειασαν τα ράφια

Στο μεταξύ, στο άκουσμα της είδησης πως επιβεβαιώθηκε θετικό κρούσμα κορονοϊού, οι Θεσσαλονικείς έσπευσαν στα σουπερμάρκετ. Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τρόφιμα μακράς διάρκειας είχαν αδειάσει από τα ράφια των καταστημάτων. Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς αλεύρια, ζυμαρικά, ρύζια και απολυμαντικά ήταν δυσεύρετα. Με τα... κιάλια ψάχνουν οι Θεσσαλονικείς και μάσκες, οι οποίες έχουν εξαντληθεί από τα φαρμακεία. Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, η έλλειψη οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν κλείσει τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής στην Κίνα και οι προμηθευτές δεν στέλνουν απόθεμα. Σε ό,τι αφορά περιπτώσεις αισχροκέρδειας, καθώς οι περιζήτητες μάσκες πωλούνται μέχρι και έναντι δύο ευρώ το κομμάτι, φαρμακοποιοί αναφέρουν πως τις τιμές τις καθορίζουν οι προμηθευτές.

Σημειώνεται πως μέχρι την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ, έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα: δυο στη Θεσσαλονίκη (η 38χρονη και ο γιος της) και ένα στο Μαρούσι (γυναίκα 40 ετών).

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.