ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Ο κορονοϊός πιέζει ξανά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Βαγγέλης Στολάκης21 Μαρτίου 2021

Σφίγγει ο κλοιός στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, απλές κλίνες και κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας γεμίζουν ξανά και κλινικές που από «κλινικές COVID-19» μετατράπηκαν τους δυο τελευταίους μήνες σε κλινικές για τα λεγόμενα «καθαρά περιστατικά» εκ νέου μετατρέπονται ξανά για ασθενείς με κορονοϊό. Σύμφωνα με τους ειδικούς το τρίτο κύμα της πανδημίας που «χτυπά» έντονα την Αθήνα, εκεί όπου η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει σχεδόν το 100% έφτασε και στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Μαρτίου. Τα κρυφά πάρτι, οι μυστικές συναντήσεις και κυρίως η κόπωση των πολιτών που δεν τηρούν τα μέτρα και διασπείρουν τον ιό οδήγησαν σε μια σχετική «χαλάρωση» των μέτρων παρά το γεγονός ότι ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων είναι σταθερά τετραψήφιος και τις τελευταίες ημέρες πάνω από τα 3.000.

Σήμερα, Κυριακή, το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» εφημερεύει. «Προετοιμαζόμαστε για το τι θα αντιμετωπίσουμε» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου. «Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων και όχι εκθετική, όπως συνέβη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας» συμπληρώνει ο κ. Καπραβέλος. Όπως αναφέρει στο νοσοκομείο που εργάζεται τον Ιανουάριο ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό ήταν 15, τον Φεβρουάριο 20 και σήμερα είναι 30. Ο κ. Καπραβέλος χαρακτηρίζει προς το παρόν την κατάσταση «διαχειρίσιμη», ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι το τρίτο κύμα έφτασε και στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Μαρτίου.

Η κατάσταση στην πόλη

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Την περασμένη Παρασκευή το ΑΧΕΠΑ ολοκλήρωσε μια δύσκολη εφημερία με 43 εισαγωγές και 26 ύποπτα περιστατικά. Από τις 32 κλίνες ΜΕΘ, μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι 28 ήταν γεμάτες, ενώ ελεύθερες μόλις οι 4. Στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής νοσηλεύονταν 80 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες, ενώ η εφημερία της 17ης Μαρτίου ολοκληρώθηκε με 41 εισαγωγές. Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» οι ασθενείς με κορονοϊό ανέρχονται στους 58 μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, με τις εισαγωγές να ανέρχονται στις 35 σε κάθε εφημερίδα, ενώ οι 18 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό στο εν λόγω νοσοκομείο είναι όλες γεμάτες. Από την πλευρά του πάντως, ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου χαρακτηρίζει την κατάσταση «ελεγχόμενη». Στο Ιπποκράτειο οι 100 από τις 200 απλές κλίνες COVID-19 είναι γεμάτες με τις 10 από τις 12 κλίνες ΜΕΘ να είναι επίσης κατειλημμένες, και οι ελεύθερες να είναι μόλις 2.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατειλημμένες κλίνες στις ΜΕΘ ξεπέρασαν τις 100. Ωστόσο, αν και οι υγειονομικές δομές της πόλης βρίσκονται σε επιφυλακή και η τάση είναι αυξητική, εκείνο που ξεκαθαρίζεται είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού ή «στο κόκκινο» όπως τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» στελέχη του υπουργείου Υγείας ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι ο μισός περίπου από τον αντίστοιχο του περασμένου Νοεμβρίου, όταν ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονταν στα νοσοκομεία με συμπτώματα κορονοϊού ήταν περίπου 80 κάθε ημέρα.

Η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της πόλης έχει προκαλέσει αλλαγές στον σχεδιασμό νοσοκομείων. Κλινικές αλλά και ολόκληρα νοσοκομεία που άδειασαν από περιστατικά κορονοϊού και «καθάρισαν» όπως συνηθίζουν να λένε οι υγειονομικοί και αποδόθηκαν σε κοινή νοσηλεία πλέον μπαίνουν εκ νέου στην μάχη κατά της πανδημίας. «Ανοίγουμε ξανά κλίνες σε κλινικές που ήταν για ασθενείς εκτός κορονοϊού. Διώχνουμε τα καθαρά περιστατικά από τα νοσοκομεία γιατί οι κλίνες γίνονται ξανά για COVID-19» θα αρκεστεί να δηλώσει διοικητής νοσοκομείου. Ο λόγος που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν έχουν φτάσει ξανά στα όριά τους έγκειται στο γεγονός ότι οι ασθενείς πλέον είναι πιο νέοι ηλικιακά από ότι στο δεύτερο κύμα, όταν δεν είχαν εμβολιαστεί οι ηλικιωμένοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας οργανισμός αντέχει περισσότερο εκτός ΜΕΘ. «Αυτό φαίνεται και από τους θανάτους. Είναι λιγότεροι. Εκείνου που δεν τα καταφέρνουν είναι ασθενείς 50-65 ετών, συνήθως παχύσαρκοι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια» λέει ο κ. Καπραβέλος. Σημειώνεται πως στα νοσοκομεία της Αττικής από την άλλη, η πληρότητα αγγίζει σχεδόν το 100%.

Πορείες και κορονοπάρτι

Στο μεταξύ, εκείνο που προβληματίζει έντονα τους ειδικούς ειδικά σε μια περίοδο της πανδημίας όπου τα κρούσματα είναι τις τελευταίες ημέρες σταθερά πάνω από τα 3.000 είναι τα κρυφά «κορονοπάρτι» αλλά και οι δεκάδες συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα το τελευταίο διάστημα, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι τα αποτελέσματά τους θα φανούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Σε ό,τι αφορά τις μυστικές συναντήσεις ατόμων σε διαμερίσματα παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας οι ειδικοί αναφέρουν ότι «όταν σε έναν κλειστό χώρο, ο οποίος δεν αερίζεται, συγκεντρώνονται πολλά άτομα η μετάδοση του κορονοϊού είναι ευκολότερη. Κάτι τέτοιο άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα που καταγράφονται σχετίζονται με κρούσματα που ανήκουν στο φιλικό ή το οικογενειακό περιβάλλον» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ανησυχία όμως προκαλούν και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες, όπου τα μέτρα καταστρατηγούνται. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά θα μας πάνε πίσω» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Όποιος οργανώνει πορείες δεν μπορεί να φαντάζεται ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις. Κανείς δεν μπορεί να δηλώσει άγνοια. Κάθε συνωστιμός προβληματίζει την Επιτροπή» λέει ο κ. Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ότι τις τελευταίες 50 ημέρες πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα 632 συναθροίσεις οι μισές εκ των οποίων για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Από αυτές οι 189 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης καθημερινά στη χώρα πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο 13 συναθροίσεις. Στη Θεσσαλονίκη από τις 8 Μαρτίου μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκαν περίπου 20 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες.
Ανακοινώθηκαν τα μέτρα χαλάρωσης

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα μέτρα χαλάρωσης. Από χθες Σάββατο το ωράριο μετακίνησης των πολιτών επεκτάθηκε έως τις 21:00 όλες τις ημέρες σε όλη την επικράτεια. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ισχύει καθημερινά (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα) από τις 21:00 έως τις 05:00. Επίσης, από αύριο Δευτέρα επιτρέπεται η λειτουργία κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων, αλλά και η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων με ανώτατο αριθμό επισκεπτών ανά παρέα τα τρία άτομα (εκτός αν πρόκειται για οικογένεια) και χρήση μάσκας και SMS 6 στο 13033, όπως και η επαναλειτουργία των πάρκων με τον ίδιο αριθμό ατόμων και αποστολή SMS 6 στο 13033. Η μετάβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα πάρκα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια ή το ποδήλατο και όχι αυτοκίνητο. Επίσης, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στους καθεδρικούς ναούς κάθε περιοχής με 1 πιστό ανά 25 τμ για τις ημερομηνίες 21, 25 και 26 Μαρτίου. Επιτρέπεται επίσης η ερασιτεχνική αλιεία με πλωτό μέσο μήκους 8 μέτρων ή σε παραθαλάσσια μέρη με χρήση του κωδικού 6 καθώς και η αλιεία επαγγελματιών με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος μετά τον Μάρτιο θα παρέχονται δωρεάν ατομικά rapid test σε όλους τους πολίτες. Ο καθένας θα μπορεί με το ΑΜΚΑ του να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα το μήνα από το φαρμακείο του, ένα για κάθε εβδομάδα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Μαρτίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.