ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ο κόσμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υγείας για τον κοροναϊό

Δήμητρα Μακρή30 Ιανουαρίου 2020

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μόλις πριν από λίγο κήρυξε τον κόσμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υγείας λόγω του νέου κοροναϊού ο οποίος έχει προσβάλει συνολικά περισσότερους από 7.834 ανθρώπους - η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Κίνα, εκεί όπου έχουν καταγραφεί και 170 θάνατοι ως αποτέλεσμα των επιπλοκών του ιού. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τεντρός Αμπχανόμ Γκεμπρεγέσιους χαιρέτισε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι κινεζικές αρχές την κατάσταση και την άμεση αντίδρασή τους σε αυτή λέγοντας πως η ασθένεια θα μπορούσε να είχε μεταδοθεί πολύ πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο εύρος αν δεν είχαν κάνει αυτές τις απαραίτητες ενέργειες για να τον συγκρατήσουν. 
"Θα είχαμε δει πολύ περισσότερες υποθέσεις εκτός Κίνας μέχρι τώρα - κι ενδεχομένως και νεκρούς- αν δεν είχε κάνει τέτοιες προσπάθειες η κινεζική κυβέρνηση".  
Ακόμη είπε πως σε πολλές περιπτώσεις η Κίνα έθεσε νέα στάνταρτς για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κι αυτό δεν είναι υπερβολή, συνέχισε ο αξιωματούχος του παγκόσμιου οργανισμού. 

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στη Γενεύη. Ο ίδιος ο Γκεμπρεγέσιους είπε πως η απόφαση έπρεπε να ληφθεί για την ανάγκη μιας "παγκόσμιας δράσης" η οποία θα επιτρέψει να περιοριστεί η μόλυνση από τον ιό. 

Ο ΠΟΥ θέλησε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα πρέπει να εκλάβει η διεθνής κοινότητα το μέτρο ως ψήφο δυσπιστίας στην Κίνα. Επίσης είπε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο επέλεξαν αυτό το μέτρο ήταν για να προστατέψουν εκείνα τα κράτη στα οποία αν έφτανε ο ιός δεν θα είχαν τον τρόπο να τον ελέγξουν. Ακόμη εκτίμησε πως προς το παρόν δεν απαιτούνται περισσότεροι περιορισμοί στα ταξίδια ή το εμπόριο. 

Αναφέρεται ακόμη πως η απόφαση αυτή ελήφθη 30 μέρες μετά τον πρώτο συναγερμό που σήμανε από την Κίνα για τη συγκεκριμένη ασθένεια, στις 31 Δεκεμβρίου 2019 κι αφού ο αριθμός των μολυσμένων είχε πολλαπλασιαστεί επί 13 την τελευταία εβδομάδα μέχρι τις 7.818 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και τους 170 νεκρούς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ και την El Pais.  Από αυτούς οι 82 άρρωστοι καταγράφτηκαν 82 σε 18 χώρες εκτός Κίνας. Η Φιλανδία, η Ιταλία και οι Φιλιππίνες είναι οι τελευταίες που μπήκαν στη λίστα. Επίσης σημειώνεται πως εκτός της Κίνας δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος. 

Αναφέρεται ακόμη πως είναι η 6η φορά που ο ΠΟΥ λαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο. Είχε πράξει το ίδιο για τη γρίπη τύπου Α (το 2009), την πολιομυελίτιδα στη Μέση Ανατολή, τον έμπολα στην Αφρική το 2014, τον ζίκα στην Αμερική το 2016 και τον Ιούλιο του 2019 για τον έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του  Κονγκό. Κατά του SARS, το 2002, ο ΠΟΥ δεν έλαβε αντίστοιχο μέτρο λόγω του ότι οι μηχανισμοί για μια τέτοια απόφαση δεν είχαν καταγραφεί. Η τελευταία έκδοση του Παγκόσμιου Κανονισμού Υγείας ψηφίστηκε και εγκρίθηκε το 2005 και είναι ουσιαστικά μια συνέχεια εκείνης της κρίσης σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε τέτοιες περιπτώσεις παγκόσμιων κρίσεων.   

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.