ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Ο κόσμος του τουρισμού… εκπαιδεύεται για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό

Φανή Σοβιτσλή22 Ιουνίου 2020

Αποφασισμένη να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού, σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, κυρίως όμως στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς όπως η Χαλκιδική και η Πιερία, εμφανίζεται η περιφέρεια, διαμηνύοντας ωστόσο πως αυτό θα γίνει χωρίς καμία έκπτωση σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Για την διοίκηση της ΠΚΜ είναι απολύτως απαραίτητη η εκκίνηση του τουρισμού, με στόχο την εισροή εσόδων, ωστόσο επειδή ο κίνδυνος από τον κορονοϊό δεν έχει εξαλειφθεί, ανέλαβε την πρωτοβουλία να… καθίσει στα θρανία εργαζόμενους και επιχειρηματίες του κλάδου, προκειμένου να εκπαιδευτούν για τη σωστή διαχείριση των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Η εκπαίδευση γίνεται με δωρεάν σεμινάρια, μέσω τηλεδιάσκεψης από τον ΚΕΚ της περιφέρειας, στα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 3.200 επιχειρήσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για εργαζόμενους και επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού, τους οποίους ενημερώνουν γιατροί και άλλοι ειδικοί, για το πώς θα εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις τους.

Μόνο στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, όπως είπε στη «ΜτΚ» ο ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μήντος δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 1.700 τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ πολλές ήδη ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο τα βασικής ενημέρωσης - εκπαίδευσης. «Τα σεμινάρια αυτά είναι αναγκαίο εργαλείο για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες, καθώς η συγκυρία είναι πολύ δύσκολή και η πανδημία του κορονοϊού, άλλαξε τα δεδομένα. Οι άνθρωποι του χώρου είναι πλέον αναγκαίο να μάθουν να διαχειρίζονται τα πρωτόκολλα και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση από τυχόν κρούσματα COVID-19 και να γνωρίζουν τα ζητήματα αστικής ευθύνης που μπορεί να ανακύψουν» τόνισε ο κ. Μήντος.

Ο ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου εξήγησε ότι η κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού είναι πρωτόγνωρη και εκτός από τη διαχείριση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, είναι αναγκασμένοι να λάβουν και το σήμα Πιστοποίησης, υπό τον τίτλο «Health First» που είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.

Αυξημένο το ενδιαφέρον για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Στην εκπαίδευση των 3.200 εργαζομένων και επιχειρηματιών αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στην διάρκεια σύσκεψης στην ΠΚΜ, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τονίζοντας την αναγκαιότητα των σεμιναρίων, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις επιχειρήσεις. «Επιμένουμε σε αυτό και θα επιμένουμε γιατί πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας την κρισιμότητα της κατάστασης και της συγκυρίας και να αυξήσουμε το επίπεδο της ετοιμότητας μας, αλλά και της κατανόησης ότι μόνο τηρώντας τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και απόστασης θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το δύσκολο στοίχημα που είναι ο τουρισμός στη χώρα μας» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πάντως το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στα σεμινάρια ξεπέρασε κάθε προσδοκία και για το λόγο αυτό δόθηκε παράταση στην υποβολή αιτήσεων για την εκπαίδευση στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.

Μέχρι πριν από λίγες μέρες είχαν υποβληθεί περισσότερες από 3.200 αιτήσεις και ήδη έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση 400 στελέχη τουριστικών καταλυμάτων και κατασκηνώσεων, τα οποία θα αποτελέσουν τους υγειονομικούς υπεύθυνους ισάριθμων επιχειρήσεων και θα εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων.

Μάλιστα ο αρχικός στόχος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εκπαίδευση ήταν για 2.000 στελέχη, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός θα φτάσει τις 4.000.

Επίσης, από προχθές εντατικοποιούνται τα τμήματα, με σκοπό να εκπαιδεύονται 200 άτομα ημερησίως, έτσι ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες μέχρι τις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με την προθεσμία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που έθεσε η σχετική ΚΥΑ.

Η φόρμα των αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.kekpkm.gr).

Υπενθυμίζεται ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, ενώ οι κατηγορίες στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η τηλεκπαίδευση είναι τρεις:

1. Τουριστικά καταλύματα και κατασκηνώσεις.

2. Εστίαση, καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

3. Τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, τουριστικά γραφεία (εκμετάλλευση τουριστικών λεωφορείων - Δημόσιας Χρήσης τουριστικά λεωφορεία ανοιχτού και κλειστού τύπου) και ενοικίασης αυτοκινήτων.

Τα σεμινάρια της πρώτης φάσης είναι διάρκειας 12 ωρών και θα πραγματοποιηθούν με σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας e-learning (elearning.kekpkm.gr) του ΚεΔιΒιΜ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) γίνεται μεταξύ άλλων, εκτενή αναφορά των μέσων προστασίας και υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται από τα τουριστικά καταλύματα, στα μέτρα που θα ισχύσουν στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ (buffet), καθώς στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου και τα οποία θα κυμαίνονται, σύμφωνα με την ΚΥΑ από 500 ευρώ έως 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε, έως ενενήντα ημέρες.

Προβληματισμός για το «μπάχαλο» στον Προμαχώνα

Την ώρα πάντως που η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα Επιμελητήρια σε Χαλκιδική και Πιερία καταβάλλουν προσπάθειες για να λειτουργήσουν όλα ρολόι με το πρώτο κύμα τουριστών από Βαλκανικές χώρες, ιδιοκτήτες καταλυμάτων και μικρών μονάδων δηλώνουν προβληματισμένοι για το μπάχαλο που σημειώθηκε στην αρχή της εβδομάδας, στα σύνορα του Προμαχώνα και της Βουλγαρίας.

«Οι επιχειρήσεις τουρισμού στην περιοχή είναι πολύ προβληματισμένες με όσα συνέβησαν στα σύνορα, γιατί τουρίστες από τη Σερβία αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω. Αυτό σημαίνει ακυρώσεις κρατήσεων τη στιγμή που περίμεναν κάποιες μικρές ενέσεις ρευστότητας» επισήμανε ο ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Δ. Μήντος. Εξήγησε ότι οι ελπίδες για την ανάκαμψη του τουρισμού βασίζονται κυρίως στους Βαλκάνιους και για αυτό, όπως είπε, πρέπει να αποκατασταθεί η εικόνα των συνοριακών σταθμών της χώρας μας στις Βαλκανικές αγορές. «Είναι το μεγάλο μας στοίχημα οι οδικές αφίξεις τουριστών από Βαλκάνια και πρέπει να το κερδίσουμε για να τονωθεί όσο το δυνατόν η τουριστική οικονομία» σημείωσε ο κ. Μήντος και πρόσθεσε ότι «οι ακυρώσεις των κρατήσεων από Σέρβους δεν ήταν αναμενόμενες και πως αν συνεχιστούν για το επόμενο διάστημα, τότε αυτό θα επηρεάσει το καλοκαίρι».

Απ. Τζιτζικώστας: Ο τουρισμός είναι απαραίτητο να εκκινήσει

Στο μεγάλο στοίχημα του τουρισμού αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε έκπτωση σε ζητήματα δημόσιας υγείας. «Η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών μας είναι για μας σε απόλυτη προτεραιότητα. Ο μόνος τρόπος για να το διαφυλάξουμε αυτό είναι η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και σε αυτό επιμένουμε ως διοίκηση της ΠΚΜ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου για το θέμα αυτό, όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα όλοι οι αντιπεριφερειάρχες, σε κάθε έναν από τους νομούς της ΠΚΜ θα οργανώσουν συνάντηση - σύσκεψή με όλους τους φορείς του τουρισμού και της υγείας του νομού, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

«Θέλω να επισημάνω είναι ότι ο κορονοϊός είναι εδώ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, από την άλλη όμως και ο τουρισμός είναι απαραίτητο να εκκινήσει και να φέρει έσοδα στη χώρα μας. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε έκπτωση σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών μας είναι για μας σε απόλυτη προτεραιότητα. Ο μόνος τρόπος για να το διαφυλάξουμε αυτό είναι η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και σε αυτό επιμένουμε ως διοίκηση της ΠΚΜ» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Υποχρεωτικό το «Health first»

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής γνωστοποίησε ήδη στα μέλη του ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα μετά και την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφαση, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τα οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις θα προσαρμόσουν την λειτουργία τους στην εποχή του κορονοϊού.

Επισημαίνει μάλιστα ότι στην ΚΥΑ ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο «Health First» και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Το εν λόγω σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (www.mintour.gov.gr).

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουνίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.