Τις ελπίδες τους στη νομική λύση που φέρεται αποφασισμένο να επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών εναποθέτουν οι 2.909 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου, όπως λένε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος τους μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με βάση την οποία απορρίπτεται η μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας στην αντίστοιχη προκήρυξη του ΑΣΕΠ.
Ειδικότερα η απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει εν μέρει το διαγωνισμό, δηλαδή την 4Κ/2020/13.05.2020 προκήρυξη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), καταργώντας τη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας για το 50% των θέσεων, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των εργαζομένων, στο πλευρό των οποίων τάσσονται οι δήμοι και η ΚΕΔΕ.
Λίγο μετά την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και την απειλή για κλιμάκωσή τους το επόμενο διάστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ωφελούμενους του προγράμματος, από το υπουργείο Εσωτερικών έγινε γνωστό ότι εξετάζεται νομική λύση, πιθανότατα αυτό να αφορά νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα που ανέκυψε με την απόφαση του ΣτΕ.
Αυτό τουλάχιστον μετέφερε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, στο πλαίσιο συνάντηση που είχαν μαζί τους ανήμερα της απεργιακής κινητοποίησης.
Σύμφωνα με συνδικαλιστές των σωματείων εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών που έχει επεξεργαστεί το πανελλαδικό συντονιστικό τους, με την οποία διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας όλου του προσωπικού σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ αλλά και των 163 εργαζομένων που έμειναν εκτός του προγράμματος μετά την οριστική έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης 4Κ/2020.
Το Νοέμβριο η απάντηση, αλλά οι εργαζόμενοι σε επαγρύπνηση
Η πρόταση των εργαζομένων βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Εσωτερικών και όπως ανέφεραν εκπρόσωποι τους ο διευθυντής του υπουργού κ. Βορίδη, τους διαβεβαίωσε ότι θα μελετηθεί προσεκτικά η συγκεκριμένη πρόταση και θα δοθεί απάντηση στα μέσα Νοέμβρη από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών.
Παρότι η δήλωση περί νομικής λύσης που εξετάζει το ΥΠΕΣ, η οποία φαίνεται να ανοίγει «παράθυρο» ελπίδας οι εργαζόμενοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί μέχρις ότου αυτή εφαρμοστεί. «Υπάρχει η δήλωση του εκπροσώπου του γραφείου του υπουργού κ. Βορίδη αλλά στη φάση που είμαστε αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν ρυθμίσεις και ρυθμίσεις που κατατίθενται και για αυτό θα πρέπει να δούμε το θα περιλαμβάνει αυτή που εξετάζει το ΥΠΕΣ» τόνισε στο makthes.gr το μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Κεντρικής Μακεδονίας Ζωή Ιωακειμίδου.
Διεμήνυσε μάλιστα πως οι εργαζόμενοι δεν εφησυχάζουν, αλλά παραμένουν σε επιφυλακή για τις όποιες εξελίξεις. Στο μεταξύ τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζουν οι δήμοι και η ΚΕΔΕ, η οποία προ ημερών συναντήθηκε με την ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ για το θέμα του «Βοήθεια στο Σπίτι».
«Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει αποδεδειγμένα συμβάλλει τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία μέσα από τις πολυάριθμες υπηρεσίες που όλα αυτά τα χρόνια – από το 1988 – αδιαλείπτως παρέχει, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ανέφερε δε ότι η ποιότητα των υπηρεσιών εξαρτάται κυρίως από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιδείξει την αφοσίωσή τους στο πρόγραμμα και πως είκοσι χρόνια πολύτιμης εργασίας και συνεισφοράς στον συνάνθρωπο και την κοινωνία υπό δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να μην συνεκτιμηθούν.
Ο κ. Παπαστεργίου, μάλιστα ανέφερε πως το υπουργείο εξετάζει όλα τα δυνατά σενάρια προκειμένου όσοι από το υφιστάμενο προσωπικό μείνουν εκτός των νέων πινάκων, όπως και όποτε αυτοί αναμορφωθούν, να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.