Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο ήταν ο επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Λευτέρη Αυγενάκη στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης. Ο υφυπουργός Αθλητισμού περιηγήθηκε σε όλες τις αίθουσες και πέρασε και από τα γραφεία της διοίκησης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης, όπου χαιρέτησε όλους τους εργαζόμενους, ενώ ακολούθησε σύσκεψη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υφυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο, ώστε να βρεθούν σε λίγη ώρα για μία άτυπη συνάντηση, ενώ συνομίλησε τόσο με τον πρόεδρο του ΑΣ Άρης και αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Λευτέρη Αρβανίτη όσο και με τον έφορο του τμήματος χάντμπολ του ΠΑΟΚ Δημήτρη Χασεκίδη, που άλλωστε είναι και μέλος του δ.σ. των ΕΑΚΘ.
Αμέσως μετά το τέλος των επαφών του στο Αλεξάνδρειο, ο Λευτέρης Αυγενάκης συζήτησε δημοσίως με τους φορείς του αθλητισμού για τα ζητήματα που «καίνε» τη Θεσσαλονίκη και άπτονται της αρμοδιότητας των ΕΑΚΘ.
«Η εικόνα που είδα δεν είναι τόσο απογοητευτική σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Είστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος. Θέλω να δούμε πώς δρομολογούμε λύσεις και πράγματα όπως τα έχουμε συζητήσει», είπε αρχικά.
Στη συνέχεια μίλησε για το θέμα του Ερασιτέχνη Ηρακλή («βρίσκεται μία φόρμουλα και με το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να σταθεί στα πόδια του») και αναφέρθηκε στο χάντμπολ: «Το 2021 θα είναι δικιά σας η χρονιά. Το μπιτς χάντμπολ θέλουμε να το τιμήσουμε και να το ενισχύσουμε. Γίνεται συζήτηση με τους τεχνικούς για το γήπεδο μπιτς χάντμπολ. Θέλουμε να μπορεί να γίνει χρήση από τις Εθνικές ομάδες και όχι να πηγαίνουν στην Κοζάνη».
Παράλληλα, έριξε και… σπόντα για τον νέο αθλητικό νόμο: «Ξέρω ότι θα πέσει κλάμα, αλλά αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώσει. Δεν πάει άλλο».
Όσον αφορά στο θέμα της παραχώρησης του «Nick Galis Hall» στον ΑΣ Άρης, είπε τα εξής: «Εκτιμώ ιδιαιτέρως τη συνεργασία που έχουμε. Αναγνωρίζω τον Λευτέρη (σ.σ. Αρβανίτη)ως εκπρόσωπο. Χαίρομαι για τη σχέση που αναπτύσσεται, ώστε να βρεθεί μια φόρμα. Το Πάλε είναι ταυτισμένο με τον Άρη. Να γίνουν όλα με νόμιμο τρόπο. Χθες αργά το βράδυ είπαμε με τον Λευτέρη να γίνει ένα business plan και να συμβάλλει η τοπική κοινωνία».
Επίσης, ο κ. Αυγενάκης αποκάλυψε ότι το «πράσινο φως» για το Παλέ έχει δοθεί τόσο από τη διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, όσο και από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.
«Οι συζητήσεις να γίνουν νόμιμα και ξεκάθαρα. Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις, για να μην έχουμε προβλήματα και να μην μπλέξουμε με τη γραφειοκρατία», σχολίασε ο κ. Αρβανίτης.
«Η μεθοδικότητα του υφυπουργού συνδυάζεται με επισκέψεις ουσίας. Σήμερα απέδειξε ότι σε κάθε αθλητική εγκατάσταση προβλέπει λύσεις και ανοίγει διαδρόμους, για να πορευτούμε όλοι», είπε ο πρόεδρος των ΕΑΚΘ, Τριαντάφυλλος Πέτρογλου, για να προσθέσει ο Δημήτρης Κούβελας, βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ: «Ο αθλητισμός της Θεσσαλονίκης και οι εγκαταστάσεις του πολύ σύντομα θα μπουν σε μία νέα εποχή και θα είμαστε σε θέση να δούμε τα αποτελέσματα».
"Είμαστε εδώ με εντολή του πρωθυπουργού"
Μετά την παραπάνω συζήτηση, ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τις εντυπώσεις του: «Βρίσκομαι από χθες στη Θεσσαλονίκη για μια σειρά συναντήσεων με φορείς και επισκέψεων στις εγκαταστάσεις των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης, που έχουν συνδεθεί με την αθλητική οικογένεια. Χαίρομαι που σε όλη αυτήν τη διαδικασία ήταν και οι κ.κ. Κούβελας και Ράπτη.
Βούληση μας είναι να βοηθηθούν ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, που αποτελεί τη βάσει της αθλητικής πυραμίδας και οι αθλητές, που δίνουν τη μάχη τους. Με το πρόσφατο νομοσχέδιο δίνουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν και στις διοικήσεις.
Είδα από κοντά πολλά προβλήματα μικρά και μεγάλα. Άλυτα προβλήματα δεν υπάρχουν. Μέσω της συνεργασίας μας με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης είμαστε βέβαιοι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα διεκδικήσουμε αυτά που απαιτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέλουμε ο αθλητισμός να είναι ανάμεσα στα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν. Να είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή χρηματοδότηση. Με μία παρέμβαση και μία βελτίωση μπορούν να δοθούν πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις στους αθλητές μας. Η Θεσσαλονίκη είναι ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας της χώρας και αποτελεί μεγάλο κομμάτι από την αθλητική ιστορία της. Είμαστε εδώ με εντολή του πρωθυπουργού».
Για τη νέα Τούμπα: «Να κάνουμε τα πάντα και ό,τι πρέπει, ώστε να δοθεί στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο χώρος για να ‘τρέξει’ αυτό το μεγάλο πρότζεκτ».
Για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα: «Γι’ αυτό το θέμα τον τελευταίο λόγο έχει η υγειονομική κοινότητα. Εμείς κάναμε συστηματική δουλειά και συνεχίζουμε. Να πείσουμε με επιχειρήματα και σχέδιο τους υγειονομικούς για ένα συγκεκριμένο ποσοστό πληρότητας. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Χαρδαλιά, με επικαιροποιημένο σχέδιο, που θα αποτελέσει βάση για το μπάσκετ και τα υπόλοιπα αθλήματα.
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο, αλλά δεν θα κάνουμε υπερβολές αν οι υγειονομικοί δεν δώσουν το πράσινο φως. Αυτό δεν θα γίνει μέσα στον Οκτώβρη, αλλά είμαστε αισιόδοξοι και δουλεύουμε γι’ αυτό. Αν μπορούμε πιλοτικά να εφαρμόσουμε κάτι σε κάποιες περιοχές, είναι και αυτό μια πρόταση και πιθανότατα θα συμβεί. Σε ό,τι καταλήξουμε, αυτό θα είναι οδηγός για όλα τα αθλήματα».