ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο μαέστρος Ν. Γιακομπέντσουκ στο makthes.gr: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον κινηματογράφο χωρίς τον Χανς Ζίμερ»

Ελένη Θεοδωρίδου13 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα αστρικό ταξίδι στην επική μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Γκράμυ συνθέτη Χανς Ζίμερ υπόσχονται οι Lords of the Sound. η ουκρανική συμφωνική ορχήστρα που έρχεται στην Θεσσαλονίκη για μια και μοναδική εμφάνιση.

Με πάνω από 50 μουσικούς και συντελεστές, οι Lords of the Sound θα ταξιδέψουν το κοινό με μερικά από τα πιο διάσημα soundtrack ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου.

Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες σόου που κάνει περιοδεία σε όλη την Ευρώπη και θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ακριβώς την προηγούμενη μέρα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα.

Η παράσταση μεταξύ άλλων θα περιέχει τα soundtrack των ταινιών Dune, Spider-Man 2, The Dark Knight, Interstellar, Σέρλοκ Χολμς, Pearl Harbor, Ο Μονομάχος, Inception, Πειρατές της Καραϊβικής, Spirit, Call of Duty: Modern Warfare 2, Μαδαγασκάρη, Lion King, 007: No Time to Die, και Man of Steel.

«Θα γεμίσουμε τον χώρο γύρω με θετική ενέργεια από κάθε μέλος της ορχήστρας, τραγουδιστή και μαέστρο. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να κάνουμε τους ανθρώπους στην αίθουσα πιο χαρούμενους και να τους γεμίσουμε ενέργεια» λέει στο makthes.gr o μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας, Ναζάρ Γιακομπέντσουκ, με αφορμή τη συναυλία.

Για τον ίδιο, η μουσική του Ζίμερ έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μουσική στον κινηματογράφο και έχει δημιουργήσει το δικό της πρότυπο και στυλ. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία χωρίς το φαινόμενο Χανς Ζίμερ» λέει χαρακτηριστικά.

Άλλωστε ο ίδιος αγαπά όλη την κινηματογραφική ορχηστρική μουσική γιατί, όπως λέει, έχει πολλά συναισθήματα συμπιεσμένα σε παρτιτούρες και νότες. «Πρέπει απλώς να κατανοήσουμε την ιδέα του συνθέτη για να αποκωδικοποιήσουμε αυτό που είναι γραμμένο στην παρτιτούρα. Για παράδειγμα η μουσική του Χανς Ζίμερ για την ταινία "Interstellar", είναι τόσο βαθιά και εμπνευσμένη. Για μένα είναι σαν ναρκωτικό. Την ακούω και πετώ σε άλλους κόσμους» εξηγεί.

Ποιοι είναι οι Lords of the Sound

Oι Lords of the Sound δημιουργήθηκαν το 2014 και ως συμφωνική ορχήστρα έχουν σχεδόν όλα τα κλασικά όργανα. Παρόλαυτά είναι ανοιχτοί σε πειραματισμούς. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που χρησιμοποιούν και κάποιους ασυνήθιστους ήχους, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών οργάνων.

Η ιδέα της δημιουργίας της συμφωνικής ορχήστρας ανήκει στον παραγωγό Αντρίι Νοβάτοροφ. Όπως σημειώνει ο κ. Γιακομπέντσουκ, εκείνος είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από όλα τα μουσικά πρότζεκτ και προγράμματα της ορχήστρας εδώ και πάνω από 10 χρόνια. «Το πάθος του για τον κινηματογράφο και τη μουσική, μαζί με την επιθυμία του να προσφέρει στο κοινό μια αξέχαστη εμπειρία συνδυάζοντας αυτές τις δύο τέχνες, ήταν η βασική ώθηση πίσω από αυτή την ιδέα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα μοναδικό σόου που θα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στις καρδιές του κοινού και να τους προσφέρει νέα συναισθήματα και εμπειρίες. Κρίνοντας από τις πολυάριθμες sold out παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, έχει επιτύχει σίγουρα το επιθυμητό αποτέλεσμα» τονίζει ο μαέστρος.

Ο κ. Γιακομπέντσουκ εξομολογείται πως ο ίδιος έχει επηρεαστεί από πολλούς συνθέτες μεταξύ των οποίων οι Μπερνάρ Χάιτίνκ, Φριτς Ράινερ, Ρικάρντο Μούτι αλλά και πολλοί μαέστροι της νέας γενιάς. «Ο σύγχρονος τρόπος διεύθυνσης φαίνεται σε μένα πιο συναισθηματικός και επιτρέπει τη χρήση σχεδόν οποιοδήποτε εργαλείου για την έκφραση της μουσικής» σημειώνει. Βέβαια, η διεύθυνση της ορχήστρας είναι ένα αρκετά περίπλοκο παζλ. «Υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, όπως η συγχρονισμένη ενορχήστρωση όλων των μουσικών της ορχήστρας και η ταυτόχρονη τοποθέτησή τους στην ίδια συναισθηματική και ενεργειακή κατάσταση. Είναι σαν μια συμβιωτική συνύπαρξη. Τις τεχνικές δυσκολίες τις ξεπερνώ με γνώση και εμπειρία. Γνωρίζω ακριβώς τα εργαλεία για την επίλυση διαφορετικών προβλημάτων και την επίτευξη στόχων. Αλλά το πιο επικίνδυνο πράγμα στην περιοδεία είναι η επαγγελματική εξάντληση. Κάθε μέρα έχουμε συναυλίες και, συναισθηματικά, όλες πρέπει να είναι σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, παρά τις πολλές παραστάσεις, την ενέργεια και τη διάθεσή μας. Έτσι... προσπαθώ να πάρω αυτήν την "ανάφλεξη" απευθείας από τη μουσική, για να αποκωδικοποιήσω την παρτιτούρα σε καθαρό συναίσθημα» εξηγεί.

Για το μέλλον, ο μαέστρος σημειώνει πως για τους Lords of the the Sound υπάρχουν πολλά σχέδια και διάφορα απρόσμενα πρότζεκτ και συνδυασμοί. «Σίγουρα θα εκπλαγείτε με κάποια από αυτά» λέει χαρακτηριστικά καθώς «η ανάπτυξη και η συνεχής αύξηση της ποιότητας των παραστάσεών μας είναι το κύριο μελημά μας».

Σε ό,τι φορά τον ίδιο προσωπικά, θα συνεχίσει την καριέρα του στη κλασική μουσική και ελπίζει να έρθει στην Ελλάδα για φεστιβάλ και να διευθύνει σε κάποια όπερα εδώ. «Αυτό θα ήταν υπέροχο» υπογραμμίζει.

Τέλος, η ευχή του για το μέλλον είναι να τελειώσει ο πόλεμος στην χώρα του, με δίκαιες συνθήκες προς την Ουκρανία ενώ σε προσωπικό επίπεδο, να συνεχίσει να φτιάχνει κλασικά προγράμματα για το κοινό του.

Ιnfο

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ

Μονή Λαζαριστών - Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 

Διάρκεια: 110 λεπτά  

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 

ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 

 VIP: Γενική είσοδος 65€- Φοιτητικά- Μαθητικά-Ανέργων: 60€ 

 Α’ ΖΩΝΗ: Γενική είσοδος 50€- Φοιτητικά- Μαθητικά-Ανέργων: 45€ 

 Β’ ΖΩΝΗ: Γενική είσοδος 40€- Φοιτητικά- Μαθητικά-Ανέργων: 35€ 

 Γ’ ΖΩΝΗ: Γενική είσοδος 35€- Φοιτητικά- Μαθητικά-Ανέργων: 30€ 

 ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ More.com , Public και στο δίκτυο της more.com

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.