Το 1ο supermarket στην Ελλάδα φιλικό για άτομα με οπτική αναπηρία άνοιξε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα κοντά στην σχολή τυφλών από τον Μασούτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και την εταιρία TANDEM.
Οδηγοί όδευσης διατρέχουν όλους τους χώρους του καταστήματος ώστε οι πολίτες να μπορούν να κινούνται με άνεση ενώ κατα την είσοδο στο super market διατίθεται ένας χάρτης σε μορφή Braille ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αποκτήσουν μια εικόνα για όλους τους χώρους του καταστήματος.
Η καινοτομία του εγχειρήματος εντοπίζεται στην ανίχνευση των προϊόντων που μπορεί να πραγματοποιήσει ο καταναλωτής μέσω μιας απλής εφαρμογής στο κινητό του. Στα περισσότερα προϊόντα σε κάθε ράφι υπάρχει μια «φούσκα» η οποία εντοπίζεται απτικά από τους πολίτες. Μόλις ο καταναλωτής εντοπίσει τη «φούσκα» μπορεί να σκανάρει με το κινητό του το προϊόν και η εφαρμογή τού λέει το είδος, την επωνυμία, τα γραμμάρια και φυσικά την τιμή του προϊόντος. Κινούμενος αριστερά ή δεξιά του προϊόντος που σκάναρε ο πολίτης μπορεί να ακούσει τα αντίστοιχα στοιχεία και για τα υπόλοιπα αγαθά που βρίσκονται στο ίδιο ράφι.
Σε περίπτωση που ο επισκέπτης δεν διαθέτει την ανάλογη εφαρμογή στο κινητό μπορεί να ζητήσει από το προσωπικό του καταστήματος να του χορηγήσει συσκευή με εγκατεστημένη την εφαρμογή.
Το προσωπικό του super market εκπαιδεύτηκε πρόσφατα ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα με οπτική αναπηρία. Οι εργαζόμενοι έμαθαν πώς θα μπορούν να συνοδεύσουν τους πολίτες μέσα στο χώρο, πώς θα δείξουν ένα προϊόν, πώς θα δώσουν ρέστα κλπ.
Τα εγκαίνια αυτού του πιλοτικού καταστήματος το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και ως παράδειγμα είτε για τα υπόλοιπα παραρτήματα του ομίλου είτε για οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική επιχείρηση του κλάδου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του διευθυντή του ινστιτούτου τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, Γιάννης Κομπατσιάρης, αλλά και του προέδρου της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος, Νίκου Μουζακίτη.
Ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα ειδικά αφού το κατάστημα βρίσκεται σε κομβική τοποθεσία για τα άτομα με οπτική αναπηρία. «Δίνεται πρωτοποριακά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στην αγορά, σε αυτό που κάνει ο καθένας από εμάς σχεδόν καθημερινά σε ένα σούπερ μάρκετ» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και συμπλήρωσε πως ο Δήμος συνέβαλε στο βαθμό των δυνατοτήτων του αναπλάθοντας πεζοδρόμια της περιοχής ώστε να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση στο κατάστημα για τα άτομα με οπτική αναπηρία.
Στο χώρο βρέθηκαν και πολίτες με οπτική αναπηρία για τους οποίους άλλωστε προορίζεται και η εν λόγω πρωτοβουλία προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο οι παρεμβάσεις που έγιναν στο κατάστημα είναι βοηθητικές και τους εξασφαλίζουν την πρόσβαση. Η Άννα Mπαλάν ήταν η πρώτη που δοκίμασε τόσο τον χάρτη όσο και την εφαρμογή αναγνώρισης των προϊόντων.
Η Άννα τόνισε πως είναι ένα μεγάλο βήμα για την απόκτηση ίσων δικαιωμάτων ενώ με αυτόν τον τρόπο τα ψώνια γίνονται πιο εύκολα και μπορούν να πραγματοποιηθούν από κοντά και όχι με τηλεφωνικές παραγγελίες. «Θες να κάνεις τα ψώνια σου χωρίς να έχεις κάποιον συνεχώς από πάνω σου και να διαλέξεις μόνος σου τα προϊόντα που θες. Έχω κι εγώ το δικαίωμα να διαλέξω. Αν δεν υπάρχουν λύσεις όπως αυτές όμως ζορίζεσαι», κατέληξε η Άννα η οποία μάλιστα ως κάτοικος Αθηνών πλέον, ζήτησε με ανυπομονησία να επεκταθούν αυτές οι προσθήκες σε αλλά υποκαταστήματα σε σούπερ μάρκετ της πρωτεύουσας.