ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης και η Θεσσαλονίκη

Νίκος Οικονόμου31 Ιανουαρίου 2021

Πάει καιρός που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη για κομματικό λόγο. Για την ακρίβεια η τελευταία φορά που η άνοδος του πρωθυπουργού στον Βορρά έγινε για αμιγώς κομματική εκδήλωση χρονολογείται από τις εθνικές εκλογές του 2019 όταν και είχε κλείσει την προεκλογική εκστρατεία του με μία μίνι ανοικτή ομιλία στην πλατεία Αριστοτέλους.

Έκτοτε όλες οι επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν κυβερνητικό λόγο. Είτε για να μιλήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ είτε για να προεδρεύσει σε συσκέψεις (μία τον Οκτώβριο του 2019 και μία το Μάιο του 2020) για την πορεία του κυβερνητικού έργου είτε για να επισκεφτεί δομές υγείας της περιοχής κατά την περίοδο της πανδημίας.

Φυσικά ο κορονοϊός έχει αναστείλει σχεδόν όλες τις κομματικές δραστηριότητες και η μη παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν μεμονωμένο φαινόμενο, καθώς οι πρωθυπουργικές περιοδείες έχουν περιοριστεί σημαντικά. Παρόλα αυτά στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν εξ αρχής προβλήματα επικοινωνίας, συνεννόησης και καλής συνεργασίας του πρωθυπουργικού στρατοπέδου με το «όλον του γαλάζιου στρατοπέδου» της πόλης. Με μικρά και μεγάλα επεισόδια.

Το πρώτο καταγράφηκε στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης. Σε αντίθεση με την Αθήνα και τον Πειραιά όπου δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής του υποψηφίου, στη Θεσσαλονίκη η βαλίτσα μέχρι να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου ως ο εκλεκτός της ΝΔ τράβηξε πολύ. Έτσι η κάθοδος έξι(!) υποψηφίων δημάρχων από το χώρο της κεντροδεξιάς ήταν για πολλούς μάλλον αναμενόμενη, καθώς οι χειρισμοί δεν ήταν οι κατάλληλοι. Ένδειξη της απουσίας ισχυρού μπλοκ στην πόλη που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό και επηρεάζει αποφασιστικά τις αποφάσεις αλλά και του κατακερματισμού που καταγράφεται στο ευρύτερο χώρο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Έτσι η νίκη του ανεξάρτητου Κωνσταντίνου Ζέρβα ήρθε φυσιολογικά, αλλά επιβάρυνε το ήδη προβληματικό κλίμα.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τη σχέση του πρωθυπουργικού με τον τοπικό γαλάζιο κομματικό μηχανισμό, μία σχέση που ποτέ δεν ήταν ανέφελη λόγω και της ύπαρξης στην περιοχή ισχυρών παραγόντων αλλά και της παραδοσιακής παρουσίας ενός ισχυρού καραμανλικού μπλοκ. Έγιναν λάθος επιλογές στρατηγικής αλλά και προσώπων λέει η κριτική. Κακώς δεν έγιναν ανοίγματα σε ευρύτερες προσωπικότητες της πόλης, αλλά και σε μη αμιγώς μητσοτακικά στελέχη, ενώ οι επιλογές στα πρόσωπα για τη θέση του προέδρου της Διοικούσας αποδείχτηκαν λανθασμένες. Ταυτόχρονα η μη ύπαρξη στη Θεσσαλονίκη μίας ισχυρής προσωπικότητας ή μίας δυνατής και αναμφισβήτητης ομάδας κοντά στον πρωθυπουργό δυσκόλεψε επιπλέον τη διαχείριση της κατάστασης. Γιατί μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πήρε ικανοποιητικά ποσοστά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στις εσωκομματικές του 2015, όμως στη συνέχεια οι ομάδες που τον στήριξαν δεν απέκτησαν καμία συνοχή.

Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τα ίδια τα προβλήματα. Η πόλη έχει καιρό να δει ένα έργο αναπτυξιακό να ολοκληρώνεται, με το μετρό να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ταυτόχρονα προέκυψαν και νέα τοπικά ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, αλλά και γενικότερα με το όλο σύστημα που κινείται στη Θεσσαλονίκη γύρω από τον ΠΑΟΚ. Ζητήματα που προκάλεσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα επιπλέον δυσπιστία…

Φυσικά στην κουβέντα μπαίνουν και άλλα ζητήματα. Ότι το πολιτικό προσωπικό της πόλης δεν απέκτησε ποτέ στενές σχέσεις με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τους 10 βουλευτές που εκλέχτηκαν το 2019 στις δύο εκλογικές περιφέρεις του νομού, ο ένας είναι ο Κώστας Καραμανλής και αποτελεί από μόνος του μια ανεξάρτητη κατηγορία, οι 5 (Γκιουλέκας, Ράπτη, Καλαφάτης, Καράογλου και Αναστασιάδης) ξεκίνησαν την πολιτική τους καριέρα επί προεδρία Κώστα Καραμανλή, ο Στράτος Σιμόπουλος κινούνταν επί χρόνια κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος συνεχίζει να τις διατηρεί μέχρι σήμερα, ενώ και Άννα Ευθυμίου κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφια επί Σαμαρά. Μόνο ο Δημήτρης Κούβελας θεωρείται μητσοτακικός, με τις σχέσεις της οικογένειας Κούβελα με την οικογένεια Μητσοτάκη να πηγαίνουν αρκετά χρόνια πίσω.

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τους δύο ισχυρούς αυτοδιοικητικούς της πόλης είναι καλές αλλά δεν ήταν ποτέ… κολλητές. Ούτε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα (ο οποίος ήταν αντίπαλος του σημερινού προέδρου της ΝΔ στις εκλογές του 2015), ούτε με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος το 2019 κατέβηκε κόντρα στον εκλεκτό της ΝΔ στον δήμο Θεσσαλονίκης Νίκο Ταχιάο. Παρόλα αυτά υπάρχει μία θεσμική σχέση καλή και με τους δύο.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει καλές σχέσεις με σειρά επιχειρηματιών της πόλης τους οποίους συναντά αλλά και ακούει όταν ανεβαίνει στην πόλη. Από τον Αθανάσιο Σαββάκη παλιότερα και τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο μέχρι τον Σταύρο Ανδρεάδη πιο πρόσφατα.

Φυσικά και η Θεσσαλονίκη αποτελεί μία δύσκολη περίπτωση. Με πολλούς πόλους (παλιότερα δήμαρχος και νομάρχης, σήμερα δήμαρχος και περιφερειάρχης), με πολλά ανοικτά θέματα που δημιουργούν εντάσεις και τοπικές διχόνοιες. Αυτό έγινε παλιότερα στην περίπτωση του μετρό και της υποθαλάσσιας, αυτό πάει να γίνει και σήμερα με το ζήτημα της ΔΕΘ, μία εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη (είχε συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης) που όπως έδειξε και το πολυσέλιδο ρεπορτάζ της «ΜτΚ» της περασμένης Κυριακής δεν στηρίζεται με θέρμη από τους βουλευτές της πόλης. Παρόλο που η ανάπλαση της ΔΕΘ στο σημερινό χώρο όπου λειτουργεί από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα είναι απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ 2 από τους 9 τοπικούς βουλευτές τάσσονται υπέρ της μετεγκατάστασης, 2 με 3 ζητούν διάλογο και να ακουστούν και οι άλλες φωνές, ενώ δεν είναι λίγοι οι γαλάζιοι δήμαρχοι που τάσσονται της λύσης για ΔΕΘ στα δυτικά.

Οι σκέψεις του πρωθυπουργού

Δύσκολο παζλ που δεν λύνεται εύκολα, καθώς όλα αυτά τα προβλήματα είναι εν γνώσει του πρωθυπουργού και τους περιβάλλοντός του. Οι δε λύσεις που ακόμη αναζητούνται θα οριστικοποιηθούν εν καιρώ και αφού πρώτα ηρεμήσει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας. Έτσι προς το παρόν δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο για αλλαγές εν μέσω πανδημίας, χωρίς πάντως να αποκλείεται οι όποιες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων να συνδυαστούν με γενικότερες αλλαγές στο οργανωτικό σχήμα του κόμματος σε πανελλαδικό επίπεδο. Με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να παραμείνει το σχήμα της Διοικούσας στη Θεσσαλονίκη, με τις αλλαγές να γίνονται σε συνεννόηση με την τοπική ΝΔ. Μάλιστα στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται και μία πρώτη συνεύρεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τα κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Με την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου που έχει απλωθεί σε πολλά επίπεδα στην πόλη αλλά και την απόφαση για οργανωτικές κομματικές διορθώσεις να έχουν μπει για τα καλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Ιανουαρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.