ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ - Στηρίζει την Καμάλα Χάρις για υποψήφια

MakThes Team21 Ιουλίου 2024

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχωρεί από την εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στα social media.

Στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν απευθύνεται στους Αμερικανούς πολίτες, γράφοντας ότι παραιτείται από την κούρσα της διαδοχής, δίχως όμως να αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, κάτι για το οποίο τον πίεζαν δημοσίως αλλά και ιδιωτικώς πολλά στελέχη των Δημοκρατικών και πρόσωπα από το κοντινό του περιβάλλον.

Ο 81χρονος Μπάιντεν που φαίνεται να πάσχει εδώ και χρόνια από κάποια ασθένεια, αλλά οι γιατροί του Λευκού Οίκου επιμένουν ότι είναι υγιέστατος, είχε προηγουμένως επιμείνει ότι ήταν ο καταλληλότερος για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές.

Πλέον, μένει να φανεί ποιος θα είναι ο εκλεκτός των Δημοκρατικών για να τον αντικαταστήσει στην προεκλογική κούρσα. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο θα γίνει το συνέδριο των Δημοκρατικών.

Σε νέα ανάρτησή του ο Μπάιντεν εκφράζει τη στήριξή του στη σημερινή αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, για να αναλάβει εκείνη το χρίσμα των Δημοκρατικών και να τεθεί αντιμέτωπη με τον Ντόναλντ Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους.


Η ανάρτηση-στήριξη στην Κ. Χάρις:

Πότε άλλαξε γνώμη ο Μπάιντεν

Εν τω μεταξύ ο Μπάιντεν μέχρι χθες βράδυ σχεδίαζε να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά σήμερα το απόγευμα ενημέρωσε υψηλόβαθμους συνεργάτες του ότι αποσύρεται, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

«Χθες βράδυ το μήνυμα ήταν προχωρήστε με τα πάντα, πρόσω ολοταχώς», δήλωσε η πηγή στο Reuters, που θέλησε να μην κατανομαστεί. «Γύρω στις 1.45 μμ σήμερα (τοπική ώρα): ο πρόεδρος δήλωσε στα υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας του ότι άλλαξε γνώμη».

Η απόφαση αιφνιδίασε πολλά μέλη του προσωπικού στον Λευκό Οίκο, με αρκετούς να εκφράζουν την έκπληξή τους που ο πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση αυτή ενώ αναρρώνει από Covid στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ.

Μερικές ώρες πριν από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την εκστρατεία του Μπάιντεν ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί.

Τ. Σούμερ: Μεγάλος πατριώτης ο Μπάιντεν

Εξάλλου, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επαίνεσε τον Τζο Μπάιντεν χαιρετίζοντας «έναν μεγάλο πατριώτη» μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μπάιντεν από την κούρσα για μια νέα προεδρική θητεία.

«Η απόφασή του προφανώς δεν ήταν εύκολη, αλλά έβαλε για άλλη μια φορά τη χώρα του, το κόμμα του και το μέλλον μας πάνω από όλα», τόνισε ο Σούμερ.

«Τζο, αυτή η μέρα δείχνει ότι είσαι μεγάλος πατριώτης», τόνισε.

Με... καρδούλες στο twitter σχολίασε την απόφαση η σύζυγός του

Εν τω μεταξύ, η «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ, ανήρτησε και εκείνη την επιστολή παραίτησης του Τζο Μπάιντεν στα δικά της social media, προσθέτοντας και δύο... καρδούλες.


Η ανακοίνωση Μπάιντεν

Συμπολίτες μου Αμερικανοί,

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος. Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε τον πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα.

ΚλείσιμοΞέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας.

Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν επανεκλεγώ. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλες τις σε όλη αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει - όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.