Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε σήμερα αντιμέτωπος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βόρεια Ιρλανδία, με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια στη βρετανική επαρχία σε σχέση με τις συνέπειες του Brexit.
Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε σήμερα τα μέτρα της Βρετανίας για τη χαλάρωση των εμπορικών ελέγχων μετά το Brexit με τη Βόρεια Ιρλανδία που έχουν εξοργίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνοντας ότι είναι νόμιμα και σωστά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην επαρχία όπου πήγε για να συζητήσει την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.
Υπέρ της κατάργησης των ελέγχων στα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Βρετανία, η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ (του Ενωτικού Κόμματος -DUP) έκρινε "απαράδεκτες" τις διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μισέλ Ο' Νιλ (του Σιν Φέιν, Ρεπουμπλικανικό κόμμα υπέρ της επανένωσης της Ιρλανδίας), αρνήθηκε να υποδεχτεί τον Μπόρις Τζόνσον κατά την άφιξή του στο Μπέλφαστ, επικρίνοντάς τον για την "απερίσκεπτη και μεροληπτική προσέγγισή" του έναντι του βορειοϊρλανδικού πρωτοκόλλου.
Αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας διαζυγίου μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, το κείμενο αυτό αποσκοπεί στο να αποτρέψει την επαναφορά ενός συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη που υπογράφηκε το 1998 έπειτα από τρεις δεκαετίες αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ των πιστών στο βρετανικό στέμμα και των ρεπουμπλικανών.
Μόλις δύο μήνες αργότερα, μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον, οι οποίες καθυστέρησαν ορισμένους ελέγχους κατά τις αφίξεις εμπορευμάτων από τη Βρετανία στην επαρχία, προκάλεσαν θυμό και προετοιμασία μιας δικαστικής απάντησης από ευρωπαϊκής πλευράς.
"Λαμβάνουμε νομικά και τεχνικά μέτρα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης", δήλωσε ο πρωθυπουργός. "Αυτό είναι το σωστό δεδομένου του αντίκτυπου στην (ειρηνευτική) συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και της ανάγκη να έχουμε τη συναίνεση των δύο κοινοτήτων".
Αλλά η παρούσα κατάσταση φαίνεται να μην ικανοποιεί κανέναν.
Καθώς δεν εξασφάλισε μια συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον και την επικεφαλής του Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακ Ντόναλντ, η Μισέλ Ο' Νιλ, η αντιπρόεδρος του κόμματος, αρνήθηκε να τον συναντήσει.
Αφού συναντήθηκε μαζί του, η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτης του υπερσυντηρητικού ενωτικού κόμματος DUP, υπογράμμισε τη ζημιά του πρωτοκόλλου για την κοινωνία και την οικονομία: "Χρειάζεται μια μόνιμη λύση, ώστε οι εταιρίες να μπορούν να προβλέπουν και η "ακεραιότητα της βρετανικής εσωτερικής αγοράς να αποκατασταθεί".
Από την έναρξη ισχύος του πρωτοκόλλου, η αστυνομία προειδοποίησε για το τεταμένο κλίμα που αυξάνεται στην επαρχία.
Τον περασμένο μήνα, απειλές κατά του προσωπικού που είναι αρμόδιο να διενεργεί τους ελέγχους δικαιολόγησαν την προσωρινή του απόσυρση.
Το περιστατικό αναβίωσε τις μνήμες των τριών δεκαετιών των "Ταραχών" που προκάλεσαν τον θάνατο 3.500 ανθρώπων.
Πριν από την επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον, έγινε γνωστό το πρόγραμμα των εορτασμών για τα 100 χρόνια της Βόρειας Ιρλανδίας, που παραμένει υπό το βρετανικό στέμμα ενώ το υπόλοιπο νησί έγινε ανεξάρτητο.
Είναι απίθανο η επέτειος να γιορταστεί από τους ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι θεωρούν άδικη τη διαίρεση της Ιρλανδίας.