Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στη σχολή Οδοντιατρικής, ο Daniel Craig Hetrelezis παρατήρησε ότι οι διαλέξεις που διεξάγονταν στη σχολή, δημιουργούσαν, για πολλούς, τις ιδανικές συνθήκες… ύπνου.
Μερικούς τους πρόδιδαν τα ροχαλητά, άλλους οι «σακκούλες» κάτω από τα μάτια τους, ενώ ο ίδιος δηλώνει «ένοχος», για παρόμοια «αδικήματα» ύπνου, τα οποία παραδέχεται να «διαπράττει» κατά τη διάρκεια διαλέξεων ή κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου.
Άπνοια ύπνου: Ένα πρόβλημα που μπορεί να κοστίσει ζωές
Ορισμένοι ενδεχομένως να αποδίδουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, στο γεγονός ότι πολλοί φοιτητές δεν συμπληρώνουν αρκετές ώρες ύπνου, καθώς ξαγρυπνούν σε μία προσπάθεια τους να συμβαδίσουν με τις προθεσμίες που επιβάλει η σχολής τους.
Παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελεί έναν από τους συντελεστές του προβλήματος, ο Δρ Ηetrelezis έπασχε από άπνοια ύπνου – ένα είδος διαταραχής του ύπνου που χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου ο ομογενής οδοντίατρος ξυπνούσε μετά από χρονικά διαστήματα κατά τα οποία δεν ανέπνεε, ενώ το μέγεθος του προβλήματος έγινε ακόμα περισσότερο αισθητό, όταν ο ίδιος αποκοιμήθηκε πίσω από το τιμόνι του την ώρα που οδηγούσε, με αποτέλεσμα να ανατραπεί το αυτοκίνητό του στο Eastern Freeway της Μελβούρνης.
Εξετάζοντας εναλλακτικές μορφές θεραπείας
Από τότε που αποφοίτησε πριν από οκτώ χρόνια, ο Δρ. Ηetrelezis, αφοσιώθηκε με πάθος, στην προσφορά βοήθειας σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ροχαλητού και άπνοιας ύπνου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο οδοντίατρος από την Τασμανία έχει υπάρξει μάρτυρας των επιδράσεων που έχουν τα μηχανήματα CPAP και των συσκευών αντιμετώπισης ροχαλητού, τα οποία πωλούνται «στα κρυφά».
«Αρχικά, ο ειδικός ιατρός ύπνου (sleep physician) που με παρακολουθεί, μου πρότεινε να υποβληθώ σε χειρουργείο γλώσσας. Ωστόσο, εγώ αποζητούσα μία μη επεμβατική επιλογή, ενώ ταυτόχρονα δεν επιθυμούσα να γίνω χρήστης του μηχανήματος CPAP. Από πάντα χρησιμοποιούσα, μία στοματική συσκευή», δήλωσε ο Daniel Craig Hetrelezis στον «Νέο Κόσμο».
Νέες έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας υποδηλώνουν, ότι οι στοματικές συσκευές, πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή θεραπείας για αυτές τις περιπτώσεις, κάτι που ο Δρ Ηetrelezis πιστεύει εδώ και καιρό.
«Είναι ένα πράγμα το οποίο με απασχολεί συνεχόμενα τα τελευταία οκτώ χρόνια – πάντα εξετάζω τους ασθενείς μου για ροχαλητό και άπνοια ύπνου και τους παραπέμπω στους γενικούς ιατρούς τους (GP)».
«Μερικές φορές ο γενικός ιατρός, τους παρέπεμπε σε ειδικό ιατρό ύπνου, ενώ ποτέ δεν παραπέμπονταν πίσω σε εμένα, προκειμένου να τους δοθεί μία συσκευή κατά του ροχαλητού που να τους ταιριάζει. Δεν μπορούσα ποτέ να καταλάβω γιατί συνέβαινε αυτό», πρόσθεσε ο Δρ. Hetrelezis.
Στην πορεία ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι «σε ορισμένους δεν προσφέρθηκε ποτέ η επιλογή μίας συσκευής κατά του ροχαλητού» ή ότι «απλά τους προσφέρθηκε μηχάνημα CPAP».
Πρωτοπόροι στην κατασκευή καινοτόμων στοματικών συσκευών
Επί του παρόντος, ο ομογενής οδοντίατρος μαζί με την ομάδα του σε τρία κέντρα στην Τασμανία και το κέντρο Συσκευών Ροχαλητού και Άπνοιας Ύπνου του Σίδνεϊ (Sydney Snoring and Sleep Apnea Oral Appliance Centre) – το οποίο λειτούργησε πρόσφατα στο προάστιο Campsie στο Σίδνεϊ – θεωρούνται «πρωτοπόροι» στην κατασκευή καινοτόμων στοματικών συσκευών.
«Αλλάζουμε τις ζωές ενός αξιοσημείωτου αριθμού ανθρώπων, καθώς τα αποτελέσματα που παρατηρούμε είναι εντυπωσιακά, και η φήμη μας απλά εξαπλώνεται», δήλωσε ο δημοσιευμένος συγγραφέας.
Επιπλέον περιγράφει το έργο τους ως μία «επανάσταση στον τομέα της θεραπείας του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου», τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τις επιπτώσεις του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου.
Αναφέρεται επίσης στην έρευνα που αποκαλύπτει ότι «το 50% των ασθενών στους οποίους προτείνεται μηχάνημα CPAP, δεν το ανέχονται», παρομοιάζοντας αυτή την κατάσταση με ένα είδος «ισόβιας ποινής».
Οι αρνητικές επιδράσεις του κακού ύπνου
«Δεν ξέρετε πόσο ισοπεδωτικό είναι μέχρι να το ζήσετε. Αυτό αφορά, ακόμα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα δυνατό ροχαλητό, σε έναν σύντροφο για παράδειγμα».
Μία άλλη μελέτη εξέτασε δύο ομάδες ανθρώπων – η μία ομάδα δεν είχε συμπληρώσει τις απαραίτητες ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η άλλη ομάδα είχε κοιμηθεί επαρκώς.
Κατά την πειραματική διαδικασία, οι δύο ομάδες τοποθετήθηκαν μπροστά από ένα τραπέζι το οποίο ήταν πλούσιο σε εδέσματα, και παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που δεν είχαν κοιμηθεί καλά, επέλεξαν το «χειρότερο» φαγητό.
Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου επιδρά αρνητικά στην αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερους κινδύνους ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.
Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το 50% των ανθρώπων δεν μπορούσαν να ανεχθούν μία συσκευή CPAP, ενώ στην πρώτη γραμμή θεραπείας προτείνεται ένα μη επεμβατικό μέσο.
Από τα 20 άτομα που εξετάστηκαν, τα οποία πάσχουν από άπνοια ύπνου, οι μισοί διαπίστωσαν ότι το πρόβλημά τους επιλύθηκε ολοκληρωτικά μέσω χρήσης στοματικής συσκευής, ενώ οι υπόλοιποι χρειάζονταν μόνο ορισμένες μικρές προσθήκες.
Ο Δρ Hetrelezis αναφέρει, ότι το καλό της υπόθεσης, είναι ότι υπάρχουν μη επεμβατικές επιλογές.
«Νομίζω ότι ποτέ δεν βλάπτει να ξεκινάτε με μια μη επεμβατική επιλογή και στη συνέχεια, να εξετάσετε το ενδεχόμενο της χειρουργικής επέμβασης».
«Δεν προσπαθώ να πείσω τους ασθενείς να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση, τη μεγάλη θεραπεία ή ένα μηχάνημα CPAP, καθώς καμιά φορά οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή, αλλά πιστεύω ότι κάθε ασθενής, δικαιούται, στο ελάχιστο, μια εναλλακτική λύση».
Πηγή: neoskosmos