Σε πολύ κρίσιμο σημείο βρίσκεται το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος της Super League 1, καθώς λίγα 24ωρα πριν την πρεμιέρα, οι μισές ΠΑΕ, επτά τον αριθμό, παραμένουν χωρίς τηλεοπτική στέγη. Μοναδική λύση, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι η κεντρική διαχείριση, η οποία όμως «σκοντάφτει» στην απροθυμία της NOVA να συμπεριλάβει στο πακέτο τους αγώνες του ΠΑΟΚ.
Η ΕΡΤ έχει προτείνει στο συνδρομητικό κανάλι να πάρει υπό τη σκέπη του με διετή ή τριετή συμβόλαια τις ΠΑΕ Άρης, Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός και Λαμία, που αυτήν τη στιγμή έχουν σύμβαση με την ΕΡΤ, αλλά και τον ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ, που παραμένουν άστεγοι. Ως αντάλλαγμα και προκειμένου να αποδεσμεύσει τις εν λόγω ΠΑΕ, η ΕΡΤ προτείνει να καταβάλλει σε δόσεις 10 εκατομμύρια ευρώ στη NOVA.
Όσον αφορά στην κατανομή των μεταδόσεων, η ΕΡΤ ζητάει εβδομαδιαίως έναν αγώνα από τους τέσσερις «μεγάλους» (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ) και ένα ματς εμπορικής ομάδας, όπως του Άρη ή του ΟΦΗ. Επιπλέον, η Δημόσια Τηλεόραση επιθυμεί να προβάλλει περί το ένα τρίτο των ντέρμπι στο σύνολο του πρωταθλήματος, ήτοι σε κανονική περίοδο και πλέι οφ.
Ωστόσο, το συνδρομητικό κανάλι δια του διευθύνοντος συμβούλου Πάνου Παπαδόπουλου πρακτικά δεν μπαίνει καν σε διαπραγμάτευση για τον ΠΑΟΚ, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρήματα που προτείνει για τον νταμπλούχο είναι λιγότερα από όσα έπαιρνε πέρσι ο Δικέφαλος.
«Τρελά» χρήματα για τον ΟΦΗ
Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τον ΠΑΟΚ, η NOVA είναι ιδιαίτερα… ανοιχτοχέρα με τον ΟΦΗ, ομάδα από την εκλογική περιφέρεια του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Τη στιγμή που, για παράδειγμα, η πρόταση για τον Άρη κυμαίνεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ, η αντίστοιχη για τον ΟΦΗ είναι στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ.
Στις διαπραγματεύσεις με την ΕΡΤ, τον Ιούνιο, στον ΟΦΗ είχε προταθεί ποσό περί τα 1,4 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον 300.000 ευρώ σε διαφημιστικό χρόνο και κάποια μπόνους.
Όσον αφορά στον Άρη, τα χρήματα που πρόκειται να πάρει από τη NOVA, δεν παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση σε σχέση με εκείνα από την ΕΡΤ. Άλλωστε, στις συμφωνίες με τη Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να συνυπολογίζονται η εισφορά 17% που προορίζεται για ΕΠΟ, αστυνομία, Σούπερ Λίγκα και άλλους φορείς, αλλά και οι μεγάλες παρακρατήσεις υπέρ του δημοσίου, κάτι που υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί σε ενδεχόμενη συνεργασία με το συνδρομητικό κανάλι.
Για παράδειγμα, από τα 5 εκατομμύρια ευρώ καθαρά που έπαιρνε ο Παναθηναϊκός πέρσι από την ΕΡΤ, στα ταμεία της ΠΑΕ κατέληγαν τα 3,4. Χονδρικά, μία συμφωνία 7 εκατομμυρίων ευρώ με την ΕΡΤ ισοδυναμεί με αντίστοιχη λιγότερων από 6 εκατομμύρια ευρώ με ιδιωτικό πάροχο.
Πάντως, ακόμη κι αν για κάποιες ΠΑΕ εντοπιστεί σημαντική απόκλιση στα έσοδα, η Σούπερ Λίγκα είναι διατεθειμένη να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς.
Πού βρισκόμαστε
Οι επαφές μεταξύ ΕΡΤ και NOVA έχουν «παγώσει» εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα λόγω των χειρισμών του Πάνου Παπαδόπουλου. Γι’ αυτό έχουν ενημερωθεί τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί, όσο και η Σούπερ Λίγκα και οι ΠΑΕ, που ενημερώθηκαν μέσω επιστολής από την ΕΡΤ ότι το Σαββατοκύριακο δεν πρόκειται να μεταδοθούν οι αγώνες Λαμία - Παναθηναϊκός, Άρης - ΟΦΗ και Ατρόμητος - ΑΕΛ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το VAR, αφού η τηλεοπτική παραγωγή θα γίνει κανονικά, απλά δεν θα φτάνει ζωντανή εικόνα στους τηλεοπτικούς δέκτες.
Αν η ΕΡΤ προχωρήσει στη μετάδοση των αγώνων, θα αποτελεί de facto παραδοχή των όρων του προσυμφώνου με τις ΠΑΕ. Για να αλλάξει αυτή η απόφαση, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική παρέμβαση.
Ο παράγοντας Μαρινάκης
Ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ κατά το παρελθόν έχει δώσει το παρών στο γήπεδο Καραϊσκάκη στο πλαίσιο της συνεργασίας της NOVA με τον Ολυμπιακό. Όλα έχουν τη σημασία τους, ειδικά από τη στιγμή που ο ηγέτης της ερυθρόλευκης ΠΑΕ εμφανίζεται ως τρίτος ενδιαφερόμενος, μετά τον ΟΤΕ και τον Θοδωρή Κυριακού, πρόεδρο του Ομίλου Antenna, για εξαγορά της χρεοκοπημένης Forthnet. Κατά κάποιους, μάλιστα, ήδη χρηματοδοτεί το συνδρομητικό κανάλι.
Όσον αφορά στον ΟΤΕ, φρένο μπαίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Κομισιόν, καθώς θα δημιουργηθεί μονοπώλιο.
Οι χειρισμοί του ΠΑΟΚ
Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Μηνάς Λυσάνδρου επιμένει στην ιδέα της κεντρικής διαχείρισης υπό τη βασική προϋπόθεση ότι σε αυτή θα εισχωρήσει και ο ΠΑΟΚ, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης δεν βοήθησε τον εαυτό του.
Χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα της αγοράς, ο ΠΑΟΚ ζήτησε από την ΕΡΤ ετήσιο συμβόλαιο που άγγιζε τα 15 εκατομμύρια ευρώ μικτά, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να δοθεί προεκλογικά. Βέβαια, για να φτάσει στο σημείο ο Δικέφαλος να συζητάει για αυτά τα χρήματα, είχε προηγηθεί ανάλογη κυβερνητική δέσμευση. Όταν, όμως, το πράγμα πήγε να περάσει από τη θεωρία στην πράξη, η υπόσχεση έμεινε υπόσχεση.
Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο έχασε χρόνο διαπραγματευόμενος για τα παραπάνω χρήματα, αλλά φρόντισε ουσιαστικά να κόψει γέφυρες με τη NOVA ανακοινώνοντας στο συνδρομητικό κανάλι τις επαφές του με την ΕΡΤ και ανταλλάσσοντας εξώδικα.
Πλέον, ο ΠΑΟΚ έχει φτάσει στο σημείο να συζητάει με τη NOVA για ετήσιο αντάλλαγμα στα 7 εκατομμύρια ευρώ μικτά, τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει περισσότερα, αλλά πιο ρεαλιστικά σε σχέση με όσα ζητούσε, χρήματα από την ΕΡΤ. Άλλωστε, από τη στιγμή που είχε ήδη αποχωρήσει με προορισμό τη NOVA ο Παναθηναϊκός, η ΕΡΤ θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα 6 εκατομμύρια ευρώ που θα «γλίτωνε» από τους πράσινους, να προσθέσει ακόμη 2 εκατομμύρια ευρώ και να πετύχει μία συμφωνία που θα ήταν η αρμόζουσα για τον λαοφιλή νταμπλούχο Ελλάδας.
Η συνέχεια των επαφών
Για να βρεθεί λύση ενόψει των αγώνων του Σαββατοκύριακου, θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, κάτι που πλέον επιχειρείται σε επίπεδο υπουργών. Αν δεν συμβεί αυτό και δεν μεταδοθούν τα ματς, το βάρος των επαφών θα πέσει από βδομάδα στους Κωνσταντίνο Ζούλα και Γιώργο Γαμπρίτσο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, αντίστοιχα.
Ο δεύτερος, μάλιστα, έχει εργαστεί στο παρελθόν τόσο στον ΟΤΕ, όσο και στη NOVA. Κι αν κάτι λέει αυτό, ο ίδιος είναι αρνητικός ως προς το ποδόσφαιρο, αφού θεωρεί πως δεν έχει να προσφέρει κάτι ως προϊόν.
Η εκτίμηση που μπορεί να γίνει, είναι πως στο τέλος θα βρεθεί η χρυσή τομή. Το μεγάλο «αν» έχει να κάνει με τον ΠΑΟΚ και κατά πόσο θα μπει στο πακέτο της NOVA. Αν αυτό δεν γίνει, είτε θα συνεχίσει με τη μέθοδο του pay-per-view, είτε θα παραχωρήσει (μέσω μεσάζοντα) τα τηλεοπτικά του δικαιώματα στο ΟΡΕΝ.