ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ που αγάπησε τη Θεσσαλονίκη

Βαγγέλης Στολάκης18 Απριλίου 2022

Η πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη έγινε τον Οκτώβριο του 2016, ένα μήνα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την εγκατάστασή του στην Αθήνα. Ακόμα και σήμερα, σχεδόν έξι χρόνια μετά θυμάται την πρώτη του συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και το περιεχόμενο της συζήτησής της. Έκτοτε επισκέφτηκε την πόλη πολλές φορές, στο πλαίσιο επίσημων εκδηλώσεων ή ιδιωτικά, περπάτησε στα στενά του κέντρου, έκανε ποδήλατο στην Νέα Παραλία, γνώρισε τις γεύσεις και τις μυρωδιές της σαλονικιώτικης κουζίνας στα εστιατόρια και τα ταβερνάκια της πόλης. Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, ο μακροβιότερος στην εν λόγω θέση, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τελευταία φορά την προηγούμενη Τρίτη για να συναντήσει και να αποχαιρετίσει συνεργάτες και φίλους.

Σε λιγότερο από ένα μήνα η θητεία του κ. Pyatt στην χώρα μας ολοκληρώνεται και θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον για να υπηρετήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από άλλο πόστο, το οποίο όπως τουλάχιστον τόνισε ο ίδιος σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ακόμα δεν γνωρίζει ποιο θα είναι. Θα τον διαδεχτεί ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνης.

Ενίσχυση σχέσεων

Της πρώτης επίσκεψης το φθινόπωρο 2016 ακολούθησαν άλλες, πολλές μέχρι και σήμερα, με τον Pyatt να θεωρείται πλέον ως ο μοναδικός Αμερικανός πρέσβης που έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών της περιοχής με την κυβέρνηση αλλά και τους πολίτες των ΗΠΑ.

Δεσμοί και συνεργασίες που ενισχύθηκαν σε διάφορους τομείς και επίπεδα που μεταξύ άλλων είχαν ως αποτέλεσμα την στήριξη της πόλης μέσω επενδύσεων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών όπως είναι η Pfizer, η Cisco και η Deloitte. «Ανοίξαμε ορίζοντες στους Αμερικανούς επενδυτές για την περιοχή και ειδικότερα για το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως πύλης σε μία αγορά τριάντα εκατομμυρίων ανθρώπων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος των ΗΠΑ στην συνάντησή του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στον έβδομο όροφο του εμπορικού κέντρου «Πλατεία», εκεί όπου στεγάζεται το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Pyatt δήλωσε «περήφανος για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ με την Βόρεια Ελλάδα», ενώ στάθηκε σε δύο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν επί θητείας του: την διοργάνωση της 83ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και την επίσκεψη του Αμερικανού τότε υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον Σεπτέμβριο 2020.

Τα… τιτιβίσματα και το instagram

Κατά την εξάχρονη σχεδόν παρουσία του στη χώρα γύρισε όλη την Ελλάδα. Δεν δίστασε να σπάσει το αυστηρό πρωτόκολλο «τιτιβίζοντας» και ανεβάζοντας φωτογραφίες στο Instagram για τις ομορφιές της χώρας μας, τα γραφικά εκκλησάκια του Αιγαίου, το φως των Δελφών, το ηλιοβασίλεμα της Χαλκιδικής, την φωτισμένη Ακρόπολη, το γαλάζιο της Σύρου, τις ελιές, τα καμπαναριά και όλα όσα αποτυπώνουν την ομορφιά της «Ελλάδας».

Σε αυτή την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην πόλη ο Αμερικανός Πρέσβης συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Σταύρο Καλαφάτη, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, βρέθηκε στην εμβληματική Ροτόντα, στα εγκαίνια της νέας «Αμερικανικής γωνιάς», στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων και συνάντησε «αληθινούς φίλους» όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό του έργου του για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ο κ. Pyatt αναφέρθηκε αναλυτικά στις αμερικανικές επενδύσεις σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. «Όλες οι επενδύσεις μας στην Αλεξανδρούπολη είναι καλές για την Ελλάδα, ενισχύουν την ασφάλεια» τόνισε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας για τα ζητήματα της επικαιρότητας εστίασε στην ενεργειακή κρίση και τα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία του FSRU, του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, στην Αλεξανδρούπολη.

Τι θα του λείψει

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αμερικανός Πρέσβης φεύγει από την Ελλάδα γεμάτος αναμνήσεις. Όπως απάντησε στη «ΜτΚ» θα του λείψουν πολλά πράγματα: το καλό φαγητό, τα ψάρια, η φιλοξενία και το κουλούρι Θεσσαλονίκης. Θα του λείψουν συγκεκριμένα μαγαζιά, οι ελληνικές ντομάτες, το «μαγικό» ελληνικό φως, τα μελτέμια του Αυγούστου στις Κυκλάδες και φυσικά η ίδια η Θεσσαλονίκη, μια πόλη που όπως δήλωσε έχει εποχές, αισθάνεσαι το καλοκαίρι, το χειμώνα και βλέπεις το φθινόπωρο στα φύλλα των δέντρων που αλλάζουν χρώμα.

Η πρόβλεψη για την Ουκρανία και το ελληνικό «φιλότιμο»

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αμερικανός Πρέσβης ευχαρίστησε του Έλληνες και ειδικότερα τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας για τη συμπαράσταση που δείχνουν στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό χρησιμοποιώντας μάλιστα τη λέξη «φιλότιμο» για να περιγράψει τις οικογένειες που φιλοξενούν στα σπίτια τους Ουκρανούς πρόσφυγες. «Δεν μπορώ να προβλέψω πως θα τελειώσει (ο πόλεμος). Ξέρω ότι η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη λόγω των επιλογών του Πούτιν που θα είναι ηττημένος και η Ουκρανία θα βγει πιο ενωμένη και πιο αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία» απάντησε όταν του ζητήθηκε να προβλέψει την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Περιγράφοντας της φρικαλεότητες που έχουν συμβεί στην Ουκρανία και κάνοντας ειδική αναφορά λόγω παρουσίας της ελληνικής ομογένειας στην Μαριούπολη αλλά και στην Μπούτσα ο Αμερικανός Πρέσβης έκανε λόγο για βαρβαρότητα εκτός ελέγχου για «γιαγιάδες, γονείς, παιδιά που οι ζωές τους άλλαξαν για πάντα από τις πράξεις ενός ανθρώπου με ιμπερεαλιστικό όραμα». Ο κ. Pyatt μίλησε για φρικτά εγκλήματα και το κουράγιο των Ουκρανών. Αναφέρθηκε στην από κοινού επιβολή κυρώσεων ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας, ενώ έκανε ειδική μνεία στον Μανώλη Ανδρουλάκη αλλά και τον Νίκο Δένδια.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.04.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.