Έχει καταφέρει και ανάβει εκατομμύρια λαμπάκια σε πολλά μέρη σε όλη τη γη -και όχι με την μεταφορική έννοια, αλλά στην κυριολεξία.
Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός, από τη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε από μια απλή φωτεινή κατασκευή σε ένα λάστιχο πριν από 37 χρόνια, σήμερα εξάγει λαμπάκια σε όλο τον πλανήτη, έχοντας ήδη σπάσει το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου!
Οι κατασκευές του κοσμούν τα πιο εμβληματικά κτίρια και τις πλέον ξακουστές πλατείες και μάλιστα, φέτος, είναι δικό του δημιούργημα το πρώτο φωτεινό δέντρο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να το εξερευνήσει αφού μπορείς να μπεις μέσα σε αυτό και να κάνεις τη γιορτινή σου βόλτα. Το φωτόδεντρο με τις εγκάρσιες τομές, τα μαγαζιά και τα καφέ στο εσωτερικό του βρίσκεται εγκατεστημένο εδώ και λίγες ημέρες στο Βέλγιο.
«Είναι ένα πάρα πολύ ψηλό φωτεινό δέντρο, πάνω από 25 μέτρα και το ιδιαίτερο είναι ότι έχει μεγάλα ανοίγματα μέσα στην κατασκευή και ο κόσμος όχι μόνο το βλέπει, αλλά μπαίνει μέσα σ' αυτό, κινείται σε διαφορετικά επίπεδα, διασχίζει τους διαδρόμους και όσο ανεβαίνει στο δέντρο περνάει και από τις γέφυρες του εμπορικού που κόβουν, στην κυριολεξία, το δέντρο οριζόντια. Όταν μας το παρήγγειλαν, είχαμε εντυπωσιαστεί με την ιδέα. Ήταν πραγματικά πρωτοποριακή και η κατασκευή του τελικά μας δικαίωσε όλους καθώς είναι το πρώτο φωτεινό δενδρόσπιτο με ένα ολόκληρο εμπορικό στο εσωτερικό του», εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας φωτισμού.
Οι μήνες και οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι οι «δικές του μέρες και μήνες» και, όπως σημειώνει ο κ. Παλαιοχωρινός, οι περισσότερες παραγγελίες γίνονται πριν από καιρό και για κάποιες από τις κατασκευές, όλοι δούλευαν στο εργοστάσιο νυχθημερόν για να προλάβουν να τις παραδώσουν.
Η Ισπανία στολίζει με φωτεινούς Αγγέλους και την πολύπαθη Βαλένθια
Ο κ. Παλαιοχωρινός χαρακτηρίζει «πολύ δυναμική τις ημέρες των γιορτών την παρουσία της Ισπανίας» που παραδοσιακά, όπως λέει, αγαπά το στολισμό και από τις ευρωπαϊκές πόλεις είναι, τα τελευταία χρόνια, η πρωταγωνίστρια στις παραγγελίες για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, με τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη να λούζονται στο φως. Οι υπεύθυνοι, μάλιστα, στολίζουν φέτος -όσο αυτό είναι δυνατόν- και την πολύπαθη Βαλένθια με φωτεινούς αγγέλους, που είχαν παραγγείλει πριν από τις μεγάλες καταστροφές, αναζητώντας ακτίνες αισιοδοξίας και θέλοντας έτσι να δώσουν λίγο φως στο σκοτεινό τοπίο. Η Ισπανία είναι μια χώρα που βάζει σχεδόν παντού τα γιορτινά της: από την πιο μεγάλη πολύβουη πλατεία μέχρι και το πιο μικρό γραφικό χωριό.
Αϊ Βασίλης με σορτς και το παραμύθι της Σταχτοπούτας με λαμπάκια
Υπάρχουν όμως και ειδικές παραγγελίες, όπως στην περίπτωση της Αυστραλίας. Εκεί όπου τα Χριστούγεννα και ο νέος χρόνος γιορτάζονται σχεδόν με καύσωνα, ο Αϊ Βασίλης πετάει τα χειμερινά και έχει μια εντελώς διαφορετική αμφίεση. «Μπορείτε να φανταστείτε ότι εκεί δεν μας ζητούν τον Αϊ Βασίλη με τα χοντρά ρούχα, το φαρδύ παντελόνι, τη ζακέτα και τις μπότες. Εκεί, έχουμε φτιάξει -και το παρέλαβαν πριν από λίγες ημέρες, μια ειδική κατασκευή με θαλάσσιο σκι και τον Αϊ Βασίλη με σορτς και βατραχοπέδιλα, πάνω στα κύματα. Για το Μαϊάμι φτιάξαμε τεράστια αυτοκίνητα, εντυπωσιακά τζιπ, ενώ στην Ιαπωνία φέτος παρέλαβαν ένα ολόκληρο φωτεινό παραμύθι: αυτό της γνωστής Σταχτοπούτας με τη μεγάλη άμαξα πριν γίνει κολοκύθα», λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παλαιοχωρινός.
Από το λαστιχένιο αυτοσχέδιο φωτιστικό στην παγκόσμια εξαγωγή
Η πρώτη κατασκευή του κ. Παλαιοχωρινού ήταν ως φοιτητής ηλεκτρολόγος μηχανικός, πριν από δυο δεκαετίες περίπου, εποχή που έφτιαχνε από χόμπι ηχεία και συστήματα φωτισμού, μέχρι που κάποια στιγμή του ζήτησε ένας φίλος του φωτισμό για τη βιτρίνα του μαγαζιού του.
«Έβαλα το ένα πίσω από το άλλο τα λαμπάκια, πήρα ένα αλφαδολάστιχο, ένα λάστιχο ποτίσματος και δημιούργησα την πρώτη κατασκευή. Ο φίλος μου, βλέποντας το αποτέλεσμα, μου να είπε να αλλάξω λίγο τη διάταξη και ξεκίνησα τα πειράματα, έκανα αλλαγές και μετατροπές μέχρι που δημιούργησα τον πρώτο φωτοσωλήνα, που παραμένει δική μου ελληνική πατέντα καθώς δεν είχα την οικονομική άνεση να την κάνω παγκόσμια», δήλωσε.
Σήμερα, τον αποκαλούν ο «Βασιλιάς του στολισμού» και τα φώτα του φτάνουν σε πάνω από ογδόντα πόλεις σε όλο τον κόσμο: από την Ευρώπη μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν φυσικά κατασκευές του στους στολισμούς -όλες οικολογικές- έως το Μπέβερλι Χιλς.
«Έχουμε ξεκινήσει από το 2020 ένα μεγάλο πρότζεκτ, σύμφωνα με το οποίο, αφού περισυλλέγονται τα μπουκάλια και τα δίχτυα από τους βυθούς της θάλασσας, κατόπιν γίνεται η επεξεργασία τους στον χώρο μας και κάνουμε όλα τα διακοσμητικά μας από ανακυκλώσιμα υλικά. Όταν τελειώσει η διακόσμηση, μπορεί όποιος τα έχει στην κατοχή του να τα επιστρέψει και να τα ανακυκλώσουμε ξανά. Έτσι όλοι θα είμαστε κερδισμένοι και περισσότερο από όλους ο πλανήτης», αναφέρει ο κ. Παλαιοχωρινός.