ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο τάφος μιας Ελληνίδας εταίρας στο Ισραήλ αλλάζει τα δεδομένα για την Ελληνιστική περίοδο (βίντεο, φωτ.)

Ελένη Θεοδωρίδου05 Οκτωβρίου 2023

Ο τάφος μιας εταίρας που αποπλάνησε την ελίτ «κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ανακαλύφθηκε μετά από 2.300 χρόνια. 

Το ταφικό μνημείο βρέθηκε νότια της Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ, και περιείχε τα αποτεφρωμένα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας και έναν σπάνιο καθρέφτη σε κουτί που μοιάζει «σαν να φτιάχτηκε χθες». 

 Οι ειδικοί λένε ότι ήταν μια εταίρα – μια συνοδός υψηλής κλάσης από την αρχαία Ελλάδα, που πρόσφερε σε ελίτ πελάτες όχι μόνο ερωτικές υπηρεσίες, αλλά και συντροφικότητα και πνευματική τόνωση. Η ανακάλυψη, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη, πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος τάφος εταίρας που βρέθηκε ποτέ.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Guy Stiebel, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είπε ότι η ανακάλυψη προσφέρει επίσης τα πρώτα στοιχεία αποτέφρωσης που βρέθηκαν στο Ισραήλ από την ελληνιστική περίοδο. 

 Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα: «Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για τον τάφο μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής που συνόδευε ανώτερο στέλεχος του ελληνιστικού στρατού ή κυβέρνησης, κατά τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή πιο πιθανό κατά τη διάρκεια των Πολέμων των Διαδόχων (διαδόχων). Ο Dr Stiebel είπε ότι η μυστηριώδης φύση του τάφου αρχικά εγείρει ερωτήματα. 

«Το πιο συγκινητικό ήταν: τι κάνει ο τάφος μιας Ελληνίδας στον δρόμο που οδηγεί στην Ιερουσαλήμ, μακριά από οποιαδήποτε τοποθεσία ή οικισμό της περιόδου; Ο τάφος μας κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον επίσης διότι οι αρχαιολογικές πληροφορίες σχετικά με την Ιερουσαλήμ και τα περίχωρά της κατά την πρώιμη ελληνιστική περίοδο είναι πολύ σπάνιες». 

Ο σπάνιος καθρέφτης του κουτιού αποδείχθηκε κρίσιμος για την αποκάλυψη του μυστηρίου. Ο Liat Oz, ο οποίος διηύθυνε την ανασκαφή για την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και επίσης συνυπέγραψε τη νέα μελέτη, τόνισε πόσο μοναδικό ήταν το αντικείμενο. Είπε συγκεκριμένα: «Αυτός είναι μόνο ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ. Και συνολικά, μόνο 63 κάτοπτρα αυτού του τύπου είναι γνωστά στον ελληνιστικό κόσμο».

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι τέτοιοι καθρέφτες συνδέονταν συνήθως με Ελληνίδες και συχνά διακοσμήθηκαν με εξιδανικευμένες γυναίκες ή θεές όπως η Αφροδίτη.


 Σημείωσαν επίσης ότι μια γυναίκα μπορεί να πάρει ένα ως προίκα πριν από τον γάμο της ή –αν ήταν εταίρα– ως δώρο από πελάτη. Αλλά η θέση του τάφου στην άκρη του δρόμου και η απόσταση από οποιονδήποτε οικισμό υποδηλώνουν ότι ο νεκρός συνόδευε έναν στρατό εν κινήσει – κάτι που σπάνια έκαναν οι Ελληνίδες σύζυγοι.

 Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος ανήκε σε μια εταίρα. Οι συγγραφείς τόνισαν ότι οι εταίρες δεν ήταν καθαρά σεξουαλικές φιγούρες – ορισμένες έγιναν σύζυγοι των πελατών τους και ενέπνευσαν διάσημα έργα τέχνης που εκτέθηκαν ακόμη και σε ναούς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ερείπια χρονολογούνται στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., όταν η τοποθεσία ήταν μακριά από οποιονδήποτε οικισμό.

 Ο Δρ Stiebel είπε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ακριβώς ποιον στρατό συνόδευε η γυναίκα. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες που κυμαίνονται από την εποχή του Αλεξάνδρου, μέχρι τους Διαδόχους και τους πρώτους Συριακούς Πολέμους. Για όλους υπάρχουν διάφορες υποδείξεις τόσο στα αρχαιολογικά όσο και στα ιστορικά αρχεία».

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εντοπίσουμε τον ακριβή ηγεμόνα. Ελπίζουμε ότι, στο εγγύς μέλλον, οι αρχαιομεταλλουργικές δοκιμές θα ρίξουν περισσότερο φως στην αφήγηση αυτής της συναρπαστικής ταφής και του καθρέφτη». 

 Ο διευθυντής της IAA Eli Escusido δήλωσε: «Αυτό είναι ένα παράδειγμα του συνδυασμού της αρχαιολογίας και της έρευνας στα καλύτερά της. Η μελέτη ενός φαινομενικά απλού αντικειμένου μας οδηγεί σε μια νέα κατανόηση και μια αφήγηση που μας ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν ξεχασμένο και εξαφανισμένο αρχαίο κόσμο. Αυτές τις μέρες, οι ερευνητές χρησιμοποιούν περισσότερες τεχνολογίες για να εξάγουν περισσότερες πληροφορίες και ίσως μπορέσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτήν την κυρία και τον πολιτισμό της».

Πηγή: Dailymail

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.