ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποιεί: Οι καταγγελίες για το σκάνδαλο Qatargate πρέπει και να αποδειχθούν

MakThes Team28 Δεκεμβρίου 2022

Το εύρος της διερεύνησης των καταγγελιών για το σκάνδαλο Qatargate είναι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και συνήθως παρατηρείται σε έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, μιλώντας στους Financial Times.

Όπως είπε ο ίδιος η έρευνα, της οποίας επικεφαλής είναι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου και αφορά την παρέμβαση κρατικών παραγόντων στη λήψη αποφάσεων στην «καρδιά» της δημοκρατίας, το Ευρωκοινοβούλιο, έχει μέγεθος που δεν έχει ξαναδεί το Βέλγιο. 

Παρατήρησε όμως ότι οι καταγγελίες στο πλαίσιο του Qatargate, πρέπει και να αποδειχθούν

Η έρευνα η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 έχει οδηγήσει, μέχρι τώρα, στη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων που κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα. Επίσης, η αστυνομία έχει κατασχέσει 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά από τρεις τοποθεσίες που σχετίζονται με τους υπόπτους, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι ξένες δυνάμεις του Κατάρ και του Μαρόκου.

«Το Qatargate απέδειξε ότι η χώρα μας δεν δίνει «ελευθέρας» στους εγκληματίες»

«Γνωρίζουμε περιπτώσεις παρέμβασης από κρατικούς παράγοντες και από το οργανωμένο έγκλημα που επιχειρούν να παρέμβουν στο δημοκρατικό σύστημα, όμως η δωροδοκία βουλευτών, ειδικά του Ευρωκοινοβουλίου, είναι κάτι εντελώς μοναδικό για την υπηρεσία πολιτικών πληροφοριών», ανέφερε ο Βαν Κουίκενμπορν στους FT. 

Τη μυστική υπηρεσία του Βελγίου συνέδραμαν άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να υπογραμμίζει ότι η εξελισσόμενη έρευνα απέδειξε ότι το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί διάφορα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως και το ΝΑΤΟ, δεν δίνει «ελευθέρας» στους φερόμενους εγκληματίες. 

«Για εμάς, η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι το σημαντικότερ» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί δίχως καμία «παρέμβαση» από τη βελγική κυβέρνηση. «Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση παρέμβασης μέσω δωροδοκίας και είναι κάτι εντελώς καινούργιο για τη χώρα μας», συνέχισε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έως τώρα συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο αφορούσε πρωτίστως την ασφάλεια, αλλά πλέον «θα πρέπει να ασφαλιστούμε έναντι του οργανωμένου εγκλήματος και των παρεμβάσεων μέσω δωροδοκίας». «Έχουμε προσφέρει όλα τα δυνατά μέσα και το προσωπικό για την υπόθεση. Θα χυθεί άπλετο φως παντού και τίποτα δεν θα μείνει άθικτο», κατέληξε ο Βαν Κουίκενμπορν.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.