Ένα μοναδικό αφιέρωμα στο γευστικό παράδεισο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ανακήρυξή της από την Unesco ως πόλη της γαστρονομίας, λίγους μήνες πριν, το Νοέμβριο του 2021, δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» εξυμνώντας τις παραδοσιακές γεύσεις της πόλης με ρίζες αιώνων.
Εξαιρετικά αρτοσκευάσματα, πικάντικα κεφτεδάκια, κρασιά, τοπικές σπεσιαλιτέ και φυσικά ο φημισμένος καφές φραπέ, αντανακλούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.
«Η Θεσσαλονίκη είναι πράγματι η πόλη του φαγητού», αναφέρει η Νταϊάν Κόχυλα, η ελληνο-αμερικανίδα τηλεοπτική σεφ με αμέτρητα μαγειρικά βιβλία και συνταγές για την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα στο ενεργητικό της.
Ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία αυτού του σημαντικού εμπορικού λιμανιού είναι μια συνάντηση με τις αυτοκρατορίες- Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Οθωμανική – και οι ζωντανές κοινότητες, από τις οποίες η κάθε μια έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης.
«Η Θεσσαλονίκη είναι επίσης η καρδιά της Βόρειας Μακεδονίας και μία από τις πρωτεύοντες αγροτικές περιοχές της χώρας», προσθέτει η Κόχυλα. Μια βόλτα στην κεντρική αγορά στο Μοδιάνο και στο Καπάνι για να βρείτε τα φημισμένα ροδάκινα της Νάουσας, ελιές από τη Χαλκιδική και κατακόκκινες πιπεριές Φλωρίνης- ένα τοπικό προϊόν που πρωταγωνιστεί σε ελληνικές, εβραϊκές και τούρκικες συνταγές. Το αποτέλεσμα; Ένα μοναδικό θεσσαλωνικιότικο μαγειρικό ρεπερτόριο που απολαμβάνεται καλύτερα παρέα με ένα μεγάλο ποτήρι κρασί.
Εκτός από τα γνωστά και πολυαγαπημένα ελληνικά πιάτα όπως το τζατζίκι, το σουβλάκι, η χωριάτικη σαλάτα με έξτρα δόση ελληνικής φέτας, ο Guardian παροτρύνει τους ταξιδιώτες στο επόμενο ταξίδι τους στη Θεσσαλονίκη να μην παραλείψουν να δοκιμάσουν κάποιες τοπικές σπεσιαλιτέ της πόλης.
Την πρωτιά στη λίστα της βρετανικής εφημερίδας κατέχει η παραδοσιακή μπουγάτσα στην αλμυρή ή τη γλυκιά παραλλαγή της, ένα φαγητό που συνοδεύει για πολλά χρόνια τα πρωινά των Θεσσαλονικιών. Τα πολίτικα σουτζουκάκια, με αρώματα Σμύρνης που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, το φημισμένο σουσαμένιο κουλούρι που βρίσκεται σε κάθε δρόμο της πόλης, το πικάντικο μπουγιουρντί, ένας κλασικός μεζές σε κάθε τραπέζι, αλλά και τα ξακουστά τρίγωνα Πανοράματος, είναι μερικά ακόμη πιάτα της Θεσσαλονίκης που δοξάστηκαν από τη βρετανική εφημερίδα.
Από τον κατάλογο του γαστρονομικής κουλτούρας που έχει καλλιεργήσει η Θεσσαλονίκη δε θα μπορούσαν να λείπουν οι σεφαραδίτικες γεύσεις των Εβραίων κατοίκων της πόλης, που για πολλά χρόνια άφησαν το δικό τους στίγμα και συνεχίζουν να αφήνουν μέσα από τη μαγειρική κληρονομιά τους.
Τα τοπικά οινοποιεία και κρασιά της περιοχής κέρδισαν επίσης την προσοχή του «Guardian» στο αφιέρωμά τους, αλλά γεύσεις Θεσσαλονίκης χωρίς τον περίφημο καφέ φραπέ στη λίστα, δε θα μπορούσαν να υπάρχουν. Έτσι λοιπόν, το κρύο ρόφημα που επινοήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη καταγράφηκε κι αυτό στον κατάλογο της γαστρονομικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.