Την άμεση ανάκληση και απόσυρση των επίμαχων διατάξεων από το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», που αφορούν το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων, και οι οποίες προβλέπουν την κατάργησή τους, ζητά με ψήφισμά του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.
Η απόφαση (158/2024) ελήφθη στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τη συντριπτική πλειοψηφία του Οργάνου να εγκρίνει την εισήγηση της υπό τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη δημοτικής Αρχής, η οποία για μια ακόμη φορά τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου. Να σημειωθεί ότι ανάλογο ψήφισμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και μάλιστα ομόφωνο, εκδόθηκε και στις αρχές του έτους (14/24.1.2024), τασσόμενος επιπλέον υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των φορέων και των Οργανισμών απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, όπως είναι το ΚΕΘΕΑ, κ.ά., όταν ακόμη το νομοσχέδιο βρισκόταν υπό σύνταξη και διαμόρφωση, ενώ ανάλογο ψήφισμα εξέδωσε και η ΚΕΔΕ (67/13.3.2024).
«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης στερείται λογικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αγνοεί προκλητικά τη μεγάλη προσφορά στην κοινωνία από τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας επί σειρά δεκαετιών, και τα οποία ιδρύθηκαν και υποστηρίζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κέντρου Πρόληψης ‘‘Πυξίδα’’, που λειτουργεί στον δήμο μας από το 1998 και έχει καταστεί φορέας αναφοράς στο πανελλήνιο, και όχι μόνο, για την πλούσια και αποτελεσματική δράση του. Αρκεί και μόνο να αναφέρουμε τα απολογιστικά στοιχεία του 2023, σύμφωνα με τα οποία εντός των σχολικών μονάδων και εντός της κοινωνίας αναπτύχθηκαν εκατοντάδες δράσεις και προγράμματα, με τους ωφελούμενους, μικρούς και μεγάλους, να αγγίζουν τις 4.500 (4.485). Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να υποστηρίξει αυτές τις ευαίσθητες και κρίσιμες δομές, έρχεται να τις καταργήσει χωρίς, ούτε στο ελάχιστο, να μπορεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο να καλύψει τα τεράστια κενά που θα δημιουργηθούν στην κοινωνία», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Προτάσεις
«Δυστυχώς το Σχέδιο Νόμου αγνοεί παντελώς την πετυχημένη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και δεν προβλέπει τη συνέχισή τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, επισημαίνοντας ότι «σήμερα, τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής, που λειτουργούν πανελλαδικά, είναι από τις πλέον αποτελεσματικές δομές στον τομέα της Πρωτογενούς Πρόληψης κατά των ουσιών και των εν γένει εξαρτήσεων, έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο που έχει αναγνωρισθεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και έχουν καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες». Όπως τονίζεται:
- Τα Κέντρα Πρόληψης είναι σε θέση, μέσα από την αυτονομία των ΑΜΚΕ και τη σύνδεσή τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινότητες, αλλά και τη συστηματική και συνεχή συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ έως σήμερα, και με τον ΕΟΠΑΕ (με τη δημιουργία του), να υπηρετήσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης όπως έκαναν τόσα χρόνια.
- Στην υπηρεσία της πρόληψης δεν χρειάζονται άλλες νέες δομές, αλλά επιπλέον Κέντρα Πρόληψης, και η δημιουργία νέων δομών δεν πρέπει να προκαλέσει επικαλύψεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, εκτιμώντας ως αναγκαίες τις τροποποιήσεις στο Σχέδιο Νόμου, με στόχο τη «διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης ως ΑΜΚΕ, αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους», ζητά:
- Να παραμείνει το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης ως έχει, δηλαδή ως Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες που θα συνάψουν σύμβαση με τον καινούριο φορέα Ε.Ο.Π.Α.Ε., ώστε και να διασφαλίζεται ο τοπικός χαρακτήρας της δράσης τους, αλλά και ο συντονισμός των δράσεων για το σύνολο της επικράτειας.
- Να διασφαλισθεί η συνέχιση και η λειτουργία τους και μετά το 2027, που λήγει η τρέχουσα προγραμματική σύμβαση.
- Να δοθεί η δυνατότητα στελέχωσης των Κέντρων Πρόληψης με επιπλέον προσωπικό και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε άλλα θέματα ψυχικής υγείας της κοινότητας (π.χ. πρόληψη κατάθλιψης, άγχους, κ.ά.).
- Να ενισχυθεί το υπάρχον Δίκτυο των 75 Κέντρων Πρόληψης με επιπλέον Κέντρα Πρόληψης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.
- Να αξιολογηθούν τα Κέντρα Πρόληψης από συσταθείσα για το σκοπό αυτό Επιτροπή Παρακολούθησης με αυτονόητη τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, των εργαζομένων, του Ε.Ο.Π.Α.Ε και των συναρμοδίων Υπουργείων, και να δοθούν συγκεκριμένοι άξονες για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων χρηστής διοίκησης όπου προκύπτουν, στην κατεύθυνση εξυγίανσής τους.
Διαβάστε αναλυτικά το ψήφισμα εδώ.