ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός επιβίωσης στην ενεργειακή «καταιγίδα»

Λίνα Πέτκου28 Σεπτεμβρίου 2022

Τα απόνερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία φτάνουν πλέον και μέχρι το σπίτι μας, με την ενεργειακή κρίση να φέρνει τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος. Η «ΜτΚ» με τη βοήθεια του πολιτικού μηχανικού και ενεργειακού επιθεωρητή Βασίλη Χρυσάφη, σας παρουσιάζει έξυπνες κινήσεις που μειώνουν το κόστος και παράλληλα διαμορφώνουν και μία οικολογική συνείδηση.

Οικονομία στη θέρμανση

Όποιον τρόπο θέρμανσης και αν έχουμε επιλέξει για να ζεστάνουμε το σπίτι μας, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων μέσω απλών βημάτων, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να μας εξασφαλίσει σημαντική οικονομική ελάφρυνση.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Χρυσάφης, «το πρωταρχικό είναι η καλή μόνωση του χώρου μας, καθώς ισοδυναμεί με άμεση εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Η σωστή θερμομόνωση σε μία κατασκευή γίνεται περιμετρικά, σε όλες τις κάθετες επιφάνειες, στα θεμέλια ή την πυλωτή και τη στέγη ή την ταράτσα, δηλαδή σε όλες εκείνες τις επιφάνειες από τις οποίες είναι δυνατό να διαφύγει θερμική ενέργεια.

Τα κουφώματα επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση αλλά και ψύξη των χώρων γιατί από αυτά μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Τα παράθυρα πρέπει να έχουν διπλά τζάμια και τα κουφώματα καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και να είναι αεροστεγανά, ώστε να εμποδίζουν τη διαφυγή θερμότητα. Με τη μόνωση θωρακίζουμε το σπίτι και διατηρούμε τη θερμοκρασία, διαφορετικά οι θερμικές απώλειες είναι πολύ μεγάλες».

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, η θέρμανση με φυσικό αέριο παραμένει η πιο οικονομική. «Αν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ μειωθούν φέτος και η τιμή του εκτοξευθεί, τότε η αμέσως επόμενη ασφαλέστερη λύση είναι οι αντλίες θερμότητας, λόγω της μεγάλης αποδοτικότητάς τους», αναφέρει ο κ. Χρυσάφης.

Οι αντλίες θερμότητας είναι ένα σύστημα θέρμανσης, με μεγάλο εύρος εφαρμογών που καλύπτει τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες κάθε σπιτιού, ενώ παράλληλα είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Η λειτουργία του βασίζεται στην τεχνολογία που επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε έναν χώρο υψηλότερης. Πρόκειται για μία τεχνολογία πάνω στις ίδιες αρχές με αυτές του μηχανισμού των ψυγείων, των κλιματιστικών κ.λπ. Μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε τύπο σπιτιού εύκολα, πάνω στις υπάρχουσες σωληνώσεις θέρμανσης. Αντικαθιστούν τον λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου απαιτώντας ελάχιστο χώρο εγκατάστασης, αντίστοιχο σε μέγεθος με μιας εξωτερικής μονάδας κλιματιστικού.

Μικρές κινήσεις - μεγάλη εξοικονόμηση στο λογαριασμό

Άλλες απλές λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων είναι οι εξής:

- Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία το βράδυ ή όταν απουσιάζουμε για αρκετές ώρες. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνουμε το θερμοστάτη εξοικονομούμε 1-2% σε ενέργεια. Επιπλέον, μπορούμε να συνδυάσουμε ως μέθοδο θέρμανσης το φυσικό αέριο με το κλιματιστικό. Δηλαδή να χρησιμοποιούμε για κάποιες ώρες το φυσικό αέριο και για κάποιες το κλιματιστικό, πετυχαίνοντας εξοικονόμηση της τάξεως των 340 ευρώ/μήνα.

- Η χρήση του αφυγραντήρα ακόμα και για μία ώρα την ημέρα, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την τσέπη μας, εφόσον μειώνει την υγρασία που υπάρχει στον εσωτερικό χώρο, κάνει την αίσθηση της θερμοκρασίας να είναι 1-2 βαθμούς παραπάνω και ταυτόχρονα εξοικονομούμε 5-10% ενέργεια.

- Φροντίζουμε να συντηρούμε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα, ώστε να βελτιώνεται η απόδοση και να μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων.

- Κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα και αποφεύγουμε να κλείνουμε εντελώς την εγκατάσταση θέρμανσης κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι για λίγο. Η δαπάνη ενέργειας για τη συντήρηση της θερμοκρασίας ενός σπιτιού στα επιθυμητά επίπεδα είναι σαφώς μικρότερη από την δαπάνη που χρειάζεται για να ζεσταθεί ξανά ο χώρος εξ αρχής.

- Δε σκεπάζουμε ποτέ τα θερμαντικά μας σώματα με καλύμματα, ενώ φροντίζουμε να τα εξαερώνουμε τακτικά.

- Απομονώνουμε τους χώρους που δε χρησιμοποιούμε ρυθμίζοντας τον διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.

- Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία ώστε να μην υπερβαίνει τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου, διότι είναι κυρίως η συνιστώμενη θερμοκρασία, προκειμένου να γίνει αποφύγουμε περαιτέρω κατανάλωση.

- Αφήνουμε την ηλιακή ακτινοβολία να μπει μέσα στο σπίτι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα βράδια κλείνουμε τα παντζούρια αλλά και τις κουρτίνες, μειώνοντας έτσι τη διαφυγή θερμότητας προς το περιβάλλον.

Οι ηλεκτρικές συσκευές που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς ρεύματος

Ο θερμοσίφωνας είναι μακράν η πιο ενεργοβόρα συσκευή του σπιτιού με κατανάλωση από 3.000W - 5.500W, ενώ ακολουθούν ο φούρνος 2.000W - 4.000W, το αερόθερμο 2.000W - 3.000W, το πιστολάκι μαλλιών 1.800W - 2.500W, το μάτι κουζίνας 1.500W - 2.000W, ο βραστήρας 1.200W - 3.000W, το πλυντήριο πιάτων 1.200W - 1.500W, το στεγνωτήριο ρούχων 1.000W - 4.000W, πλυντήριο ρούχων 1.000W - 2.400W και το σίδερο 1.000W - 2.000W.

Συσκευές που «καίνε» περισσότερο από όσο πιστεύουμε

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ψάχνουν να βρουν λύσεις ώστε να εξοικονομήσουν ενάργεια και χρήματα, κοιτώντας ακόμα και στις ίδιες τις συσκευές για να δουν όσα Watt καταναλώνουν, προκειμένου να περιορίσουν τη χρήση των πιο ενεργοβόρων. Υπάρχουν δε και οι συσκευές που… «καίνε» επειδή παραμένουν στην πρίζα σε κατάσταση αναμονής. Σε ένα μέσο σπίτι οι συσκευές που παραμένουν στην πρίζα σε κατάσταση αναμονής μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 50 ευρώ το χρόνο!

Έξυπνες λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό να μάθουμε να μην σπαταλάμε ενέργεια χωρίς λόγο και να επιβαρύνουμε την καθημερινότητά μας. Όταν εξοικονομούμε ενέργεια, εξοικονομούμε χρήματα και ταυτόχρονα προστατεύουμε και το περιβάλλον, διότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά ρυπογόνα διαδικασία.

Πόσο εύκολο όμως να εξοικονομήσουμε ενέργεια στην καθημερινότητά μας; Η «ΜτΚ» παρουσιάζει μερικούς εύκολους τρόπους για να κάνουμε μία καλή αρχή:

- Συνδέουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε πολύπριζα, έτσι ώστε να μπορούμε να σβήνουμε τις λωρίδες τροφοδοσίας όταν αυτές δεν χρησιμοποιούνται. Διαφορετικά, βγάζουμε από τις πρίζες τις συσκευές όταν δεν της χρησιμοποιούμε. Οι τηλεοράσεις, τα ηχητικά συστήματα και οι κονσόλες video games καταναλώνουν ποσότητες ενέργειας ακόμα και όταν είναι κλειστά και δεν χρησιμοποιούνται.

- Ανάβουμε το θερμοσίφωνα μόλις 10-15 λεπτά πριν κάνουμε μπάνιο. Κατεβάζουμε το θερμοστάτη στο θερμοσίφωνα σας στους 50-60°C και εγκαθιστούμε έναν χρονοδιακόπτη, ώστε να μην τον ξεχνάτε αναμμένο για περισσότερη ώρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ετησίως περίπου 10 με 25 ευρώ.

- Στο πλυντήριο ρούχων πλένουμε «έξυπνα» στο σύντομο πρόγραμμα και στους 30-40 βαθμούς. Για κάθε δέκα βαθμούς παραπάνω καταναλώνουμε 10% επιπλέον ρεύμα. Επίσης, επιλέγουμε πλυντήριο ρούχων υψηλής ενεργειακής κλάσης Α+++

- Κλείνουμε τον φούρνο δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό καθώς η συσκευή παραμένει ζεστή, οι αντιστάσεις κρατάνε ενέργεια και το φαγητό μαγειρεύεται κανονικά.

- Αντικαθιστούμε όλες τις παλιές λάμπες πυρακτώσεως με νέας τεχνολογίας λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας LED. Έχουν 10-15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν έως 80% λιγότερη ενέργεια από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Μπορεί να κοστίζει διπλά η αγορά τους αλλά κάνουν άμεσα απόσβεση μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών ρεύματος.

- Τα σκεύη της κουζίνας θα πρέπει να εφαρμόζουν ακριβώς πάνω στις εστίες. Ακόμα και μία μικρή απόκλιση, οδηγεί στην παραπάνω κατανάλωση ρεύματος και θερμότητας. Όταν πρόκειται για χύτρα, να προτιμάμε χύτρα ταχύτητας με διπλάσια εξοικονόμηση ενέργειας από μία απλή.

- Βάζουμε φύλλο αλουμινόχαρτο κάτω από το σιδερόπανο όταν σιδερώνουμε, για να διατηρείται περισσότερο η θερμοκρασία. Το αλουμινόχαρτο αντανακλά τη θερμότητα με αποτέλεσμα τα ρούχα να σιδερώνονται ευκολότερα και σε πολλές περιπτώσεις, και από τις δύο πλευρές με ένα μόνο πέρασμα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.09.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.