O Oδηγός Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά σε όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης από όλες τις Ευρωπαϊκές Πηγές, παρουσιάστηκε στα Χανιά από τον Οικονομολόγο Γιώργο Μαρκατάτο. Ο ίδιος έχοντας ζήσει χρόνια στις Βρυξέλλες ως Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με ενασχόληση την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, την εφαρμογή κοινοτικών πολιτικών και τη χρηματοδότηση επενδύσεων ασχολείται επισταμένα με θέματα που αφορούν κυρίως την οικονομία, με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις πολιτικές της.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μαρκατάτος μίλησε για τον Οδηγό ο οποίος γίνεται προσπάθεια να κοινοποιηθεί, γνωστοποιηθεί στις τοπικές κοινωνίες μέσω των Περιφερειακών Εφημερίδων. Όπως ανέφερε: "Είναι σημαντικός για όλους τους Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν ή που θέλουν να προεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, ή να αποκτήσουν μία καινούργια τεχνογνωσία. Πρόκειται για έναν Οδηγό Προγραμμάτων ο οποίος περιγράφει το σύνολο των δαπανών του Κοινοτικού Προϋπολογισμού Ετησίως, των χρηματοδοτήσεων δηλαδή, η οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι 'Αγνωστες στην Ελλάδα". Όπως εξήγησε, οι δυνατότητες χρηματοδότησης είναι άγνωστες: "Διότι πρόκειται για ένα τεράστιο κονδύλι που πάει μέσω ΕΣΠΑ από όπου γίνονται απορροφήσεις και μάλιστα πρόκειται για καλές απορροφήσεις. Αλλά είναι και ένα 30% που είναι εκτός ΕΣΠΑ για τις οποίες, μόνο λίγα πανεπιστήμια και ερευνητικοί οργανισμοί ενδεχομένως να μπαίνουν σε κάποια ερευνητικά προγράμματα χρηματοδότησης. Να γνωρίζουν όμως όλοι πως δεν είναι μόνο τα ερευνητικά προγράμματα αλλά είναι και οι επενδύσεις, χρηματοδοτήσεις που αφορούν στη δράση των τραπεζών οι οποίες μπορούν να παίρνουν φθηνότερα χρήματα με εγγυήσεις της Ε.Ε, είναι επίσης οι μικρές, πολύ μικρές χρηματοδοτήσεις που μπορούν να πηγαίνουν σε ανέργους και να τους βγάζουν από την ανεργία, με ποσά για τα οποία εγγυάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν έχουν καμία σχέση με τα κράτη μέλη".
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μαρκατάτος, ανέφερε ότι "Ένα τέτοιο πρόγραμμα για τις χρηματοδοτήσεις κυκλοφορεί τα τελευταία 15 χρόνια και μόνο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν διατεθεί στην Ελλάδα".
Υπάρχει ένα θέμα ευθύνης για τη μη γνωστοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης, ευθύνη η οποία έχει διάχυση: "... σε πολλούς παράγοντες και κυρίως στο γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση δηλαδή η ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία, δεν έχει κάνει τις ανάλογες δράσεις που χρειάζεται προκειμένου να μαθαίνονται όλα αυτά τα πράγματα. Τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε μία προσπάθεια σοβαρή και με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που εκδώσαμε τον πρώτο Οδηγό Προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μοιράστηκε σε Ελλάδα και Κύπρο, με πολύ καλή μάλιστα ανταπόκριση. Αλλά δεν ήταν μόνο η μοναδική δράση που έπρεπε να γίνει. Υπάρχει μία έλλειψη γνώσης που συνοδεύεται δυστυχώς και από άλλα φαινόμενα".
Ο εκδότης Διευθυντής των Χανιώτικων Νέων Παρασκευάς Περάκης, μιλώντας για τον Οδηγό Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε πως είναι σημαντικό να υπάρχει πλήρης κατά το δυνατόν ενημέρωση για τις δυνατότητες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς χρηματοδοτικών προγραμμάτων. "Ο ρόλος του επαρχιακού Τύπου, όπως εμείς τουλάχιστον τον αντιλαμβανόμαστε στα Χανιώτικα νέα, είναι προφανώς να ενημερώνει ευρύτερα και έγκυρα, αλλά και να ανοίγει νέους ορίζοντες, να ενθαρρύνει και να διευκολύνει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας". Μίλησε επίσης για το υπαρκτό πρόβλημα που υπάρχει, ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες, το οποίο είναι "...ο εντοπισμός των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορούσαν να βάλουν τα θεμέλια μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας ή να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη ενός υφιστάμενου πρότζεκτ. Ειδικά στην Κρήτη, μια περιοχή που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να αυξάνεται όλο και περισσότερο".
Ο κ. Μαρκατάτοςόπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ: "Οι δήμοι, θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Έχουνε χρυσές ευκαιρίες μέσα από τον κοινωνικό προϋπολογισμό να παίρνουν προγράμματα, προκειμένου να κάνουν δράσεις καινούργιες και να βοηθούν τους πληθυσμούς τους. Για το λόγο αυτό μάλιστα, μέσω του ΑΠΕ ΜΠΕ καλώ όλους τους δήμους και τις περιφέρειες που αρκετοί έχουν γραφεία και στις Βρυξέλλες, να εντείνουν τις προσπάθειας τους διότι, είμαστε σε χαλεπούς καιρούς και δεν πρέπει να αφήνουμε τις ευκαιρίες που παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και στήριξη, να χάνονται. Όπως επίσης και τα πανεπιστήμια έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν και οι ερευνητικοί φορείς, στο να μάθουν τους αυριανούς οικονομολόγους τους φοιτητές τους, τον τρόπο που μπορούν να γίνονται συμφωνίες σε Ευρωπαικό επίπεδο, ώστε να λαμβάνουν ευρωπαϊκά προγράμματα".
Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας, ο κ. Μαρκατάτος είπε πως βρίσκεται σε πολύ καλή θέση ανάμεσα στις άλλες χώρες μέλη της Ευρώπης "...αλλά θα μπορούσε βέβαια να κάνει πολλά περισσότερα. Προσωπικά μόνο τεχνοκρατικά αντιμετωπίζω τη σχέση Ελλάδας Ευρώπης και υποστηρίζω πως, ως χώρα έχουμε πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα, για να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ ακριβό τίμημα, κανείς δεν το λέει, κανείς δεν πρόκειται ποτέ να το πει, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πολύ δύσκολο να φανεί το αντίθετο. Τι θα γινόταν δηλαδή εάν δεν ήμασταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπότε καλώς είμαστε εκεί που είμαστε. Κι εκείνο που πιστεύω ότι πάντα χρειάζεται, είναι η μεγιστοποίηση της απορρόφησης των πόρων, για τον απλούστατο λόγο ότι αν δε συμβεί αυτό θα πληρώνουμε τα σπασμένα και δεν θα έχουμε απολαβές και αποτελέσματα θετικά. Η αυξημένη απορροφητικότητα είναι και διαπραγματευτική ικανότητα. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό και το μεγάλο μας στοίχημα".
Όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Διευθυντής των Χανιώτικων Νέων "Η αξία του οδηγού είναι μεγάλη, διότι ολοκληρώνοντας, στα κεφάλαια αυτού του οδηγού, ο κάθε αναγνώστης, θα βρει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για κάθε δραστηριότητα που μπορεί να θέλει να αναπτύξει. Από μια μικρή ατομική επιχείρηση, μέχρι μια πάρα πολύ μεγάλη επένδυση".