Οι ανακοινώσεις οι οποίες έγιναν την περασμένη Πέμπτη σχετικά με τη χωροθέτηση του νέου ογκολογικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης αποτελούν ασφαλώς θετική εξέλιξη, όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα η οποία εξυπηρετείται όλα αυτά τα χρόνια από το “Θεαγένειο”. Η Μακεδονία, η Θράκη αλλά και η Θεσσαλία έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο ογκολογικό νοσοκομείο καθώς το “Θεαγένειο” το οποίο προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει ανεκτίμητη υποστήριξη και φροντίδα σε χιλιάδες ασθενείς ετησίως, ασφυκτιά.
Η λειτουργία ενός νέου ογκολογικού νοσοκομείου αποτελούσε αίτημα πολλών ετών. Ωστόσο, η πρώτη επίσημη εξαγγελία της Πολιτείας για την κατασκευή του έγινε μόλις πέρυσι, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο βήμα της 85ης ΔΕΘ. Από το ίδιο κιόλας βράδυ ξεκίνησε μία διελκυστίνδα σχετικά με τη θέση στην οποία πρόκειται να ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο. Κάποιοι έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το νοσοκομείο να κατασκευαστεί σε ένα οικόπεδο, κάπου στη Λητή. Προέβαιναν συγχρόνως σε πανηγυρικές δηλώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν και δικό τους επίτευγμα η χωροθέτηση του νοσηλευτικού ιδρύματος στην περιοχή τους.
Η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες, εργάστηκε αθόρυβα και συζήτησε με πολλούς πριν να λάβει την τελική της απόφαση να χωροθετήσει το νέο νοσοκομείο στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Και δεν συζήτησε μόνον με τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή με τους βουλευτές και τους δημάρχους όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά άκουσε και τις απόψεις των καθ' ύλην αρμοδίων, δηλαδή του υγειονομικού προσωπικού το οποίο θα κληθεί να στελεχώσει τη νέα μονάδα.
Η απόφαση για το Καρατάσιου είναι απολύτως ορθή. Η επιχειρηματολογία υπέρ αυτής της επιλογής είναι προφανής. Η έκταση είναι επαρκής, προσφέρεται για την κατασκευή ενός σύγχρονου ογκολογικού νοσοκομείου, διαθέτει χώρο για στάθμευση εκατοντάδων αυτοκινήτων, είναι ευκολότερα προσβάσιμη από τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και από ανθρώπους που μένουν εκτός Θεσσαλονίκης, σε σύγκριση με αυτήν της Λητής. Επιπλέον, γειτνιάζει με δύο νοσοκομεία, το “Παπαγεωργίου” και το “424” και σε λίγα χρόνια και με το νέο παιδιατρικό στο Φίλυρο, γεγονός που διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων, παράμετρος σημαντική καθώς πολύ συχνά, οι καρκινοπαθείς έχουν ανάγκη ειδικότερης περίθαλψης και σε άλλες κλινικές.
Η χωροθέτηση του νέου ογκολογικού νοσοκομείου στο Καρατάσιου είναι το πρώτο βήμα. Ωστόσο μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Κατ' αρχάς ο πρωθυπουργός, στη φετινή ΔΕΘ, οφείλει να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του καθώς και τους διαθέσιμους πόρους, δύο παράμετροι για τις οποίες δεν έγινε καμία αναφορά την περασμένη Πέμπτη. Παράλληλα, συναρμόδια υπουργεία και φορείς θα πρέπει να ξεκινήσουν τους σχεδιασμούς τους για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων συνοδών έργων υποδομής. Κυριότερο εξ αυτών είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας, κυρίως για τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αυτό συνεπάγεται τροποποιήσεις στο συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης στον οποίο θα πρέπει ασφαλώς να περιληφθεί και το μετρό. Θα μπορούσε επομένως, η προοπτική κατασκευής του νέου νοσοκομείου να λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να επισπευσθεί η επέκταση του μετρό στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται ακόμη στο προκαταρκτικό στάδιο.
Υ.Γ.1 Η αντίδραση των τριών δημάρχων Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης για τη μη επιλογή της Λητής ως χώρου ανέγερσης του νέου ογκολογικού νοσοκομείου είναι υπερβολική, για να μην πω άστοχη. Κυρίως η μομφή ότι η χωροθέτηση στου Καρατάσιου “δεν έγινε με κριτήρια ορθολογικά, αλλά 'δημοσίων σχέσεων'”. Ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, με αναφορά σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να εντάσσεται σε μικροτοπικούς ανταγωνισμούς. Οι τρεις δήμοι είναι ασφαλώς από τους πλέον υποβαθμισμένους της Θεσσαλονίκης αλλά διερωτώμαι τι είδους αναβάθμιση θα προσέφερε στο Λαγκαδά, στη Βόλβη, ακόμη και στο Ωραιόκαστρο, η κατασκευή του νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Λητή.
Υ.Γ.2 Θα πρέπει να επισημανθεί η αλλαγή στάσης εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο παραχωρεί την έκταση του πρώην στρατοπέδου χωρίς απαιτήσεις για ανταλλάγματα. Θυμίζω ότι για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στο δήμο, το υπουργείο είχε απαιτήσει και πήρε, επί ημερών Καμμένου, ως αντάλλαγμα ογδόντα διαμερίσματα τα οποία ανήκαν στο δήμο.
Υ.Γ.3 Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης κλήθηκαν και συμμετείχαν και δύο εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής και πρώην διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου καθώς και ο τέως διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης οι οποίοι είχαν εργαστεί γι' αυτήν την υπόθεση.