ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι 25 «Άρχοντες» του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου - Από τους «Knights of St.Andrew» το 1966 στο σημερινό «Τάγμα του Αγίου Ανδρέα»

Εύρης Τσουμής27 Φεβρουαρίου 2022

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη. Από σήμερα το απόγευμα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα μετατοπιστεί από τη Θεσσαλονίκη στο Άγιον Όρος όπου θα βρεθεί για να εκπληρώσει ένα... τάμα, μια υπόσχεση που είχε δώσει να προσκυνήσει στις αγιορείτικες μονές όταν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πράγμα που έγινε το 2019.

Στην Αθωνική Πολιτεία όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή του αφού θεωρείται σπουδαίο γεγονός ενώ θα συμπέσει και με την πρώτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για το 2022. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου είναι η πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία που τον ακολουθεί από την Αμερική και θα είναι μαζί του μέχρι και την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη στις 7 Μαρτίου!

Το σύνολο της αντιπροσωπείας φτάνει τα 25 άτομα και όλοι τους φέρουν τον τίτλο «Άρχοντες»!

Στις επισκέψεις και συναντήσεις προσπαθούν να κρατήσουν διακριτικά αποστάσεις από τον Αρχιεπίσκοπο αλλά ο αριθμός τους έχει προβληματίσει τις αρχές και κυρίως στο Άγιον Ορος, αφού πρόκειται για επιφανείς παράγοντες της ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας.

Τι είναι όμως οι Αρχοντες» της Αρχιεπισκοπής;

Έχουν χαρακτηριστεί «υπερασπιστές της πίστης» και η Μητέρα Εκκλησία τους έχει απονείμει τον ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο του «Αρχοντα» για τη δράση τους και την προσφορά τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα οφφίκιά τους αντιπροσωπεύουν, σε μεγάλο βαθμό, την εργασία, τα καθήκοντα και την υπηρεσία, που αυτοί επιτελούν.

Σύμφωνα με την GreekNews, oι “Αρχοντες” του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, όπως ονομάζονται οι εν Αμερική Οφφικιάλοι του Οικουμενικού Θρόνου, οργανώθηκαν επίσημα ως Knights of St.Andrew το 1966, από τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, κάνοντας πραγματικότητα ένα όραμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Αρχοντος Μεγάλου Σκευοφύλακος Πιέρ ΝτεΜετς (Παναγιώτης Δημητρίου), ο οποίος και διετέλεσε πρώτος διοικητής της (1966- 1976).

Οι πρώτες σημαντικές αλλαγές στη δομή της νέας οργάνωσης ήλθαν 10 χρόνια μετά, όταν παράλληλα με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αρχοντα Μέγα Ακτουάριο Δρ. Αντώνιο Μπόρντεν, ο οποίος διαδέχθηκε τον ασθενούντα Πιερ ΝτεΜετς, η αδελφότητα μετονομάστηκε σε “Tάγμα του Αποστόλου Ανδρέα” και τον διοικητή της αποφασίστηκε να πλαισιώνει ένα Συμβούλιο Αρχόντων (Council of Archons). Παράλληλα, το Χρυσό Μετάλλιο του Αγίου Ανδρέα και η αλυσίδα –διακριτικά των πρώτων Αρχόντων- αντικαταστάθηκαν από έναν ασημένιο βυζαντινό σταυρό του 5ου αι, ο οποίος και αποτέλεσε το νέο έμβλημα του Τάγματος, τον χιαστί Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέα και τον Δικέφαλο Αετό του Βυζαντίου.

Τρίτος διοικητής διετέλεσε ο Αρχων Μέγας Ακτουάριος Κρις Φίλιπ (1989-1998) και το 1998 ανέλαβε την ηγεσία του Τάγματος των Αρχόντων ο νυν διοικητής Αρχων Ακτουάριος Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης.

«Το έργο των “Αρχόντων” δεκαπλασιάστηκε, υπό τη διοίκηση του Δρ. Λυμπεράκη και την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου», σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στη GreekNews o Αρχων Δικαιοφύλαξ, Στέφανος Τσερπέλης

Για να γίνει κάποιος Αρχοντας πρέπει αρχικά να προταθεί από έναν άλλον Αρχοντα, ο οποίος θα κρίνει τον υποψήφιο με βάση την προσωπικότητά του και την προσφορά του στην Κοινότητα, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και η προσφορά αυτή δεν είναι απαραίτητα οικονομική, είναι κυρίως προσφορά χρόνου, ταλέντου και εργασίας.

Σύμφωνα με το Αρθρο 9, παρ. 3 του Καταστατικού του Τάγματος ο υποψήφιος Αρχων θα πρέπει να είναι κάτοικος των ΗΠΑ, αφοσιωμένος Ορθόδοξος Χριστιανός και μέλος Κοινότητας, να έχει επιδείξει την αγάπη και την υποστήριξή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, να έχει υπηρετήσει με αφοσίωση την τοπική του κοινότητα, να έχει καθαρό ποινικό μητρώο, να έχει διακριθεί στον τομέα που υπηρετεί, να είναι διατεθειμένος μετά την χειροθέτησή του να ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις της νέας του ιδιότητας. Ξεκαθαρίζεται δε ότι η οικονομική προσφορά προς την Εκκλησία, από μόνη της, δεν αποτελεί κριτήριο για την επιλογή των νέων Αρχόντων.

Στη συνέχεια, η πρόταση για τον υποψήφιο Αρχοντα θα πρέπει να υπογραφεί και από ένα δεύτερο μέλος του Τάγματος καθώς και από τον ιερέα της Κοινότητας όπου ο υποψήφιος είναι μέλος, και να προωθηθεί στον διοικητή της περιφέρειας (Regional Commander). Τα στοιχεία θα κατατεθούν αμέσως μετά στην ειδική Επιτροπή η οποία θα βαθμολογήσει τις υποψηφιότητες και στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα καταλήξει στην τελική λίστα των 22 νέων Αρχόντων. Η λίστα θα προωθηθεί στη συνέχεια στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος θα προτείνει τα οφφίκια για τον κάθε νέο Αρχοντα και ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προσθέσει και νέα ονόματα στη λίστα. Τον τελευταίο λόγο έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος και απονέμει τις τιμητικές αυτές διακρίσεις στους Αρχοντες.

Μια φορά το χρόνο, τα μέλη του Τάγματος, λαμβάνουν ένα γράμμα από τον Ταμία, για να προσφέρeι ο καθένας ό,τι θέλει, κάτι σαν συνδρομή.  Μέχρι πριν λίγα χρόνια τα μέλη αυτού του κλειστού κύκλου έφταναν τα 750. Μια φορά το χρόνο επίσης τα μέλη του Τάγματος πραγματοποιούν μια Προσκυνηματική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε στους Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είμαστε στρατιώτες του Πατριαρχείου. Και είναι μεγάλη τιμή και πηγή μεγάλης υπερηφάνειας, όχι όμως από εγωισμό», είχε τονίσει ο κ. Τσερπέλης στη GreekNews και πρόσθεσε: «Για μένα προσωπικά το οφφίκιο του Αρχοντα είναι το ανώτερο από όλα τ’ άλλα και αυτό μου δίνει το αίσθημα να δώσω και πάλι στην κοινωνία. Πρώτα εκεί που είμαι εντεταλμένος, να βοηθώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την πίστη μας και όπου αλλού μπορώ και ό,τι μπορώ να προσφέρω.»

Στη σύγχρονη μορφή τους τα οφφίκια ξεπερνούν τα 45. Το πιο σημαντικό θεωρείται το οφφίκιο του άρχοντος Μεγάλου Λογοθέτου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ορισμένα από τα οφφίκκια: Μέγας Ρήτωρ, Μέγας Χαρτοφύλαξ, Μέγας Πρωτέκδικος, Μέγας Ρεφερενδάριος, Μέγας Πρωτονοτάριος, Μέγας Υπομνηματογράφος, Μέγας Δικαιοφύλαξ, Μέγας Νομοφύλαξ, Μέγας Ιερομνήμων, Μέγας Σκευοφύλαξ, Ακτουάριος, Δεπουτάτος, Διδάσκαλος του Ευαγγελίου, Διδάσκαλος του Αποστόλου, Διδάσκαλος του Γένους, Διερμηνεύς, Εκδικος, Εξαρχος, Χαρτοφύλαξ, Καστρίνσιος, Μυρεψός, Νομοφύλαξ, Νοτάριο, Ορφανοτρόφος, Οστιάριος, Πριμηκήριος.

Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη έχει απονεμηθεί και σε γυναίκες ο τίτλος της Αρχόντισσας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.